Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2017-69

RK-40-2017-69.doc  RK-40-2017-69pr01.doc  RK-40-2017-69pr02.doc  RK-40-2017-69pr03.pdf  RK-40-2017-69pr03a.pdf  RK-40-2017-69pr03b.pdf  RK-40-2017-69pr04.doc
Číslo materiálu69
Číslo jednacíRK-40-2017-69
NázevZáměr darování hmotných nemovitých věcí v k.ú. a obci Těchobuz
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o zveřejnění záměru darování pozemků v k.ú. a obci Těchobuz do vlastnictví obce Těchobuz a návrh na doporučení zastupitelstvu kraje na rozhodnutí o převodu.
Kraj Vysočina je vlastníkem nemovitých věcí v k.ú. a obci Těchobuz. Přehled tohoto majetku je obsahem materiálu RK-40-2017-69, př. 1.
Tyto nemovitosti byly užívány příspěvkovou organizací kraje Domov Jeřabina Pelhřimov. Po proběhlé transformaci není již majetek příspěvkovou organizací využíván a není ani využitelný pro jiné příspěvkové organizace zřizované krajem. O způsobu dalšího nakládání s tímto nepotřebným majetek proběhla řada diskusí na úrovni členů rady kraje, odborů krajského úřadu a zástupců obce Těchobuz. Obec Těchobuz projevila zájem o bezúplatné získání těchto nemovitostí do svého vlastnictví. Na základě těchto projednání byl předběžně projednáván postup, kdy část předmětných nemovitostí by mohla být darem převedena do vlastnictví obce a areál zámeckých budov s částí pozemků zámeckého parku a rodinný dům se zahradou by byly nabídnuty ve veřejném výběrovém řízení zájemcům k odkoupení.
Na základě těchto projednání obec Těchobuz zajistila zpracování geometrického plánu na rozdělení části pozemků, jako podklad pro projednání převodu do vlastnictví obce v samosprávných orgánech kraje.
Zdůvodnění zájmu obce Těchobuz o získání nemovitého majetku do vlastnictví obce je obsaženo v materiál RK-40-2017-69, př. 4.
Návrh řešení OM navrhuje rozhodnout zveřejnit záměr darování některých nemovitostí v k. ú. a obci Těchobuz do vlastnictví obce Těchobuz a doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem tyto nemovitosti do vlastnictví obce Těchobuz. Seznam nemovitostí je obsažen v materiálu RK-40-2017-69, př. 2, graficky znázorněno v materiálu RK-40-2017-69, př. 3, př. 3a.
Obec je připravena případně převzít povinnosti vlastníka spojené s poskytnutou dotací na revitalizaci zámeckého parku po dobu udržitelnosti projektu.
Další nemovitosti budou řešeny návrhem na veřejné výběrové řízení na zájemce o odkoupení.
StanoviskaOdbor sociálních věcí nemá připomínky k předkládanému materiálu. Domov Jeřabina Pelhřimov, příspěvková organizace, opustila původní budovu zámku v roce 2015 z důvodu realizace procesu úplné transformace pobytových sociálních služeb z ústavního typu na poskytování služeb v běžné komunitě. Na realizaci tohoto projektu Kraj Vysočina obdržel z Integrovaného operačního programu (dále IOP) dotaci ve výši více než 115 mil. Kč pro účely výstavby a vybavení nových objektů v běžné zástavbě měst a obcí na Pelhřimovsku. Podmínkou pro přiznání pro získání dotace bylo, že kapacity objektů uvolněných v rámci procesu transformace nesmí být dále užívány pro stejný nebo jiný druh pobytové služby sociální péče. Přestože mají projekty transformace 20 letou udržitelnost (od ukončení realizace), podmínka týkající se původních objektů je stanovena dle vyjádření MPSV trvale, jelikož objekt zámku byl shledán jako nevyhovující pro poskytování sociálních služeb, a není v něm možné naplnit současné standardy pro poskytování kvalitní sociální péče. Na základě této skutečnosti objekt zámku v Těchobuzi nelze pro pobytové sociální služby dále využívat. Z tohoto důvodu je zámek v Těchobuzi, včetně přilehlého parku, pro potřeby dalšího poskytování sociálních služeb nepotřebný.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zveřejnit na úřední desce Krajského úřadu Kraje Vysočina záměr darování hmotných nemovitých věcí v k. ú. a obci Těchobuz v rozsahu materiálu RK-40-2017-69, př. 2 z vlastnictví Kraje Vysočina do vlastnictví obce Těchobuz;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem hmotné nemovité věci dle materiálu
RK-40-2017-69, př. 2 z vlastnictví Kraje Vysočina do vlastnictví obce Těchobuz.
Odpovědnost OM
Termín 6. 2. 2018
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz