Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2012-50

RK-27-2012-50.doc  RK-27-2012-50pr01.doc  RK-27-2012-50pr02.doc  RK-27-2012-50pr03.doc  RK-27-2012-50pr04.doc  RK-27-2012-50pr05.doc
Číslo materiálu50
Číslo jednacíRK-27-2012-50
NázevProjekt Zvýšení kvality, efektivnosti a transparentnosti procesů Kraje Vysočina - KVALITA13
Zpracoval E. Janoušková, D. Buřičová, P. Pavlinec, K. Tesařová, P. Zajíčková, V. Kotrbová
Předkládá E. Janoušková, D. Buřičová, P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuJedná se o schválení účasti Kraje Vysočina v projektu KVALITA13 v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost , prioritní osa - Veřejná správa a veřejné služby, oblast podpory - Posilování institucionální kapacity a efektivnosti veřejné správy, číslo výzvy - 89, název výzvy - Výzva pro předkládání GP 4.1 - Zvýšení kvality řízení, financování a good governance v úřadech územní veřejné správy (dále jen OP LZZ ).

Výše podpory projektu realizovaného v rámci OP LZZ může dosáhnout maximálně 85 % způsobilých výdajů projektu. Způsobilé výdaje projektu budou hrazeny z 85 % z prostředků OP LZZ a zbývajících 15 % tvoří spolufinancování z vlastních prostředků žadatele.
Minimální výše podpory na projekt je 1 000 000 Kč, maximální výše podpory na projekt je 10 000 000 Kč. Výdaje plynoucí z uzavřených smluv s dodavateli a z plnění vystavených objednávek nesmí u projektů vybíraných v rámci výzev na grantové projekty převýšit 60 % přímých způsobilých výdajů projektu. Max. délka trvání projektu předkládaného v rámci této výzvy je 2,5 roku (30 měsíců), přičemž realizace projektu musí být ukončena nejpozději do 30. 6. 2015.

Projekt bude složen z následujících aktivit:
Aktivita 01 - Zefektivnění činnosti interního auditu v Kraji Vysočina
Prostřednictvím zefektivnění činnosti interního auditu a díky kvalitnější poskytované metodické pomoci obcím v oblasti interního auditu dojde ke zlepšení kvality řízení v úřadech územních samosprávných celků na území Kraje Vysočina.
V rámci aktivity bude provedeno externí posouzení kvality interního auditu Krajského úřadu Kraje Vysočina (povinnost daná Mezinárodními standardy a pokynem MFČR). Z hodnocení bude zpracována zpráva, která bude zahrnovat především popis aktuálního stavu interního auditu, návrhy konkrétních doporučení k odstranění identifikovaných nedostatků, doporučení pro strategické směrování interního auditu ve střednědobém horizontu.
Na výstupy z analytické části bude navazovat implementace doporučení z provedeného hodnocení. Součástí aktivity bude rovněž proškolení interních auditorů krajského úřadu a obcí na území Kraje Vysočina s důrazem na přenos dobré praxe (tzv. learning by doing).
Z projektu budou hrazeny náklady na koordinaci aktivit (osobní náklady) a náklady na pořízení drobné výpočetní techniky pro interní auditory v terénu.
Druh veřejné zakázky podle předmětu: služba
Předpokládaná hodnota bez mzdových nákladů: 2 000 000,- Kč
Garant aktivity: Oddělení interního auditu Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen OddIA ), Ing. Kateřina Tesařová

Aktivita 02 - Zefektivnění procesu nákupu dodávek, služeb a stavebních prací v Kraji Vysočina
Aktivita bude zaměřena na zefektivnění a zvýšení transparentnosti nákupního procesu Kraje Vysočina. Jejím předmětem bude provedení vstupní analýzy stávajícího stavu procesu nakupování dodávek, služeb a stavebních prací v prostředí kraje s důrazem na organizační, IT, datové a personální zabezpečení, včetně analýzy právního prostředí.
Výstupem analýzy bude návrh víceleté strategie a návrh kroků směřujících k zefektivnění procesu nákupů a návrh optimální varianty zajištění elektronického zadávání veřejných zakázek v prostředí Kraje Vysočina. Bude vytvořena technická specifikace předmětu veřejné zakázky pro pořízení nezbytného software (software nepatří mezi způsobilé náklady, není možné ho pořídit v rámci projektu). Součástí aktivity bude detailní vzdělávání pro cílovou skupinu metodiků veřejných zakázek a ostatních zaměstnanců krajského úřadu a obcí.
Druh veřejné zakázky podle předmětu: služba
Předpokládaná hodnota bez mzdových nákladů: 2 100 000,- Kč
Garant aktivity: Odbor analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen OAPŘ ), Ing. Dana Buřičová

Aktivita 03 - Zvýšení transparentnosti a otevřenosti digitalizací a zpřístupněním dokumentů
V návaznosti na projekt Krajské digitalizační jednotky řešený v rámci integrovaného operačního programu dojde k rozšíření aktivit digitalizační jednotky o digitalizaci dokumentů uložených na pracovištích Moravského zemského archivu. Jde především o historické dokumenty, jejichž digitalizace nebyla součástí projektu KDJ, jako jsou historické tisky, zápisy z jednání MNV a obcí a obecní kroniky včetně jejich zpřístupnění veřejnosti.
Aktivita má pouze mzdové náklady
Garant aktivity: Odbor informatiky Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen OI ), Ing. Petr Pavlinec, Helena Hrnčířová

Aktivita 04 - Aktualizace strategie bezpečnosti ICT a implementace nových opatření z oblasti prevence elektronické kriminality
V rámci této aktivity bude provedena aktualizace Strategie elektronické bezpečnosti Kraje Vysočina na roky 2014 - 2016, navržen akční plán na rok 2013 a 2014, provedena aktualizace webového portálu http://www.kr-vysocina.cz/ebezpecnost, koordinována činnost pracovní skupiny pro elektronickou bezpečnost a zrealizovány vybrané aktivity v oblasti prevence el. bezpečnosti (školení, semináře, doplnění bezpečnostních standardů, provedení zkušebních penetračních testů úřadů).
Předpokládaná hodnota bez mzdových nákladů: 100 000,- Kč
Garant aktivity: OI, Ing. Petr Pavinec, Lucie Časarová

Aktivita 05 - Vzdělávání ve výše uvedených aktivitách
V rámci této aktivity budou hrazeny náklady na koordinaci aktivity (osobní náklady), náklady na akreditační proces, na zajištění školitelů a provozních místností a školicích materiálů - finančně promítnuto do hodnoty jednotlivých aktivit 1 - 4.
Garant aktivity: OAPŘ

Aktivita 06 - Administrace a řízení projektu
V rámci této aktivity bude pořízena drobná technika pro projektový tým a hrazeny náklady na koordinaci práce týmu a zajištění pravidel publicity.
Předpokládaná hodnota drobné techniky: 300 000 Kč
Publicita a audit: 100 000 Kč
Veškeré mzdové náklady na administraci projektu, na řízení a koordinaci klíčových aktivit, na lektorování (mimo školení, která budou řešena dodavatelsky), na realizaci aktivit 3 a 4 jsou 4 021 725 Kč, Garant aktivity: OAPŘ

V rámci projektu lze uplatňovat i nepřímé náklady na mzdy, služby a materiál, které s projektem nesouvisí přímo, nicméně pro zabezpečení chodu jsou nevyhnutné (kancelářský materiál, drobné předměty pro publicitu, drobná kancelářská technika a mzdy zaměstnanců) a to v celkové výši 14 % způsobilých přímých nákladů - 1 207 042 Kč. V případě, že tyto náklady nebudou čerpány, neovlivní to výši přímých výdajů.

Celkové náklady projektu včetně nepřímých nákladů jsou 9 828 767 Kč.

Navrhovaný projektový tým:
Projektový manažer: Ing. Eva Janoušková, Ř SEP
Právník projektu: Mgr. Václava Kotrbová, MSc., OAPŘ
Finanční manažer: Ing. Petra Zajíčková, OAPŘ
Odborník odpovědný za aktivitu 01: Ing. Kateřina Tesařová, vedoucí OddIA
Odborník odpovědný za aktivitu 02: Ing. Dana Buřičová, vedoucí OAPŘ
Odborník odpovědný za aktivitu 03 a 04: Ing. Petr Pavlinec, vedoucí OI

Projektový tým bude doplněn v průběhu realizace projektových aktivit o zaměstnance dotčených odborných útvarů.
Datum ukončení výzvy a tedy možnost podání projektu je nejpozději do 31. 7. 2012. Délka projektu je plánována na 24 měsíců. Celkový rozpočet projektu bude činit 9 828 767. Kč, spolufinancování projektu krajem bude 1 474 315 Kč (tj. 15 %).
Radě Kraje Vysočina se zároveň předkládá informace o dosavadním průběhu realizaci projektů Kvalita09 (RK-27-2012-50, př. 4) a Kvalita10 (RK-27-2012-50, př. 5).
Návrh řešení Ředitelka Sekce ekonomiky a podpory Krajského úřadu Kraje Vysočina, Odbor informatiky Krajského úřadu Kraje Vysočina a Odbor analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhují Radě Kraje Vysočina.
- rozhodnout předložit žádost projektu Kvalita13 dle přílohy RK-27-2012-50, př. 1 do Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost , prioritní osa - Veřejná správa a veřejné služby, oblast podpory - Posilování institucionální kapacity a efektivnosti veřejné správy, číslo výzvy - 89, název výzvy - Výzva pro předkládání GP 4.1 - Zvýšení kvality řízení, financování a good governance v úřadech územní veřejné správy s tím, že pokud zastupitelstvo kraje neschválí převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve finančním objemu max. 9 828 000 Kč na zvláštní účet kraje určený na přípravu a realizaci projektu Kvalita13 , bude realizace projektu ukončena;
- doporučit zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve finančním objemu max. 9 828 000 Kč na zvláštní účet kraje určený na přípravu a realizaci projektu Kvalita13 s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu;
- uložit ředitelce Sekce ekonomiky a podpory Krajského úřadu Kraje Vysočina, Odboru informatiky Krajského úřadu Kraje Vysočina a Odboru analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina připravit projektovou žádost projektu Kvalita13 do Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, prioritní osa - Veřejná správa a veřejné služby, oblast podpory - Posilování institucionální kapacity a efektivnosti veřejné správy, číslo výzvy - 89, název výzvy - Výzva pro předkládání GP 4.1 - Zvýšení kvality řízení, financování a good governance v úřadech územní veřejné správy, a předložit ji Ministerstvu vnitra ČR k posouzení;
- vzít na vědomí informaci o dosavadním průběhu realizaci projektů Kvalita09 dle materiálu RK-27-2012-50, př. 4 a Kvalita10 dle materiálu RK-27-2012-50, př. 5.
Dle ustanovení § 59 odst. 2 písm. e) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada kraje rozhoduje o nabytí a převodu movitých věcí na kraj včetně peněz.
StanoviskaEkonomický odbor: Uvedený projektový záměr není uveden v rozpočtovém výhledu na roky 2013 až 2015. V případě jeho schválení bude založen zvláštní účet, na který budou postupně převáděny finanční prostředky dle potřeby projektu.

Projektová kancelář doporučuje projekt ke schválení.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
předložit žádost projektu Kvalita13 dle přílohy RK-27-2012-50, př. 1 do Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost , prioritní osa - Veřejná správa a veřejné služby, oblast podpory - Posilování institucionální kapacity a efektivnosti veřejné správy, číslo výzvy - 89, název výzvy - Výzva pro předkládání GP 4.1 - Zvýšení kvality řízení, financování a good governance v úřadech územní veřejné správy s tím, že pokud zastupitelstvo kraje neschválí převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve finančním objemu max. 9 828 000 Kč na zvláštní účet kraje určený na přípravu a realizaci projektu Kvalita13 , bude realizace projektu ukončena;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve finančním objemu max. 9 828 000 Kč na zvláštní účet kraje určený na přípravu a realizaci projektu Kvalita13 s tím, že finance budou uvolňovány postupně dle aktuální potřeby projektu;
ukládá
ředitelce Sekce ekonomiky a podpory Krajského úřadu Kraje Vysočina, Odboru informatiky Krajského úřadu Kraje Vysočina a Odboru analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina připravit projektovou žádost projektu Kvalita13 do v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost , prioritní osa - Veřejná správa a veřejné služby, oblast podpory - Posilování institucionální kapacity a efektivnosti veřejné správy, číslo výzvy - 89, název výzvy - Výzva pro předkládání GP 4.1 - Zvýšení kvality řízení, financování a good governance v úřadech územní veřejné správy a předložit ji Ministerstvu vnitra ČR k posouzení;
bere na vědomí
informaci o dosavadním průběhu realizace projektů Kvalita09 dle materiálu RK-27-2012-50, př. 4 a Kvalita10 dle materiálu RK-27-2012-50, př. 5.
Odpovědnost OAPŘ, OI, OddIA, Ř SEP
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz