Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2009-25

RK-27-2009-25.doc  RK-27-2009-25pr1.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-27-2009-25
NázevŽádost Římskokatolické farnosti Třebíč - Zámek o finanční příspěvek
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o žádost o finanční příspěvek.
Kraj Vysočina je vlastníkem objektu zámku v Třebíči, ve kterém sídlí Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace. Budova a pozemky bezprostředně navazují na objekt a pozemky Baziliky sv. Prokopa, která je ve vlastnictví Římskokatolické farnosti Třebíč - Zámek. Vazby mezi nemovitostmi jsou poměrně komplikované a vycházejí z historického vývoje v území.
Dešťové vody ze střechy budovy zámku a vody z drenážního systému podél budovy zámku jsou svedeny přes pozemek ve vlastnictví církve do její kanalizace v současné době bez smluvního vztahu. Římskokatolická církev provádí práce na zajištění a odvodnění hradební zdi a při tom byl zjištěn havarijní stav kanalizační šachty, do které jsou m.j. svedeny dešťové vody ze střechy a drenážního potrubí podél objektu zámku ve vlastnictví kraje. Římskokatolická farnost Třebíč - Zámek se obrátila na OM a OKPP se žádostí o finanční příspěvek na opravu havarijního stavu odvodnění hradební zdi a budovy zámku. K žádosti byl přiložen i rozpočet stavebních prací ve výši 93 858 Kč včetně DPH a situace s vyznačením stavebních prací. V žádosti se dále uvádí, že farnost není schopna věc řešit bez finančního přispění kraje (viz materiál RK-27-2009-25 př.2).
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje žádosti vyhovět a poskytnout Římskokatolické farnosti Třebíč - Zámek finanční dar ve výši 94 000 Kč na stavební úpravy kanalizace zajišťující odvod dešťové vody ze střechy zámku a drenážního potrubí podél objektu zámku ve vlastnictví kraje. Je zájmem kraje, aby odvádění srážkových vod z objektu ve vlastnictví kraje bylo funkční a kraj by se na něm měl podílet. Ve smyslu ustanovení § 59, odst. (2), písm. f) zákona č. 129/2000 Sb. o krajích, ve znění pozdějších předpisů rozhoduje rada kraje o poskytování věcných a finančních darů do 100 000 Kč v jednotlivých případech. Finanční krytí daru bude zajištěno v rámci stávající výše kapitoly Nemovitý majetek rozpočtu kraje Vysočina na rok 2009 vnitřní změnou rozpisu rozpočtu.
OM dále navrhuje, aby zajištění odvodu srážkových vod bylo do budoucna právně ošetřeno - byla uzavřena smlouva o zřízení věcného břemene.
StanoviskaOKPP doporučuje poskytnout Římskokatolické farnosti Třebíč - Zámek dar dle návrhu.
Ekonomický odbor nemá připomínky. Poskytnutí finančního daru bude rozpočtově pokryto v rámci kapitoly Nemovitý majetek (ÚZ 00080) formou vnitřní změny rozpisu rozpočtu.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* poskytnout Římskokatolické farnosti Třebíč - Zámek, se sídlem Zámek 1, 674 01 Třebíč, IČ 64269035 finanční dar ve výši 94 000 Kč dle materiálu RK-27-2009-25 př.1 z kapitoly Nemovitý majetek, § 3639 Komunální služby a územní rozvoj jinde nezařazené a tím vyhovět žádosti Římskokatolické farnosti Třebíč - Zámek dle materiálu RK-27-2009-25 př.2;
* uzavřít smlouvu o zřízení věcného břemene mezi Římskokatolickou farností Třebíč - Zámek, se sídlem Zámek 1, 674 01 Třebíč jako povinným z věcného břemene a krajem Vysočina jako oprávněným z věcného břemene spočívající v trpění odvodu srážkových vod z budovy bez č.p. postavené na pozemku par. č. st. 10/2 v k.ú. Podklášteří a obci Třebíč do kanalizace na pozemku par. č. 18/1 v k.ú. Podklášteří a obci Třebíč v rozsahu dle zaměření geometrickým plánem, a to bezúplatně.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz