Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2016-42

RK-25-2016-42.doc  RK-25-2016-42pr01.doc  RK-25-2016-42pr02.pdf  RK-25-2016-42pr02a.pdf  RK-25-2016-42pr02b.pdf
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-25-2016-42
NázevNávrh na zařazení nové akce SZŠ a VOŠZ Havlíčkův Brod - půdní vestavba do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Školství
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na zařazení nové akce do rozpočtu kraje.
Kraj Vysočina zřizuje Střední zdravotnickou školu a Vyšší odbornou školu zdravotnickou Havlíčkův Brod. Škola využívá pro své činnosti původní historickou budovu na rohu ulic Masarykova a Havlíčkova, ke které byly postupně přistavěny objekty vstupu, učeben a tělocvičny.
Počátkem letošního roku na základě jednání s radní Kraje Vysočina pro oblast školství Ing. Janou Fialovou ředitelka školy Mgr. Naděžda Vrbatová PhD. zaslala nabídku pro rozvoj zdravotního vzdělávání populace v Kraji Vysočina (viz materiál RK-25-2016-42, př. 1). Vzdělávání by bylo zaměřeno do oblasti, která je čím dál závažnějším celospolečenským problémem, a sice stárnutí populace a s tím související nárůst různých typů demencí včetně Alzheimerovy nemoci v seniorské části populace.
Pro zajištění takového vzdělávání ředitelka školy navrhuje využít stávající půdní prostory historické budovy, v současné době nevyužívané. Současně by bylo možné řešit některé poruchy krovu a střešní krytiny.
Odbor majetkový za základě projednání s náměstkem hejtmana Ing. Liborem Jouklem a radní Ing. Janou Fialovou zadal posouzení technické proveditelnosti využití podkroví. Dle zpracovaného posouzení je možné podkroví po přestavbě využít pro umístění dvou učeben. Získány by byly i prostory pro odpočinek a přistavěno sociální zařízení. Součástí stavebních prací by bylo odstranění vrchní části stropu v posledním podlaží a kompletního krovu a střešního pláště. Stávající dřevěné prvky krovu vykazují v několika místech napadení hnilobou, dřevokaznými houbami a vlhkostí v důsledku zatékání. Nová konstrukce krovu umožní vytvořit volný prostor pro vestavbu učeben, což ve stávající soustavě prvků krovu není možné. V neposlední řadě bude odstraněna stávající střešní krytina z kovových šablon na bázi mědi, kterou není možné opravovat či přeskládat po nutném vložení pojistné hydroizolace. Odhadované náklady jsou ve výši cca 11 mil. Kč bez DPH a lze předpokládat jejich snížení po tendrovém řízení o cca 10 %. Vybraná část výkresové dokumentace viz materiál RK-25-2016-42, př. 2, kompletní posouzení je k dispozici na odboru majetkovém.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje zařadit novou akci SZŠ a VOŠZ Havlíčkův Brod - půdní vestavba do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Školství. Na základě tohoto návrhu bude neprodleně zadáno zpracování projektové dokumentace stavby. Výdaje spojené s pořízením projektové dokumentace budou finančně kryty změnou rozpisu rozpočtu, v rámci akcí uvedených v kapitole Nemovitý majetek, příloze M1 - Školství.
StanoviskaOŠMS souhlasí s opravou střechy, budova bude pro středoškolské vzdělávání využívána dlouhodobě. Nové prostory umožní škole rozšířit svoje vzdělávací aktivity pro dospělé. V materiálu nejsou řešeny náklady na vybavení a jejich financování.
Vzhledem k vyšší finanční náročnosti akce OŠMS navrhuje využít k financování prostředků IROP 2.4 (plánovaná výzva na podporu zájmového, neformálního a celoživotního vzdělávání). K tomu navrhuje za podpory projektové kanceláře zpracovat a předložit projektovou žádost pro financování z prostředků IROP 2.4 a v případě schválení žádosti akci realizovat. V případě, že projekt nebude schválen (rozhodnutí cca v polovině roku 2017), OŠMS navrhuje znovu posoudit financování ve vztahu k aktuálním finančním možnostem a ve vztahu k dalším neschváleným projektovým žádostem. Takový postup bude OŠMS navrhovat i pro některé z dalších projektových záměrů škol předložených v zásobníku akcí (15 záměrů č. 45 - 59 v hodnotě 193 mil. Kč v materiálu RK-24-2016-25 projednávaném v radě kraje dne 25. 7.) Podobný postup byl schválen i v případě řešení technického stavu budovy na SPŠ Třebíč, kdy řešení vlastní budovy B bylo podmíněno získáním prostředků z programu IROP.
OE bere materiál na vědomí.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci SZŠ a VOŠZ Havlíčkův Brod - půdní vestavba do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Školství.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 9. 8. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz