Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2005-23

RK-27-2005-23.doc  RK-27-2005-23pr1.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-27-2005-23
NázevPříspěvek na stravování studentů Západomoravské vysoké školy Třebíč, o. p. s.
Zpracoval A. Vlachová, K. Ubr, O. Johanidesová
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuRektor Západomoravské vysoké školy Třebíč, o. p. s., (dále jen ZMVŠ) se obrátil na radní kraje Vysočina pro oblast školství M. Matějkovou se žádostí o příspěvek ve výši 180 000,- Kč z finančních prostředků kraje Vysočina na stravování pro studenty školy ve školním roce 2005/2006 (příloha 1).
Dle sdělení pracovnice studijního oddělení ZMVŠ se studenti stravují na ZŠ Okružní Třebíč (obědy) a v hotelu Atom (snídaně a večeře), přičemž si hradí plnou cenu jídla.
Soukromé vysoké školy mohou dostat dotaci ze státního rozpočtu výhradně na uskutečňování studijních programů ve veřejném zájmu a na tvůrčí činnost spojenou s těmito studijními programy. Pravidla pro poskytování dotací soukromým vysokým školám Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR č.j. 31 395/2004-30 neobsahují zásady, které mohou využívat veřejné vysoké školy k zabezpečení nákladů spojených se stravováním studentů.
Náklady na stravování studentů soukromých vysokých škol jsou přesunovány přímo
na strávníky, pokud škola nezajistí vlastní prostředky na úhradu těchto služeb. Z tohoto důvodu požádala ZMVŠ o finanční příspěvek ve výši 180 tis. Kč z prostředků kraje Vysočina. Zakladateli ZMVŠ jsou Město Třebíč, Hospodářská komora a společnost Vivat Academia a.s.
Návrh řešení Protože se nejedná se přímou podporu rozvoje vzdělávání, výzkumu nebo vývoje vysoké školy, ale pouze o zabezpečení služeb souvisejících, navrhuje se radě kraje žádosti nevyhovět.
Usnesením zastupitelstva kraje č. 057/02/2003/ZK byla z prostředků kraje Vysočina v roce 2003 poskytnuta dotace městu Třebíč ve výši 3 mil. Kč na zahájení vysokoškolské výuky. Usnesením rady kraje č. 1384/36/2004/RK byla z prostředků kraje Vysočina v roce 2004 poskytnuta mimořádná dotace Stipendijnímu nadačnímu fondu ZVMŠ ve výši 200 tis. Kč.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k předloženému materiálu a souhlasí se stanoviskem OŠMS.
Návrh usneseníVarianta A
Rada kraje
souhlasí
s poskytnutím finančních prostředků Západomoravské vysoké škole Třebíč, o. p. s.
na zabezpečení stravování pro studenty školy.
Varianta B
Rada kraje
vzala na vědomí
žádost Západomoravské vysoké školy Třebíč o poskytnutí finančních prostředků na zabezpečení stravování pro studenty školy a
ukládá
M. Matějkové informovat Západomoravskou vysokou školu Třebíč o postupu rady kraje při poskytování podpor v oblasti vzdělávání, výzkumu a vývoje.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, M. Matějková
Termín-- září 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz