Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2005-11

RK-40-2005-11.doc  RK-40-2005-11pr1.xls  RK-40-2005-11pr2.xls  RK-40-2005-11pr3.xls
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-40-2005-11
NázevNávrh kritérií k hodnocení investičních akcí a oprav na silnicích II. a III. tříd a mostů - pořadníku akcí.
Zpracoval: I. Ševecová
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuOdbor dopravy a silničního hospodářství společně s odborem majetkovým navrhl kritéria k hodnocení naléhavosti a potřebnosti požadavků na přípravu a realizaci investičních akcí a oprav na silnicích II. a III. třídy a mostů. V této souvislosti již byl vypracován materiál pro jednání rady kraje č. 16/2005, který byl schválen radou kraje usnesením č. 0532/16/2005/RK dne 3. 5. 2005, ale nikdy nebyl zaveden do praxe. Po opětovném projednání navržených kritérií s členy rady kraje, pracovníky odboru majetkového, odboru dopravy a silničního hospodářství a odboru informatiky Krajského úřadu kraje Vysočina byla na základě jejich připomínek a vyjádření upravena jednotlivá kritéria a váhy již dříve schváleného materiálu. Výsledkem jsou upravená kritéria a přepracované váhy v předkládaném materiálu. V novém návrhu jsou opravena kritéria: č. 3 - Dopravní význam (vypuštěny bodové závady, neboť nepatří do závad dopravního významu podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích), č. 4 - Nezaměstnanost a č. 6 - Vliv stavby na životní prostředí (upravena procentuální rozmezí a sníženy položky kritérií), č. 5 - Technický stav (stanoveno hodnocení v souladu se zákonem č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích a prováděcí vyhláškou č. 104/97 Sb.,), č. 7 - Stavební stav (upraveny hodnotící body dle ČSN a fy PavEx). Pro tvorbu pořadníku investičních akcí budou hodnocena všechna kritéria, pro tvorbu pořadníku oprav nebude hodnoceno kritérium č. 6 - Vliv stavby na životní prostředí.
Hodnocení kritéria č. 1 - Dopravní zatížení vychází z platného sčítání dopravy. Hodnocení kritéria č. 2 - Spolufinancování bude prováděno podle podílu obce nebo jiné právnické či fyzické osoby na financování akce nebo vzájemného zkoordinování souvisejících nebo navazujících prací (například oprava chodníku ve vlastnictví obce současně s rekonstrukcí silnice ve vlastnictví kraje, vybudování nebo oprava inženýrských sítí v obci současně s opravou krytu vozovky nebo využití fondů EU obcí). Kritérium bude hodnoceno bezprostředně po doložení existence těchto skutečností. Hodnocení kritéria č. 3 - Dopravní význam bude hodnoceno na základě mapových podkladů a Programu rozvoje kraje. Hodnocení kritéria č. 4 - Nezaměstnanost vychází ze statistických údajů ČSÚ v daném okrese v hodnoceném období, kritérium č. 5 - Technický stav bude hodnocen dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích a prováděcí vyhlášky č. 104/1997 Sb., kritérium č. 6 - Vliv stavby na životní prostředí bude hodnoceno pouze pro investiční akce odborem majetkovým na základě projektové dokumentace, kritérium č. 7 - Stavební stav bude hodnocen na základě podkladů ze sledování stavu povrchů vozovek od fy PavEx Consulting, s.r.o. a kritérium č. 8 - Jiný vliv provádí rada kraje podle doporučení dopravní komise v měsíci červnu až červenci vždy před sestavením návrhu rozpočtu na následující rok. Aktualizaci a hodnocení pořadníku oprav bude zabezpečovat odbor dopravy a silničního hospodářství, aktualizaci a hodnocení pořadníku investic bude zabezpečovat odbor majetkový. Zařazení nových návrhů, požadavků na provedení oprav a investic pořadníku je podmíněno projednáním v dopravní komisi. V současné době jsou pořadníky zpracovány a aktualizovány pro komunikace II. třídy dle výsledků analýzy provedené firmou PavEx Consulting, s.r.o.. V roce 2005 bylo provedeno posouzení stavu povrchů vozovek na silnicích III. tříd v kraji Vysočina, jejichž výsledky je třeba do nového pořadníku zapracovat. V současné době je v pořadníku zahrnuto 549 akcí charakteru investic a oprav v celkovém finančním objemu 8 320 mil. Kč. Na základě schválených kritérií odbor informatiky vypracuje příslušný software k evidování a vyhodnocování všech požadavků dle zadaných ukazatelů např. dle čísla silnice, dle okresu, odděleně pořadník na investice, pořadník na opravy, mosty a ostatní opravy.
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství předkládá Radě kraje Vysočina návrh kritérií k hodnocení investičních akcí a oprav na silnicích II. a III. třídy a mostů pro vytvoření "Pořadníku akcí" (pořadníku investičních akcí a pořadníku oprav) ke schválení.
Stanoviskaodbor majetkový považuje za potřebné evidované investiční a neinvestiční akce na silnicích II.a III. třídy systémovým způsobem ohodnotit z hlediska důležitosti - priorit kraje Vysočina. Takové hodnocení by mělo být jedním ze základních podkladů pro stanovení střednědobé a dlouhodobé investiční politiky kraje v této oblasti.

odbor informatiky: na základě stanovených hodnotících kritérií investičních akcí a souvislých oprav na silnicích II. a III. třídy kraje Vysočina bude možné na odboru informatiky do konce ledne 2006 připravit potřebný software na průběžnou evidenci akcí a jejich hodnocení.
Návrh usneseníRada kraje
ruší
usnesení č. 0532/16/2005/RK ze dne 3. 5. 2005, kterým byla schválena kritéria k hodnocení investičních akcí a souvislých oprav na silnicích II. a III. třídy - pořadníku akcí;
schvaluje
kritéria a váhy hodnocení investičních akcí a souvislých oprav na silnicích II. a III. třídy kraje Vysočina pro sestavení "Pořadníku akcí" dle materiálu RK-40-2005-11, př. 1.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor majetkový, odbor informatiky
Termín vypracování softwaru do konce měsíce ledna 2006 - OI, přepracování a doplnění pořadníků do konce měsíce dubna - ODSH a OM, dále průběžně - ODSH a OM
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz