Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2016-50

RK-06-2016-50.doc  RK-06-2016-50pr01.doc  RK-06-2016-50pr02.pdf  RK-06-2016-50pr03.doc
Číslo materiálu50
Číslo jednacíRK-06-2016-50
NázevStanovení počtu zaměstnanců - návrh na provedení rozpočtového opatření
Zpracoval I. Hanáková Kosourová, I. Šteklová, K. Kotrba
Předkládá Z. Kadlec, I. Šteklová, K. Kotrba
Počet příloh
Popis problémuUsnesením č. 0240/05/2015/RK stanovila rada kraje počet 449 zaměstnanců k 1. 4. 2015.
Materiál navrhuje navýšení počtu zaměstnanců k 1. 4. 2016 o 1 pracovní místo na odboru sekretariátu hejtmana, oddělení krizového řízení a bezpečnosti, a to takto:

Jedná se o navýšení z důvodu posílení bezpečnosti České republiky, a to především v oblastech:
* národní bezpečnosti ČR s důrazem na terorismus, extremismus, negativní aspekty migrace a jejich vliv na bezpečnost občanů;
* zvýšení pružnosti reakce bezpečnostního systému ČR, záchranných a bezpečnostních složek především zásadním navýšením jejich finanční podpory prostřednictvím nových dotačních titulů ze zdrojů státu i krajů ke zvýšení jejich akceschopnosti.

V současném vývoji situace vyhrocené především migrační vlnou lze očekávat i další možné formy řešení bezpečnostních rizik.

Materiál informuje radu kraje o nárůstu agendy související s legislativní změnou (přijetí zákona o registru smluv) a zvýšenou vlastní aktivitou kraje v samostatné působnosti (nárůst množství poskytovaných dotací, Odbor životního prostředí a zemědělství - od roku 2015 nárůst o cca 1800 smluv ročně, od roku 2016 kotlíkové dotace - odhad nárůstu
o cca 2000 smluv).
Pro uvedený nárůst a potřebu personálního zajištění bylo v rámci struktury krajského úřadu vyčleněno jedno pracovní místo, které pro tyto potřeby bylo přesunuto do struktury oddělení právního a krajského živnostenského úřadu. V případě, že zajištění agendy vyvolá další, nyní těžko odhadnutelné nároky, bude radě kraje předložen dodatečný návrh na další řešení situace aplikovatelnosti zákona o registru v praxi (personální zajištění).
V souvislosti s přijetím zákona o registru je radě kraje na vědomí předkládán metodický materiál, týkající se aplikace zákona o registru. Při aplikaci zákona o registru smluv bude Kraj Vysočina postupovat tak, aby byly v maximální možné míře respektovány principy uvedené v materiálu RK-06-2016-50, př. 1.
Dále Krajský úřad Kraje Vysočina připravil podpůrný popis procesu registrace smluv dle zákona od vzniku do účinnosti smlouvy (popis jednotlivých kroků v návaznostech). Uveden je v materiálu RK-06-2016-50, př. 2.
V materiálu RK-06-2016-50, př. 3 je uveden podrobný popis navrhovaného pracovního místa na odboru sekretariátu hejtmana, oddělení krizového řízení a bezpečnosti včetně popisu situace v oblasti bezpečnostních rizik a zdůvodnění potřebnosti jeho schválení. Dále je zde uveden popis nárůstu agendy související s legislativní změnou týkající se přijetí zákona o registru a zvýšenou vlastní aktivitou kraje v samostatné působnosti.
Uvedené navýšení je ve všech případech nezbytné ke zmírnění existujících rizik majetkové i nemajetkové povahy.
Před předložením tohoto materiálu k projednání Radou Kraje Vysočina byl jménem ředitele Krajského úřadu Kraje Vysočina uložen všem vedoucím odborů a samostatných oddělení úkol, aby na všech útvarech krajského úřadu velmi důkladně posoudili otázku přiměřenosti personálních zdrojů k činnosti, která je odůvodněně na každém jednotlivém útvaru krajského úřadu (odboru, samostatném oddělení) uskutečňována, naplňována.
Posouzení záležitostí stávající personální situace ve vztahu k vykonávaným činnostem s vazbou na možné úspory částí úvazků či pracovních míst provedené jednotlivými vedoucími odborů a samostatných oddělení dle zadání výzvy je zpracováno v souhrnné zprávě a je k dispozici u ředitele krajského úřadu.
Z provedené analýzy nevyplývá aktuálně možnost řešit případnou další úsporu personálních zdrojů (kromě již uvedené rezervy pro výkon agendy související se změnou legislativy - přijetí zákona o registru smluv, zvýšenou vlastní aktivitou kraje v samostatné působnosti) bez faktických dopadů na vykonávané činnosti, která by pokryla výše uvedené navrhované změny ve struktuře krajského úřadu.
Navrhované navýšení by mělo pokrývat požadavky na zabezpečení činností kraje za předpokladu, že další nároky nevyvolají zásadní legislativní změny. Tento předpoklad se rovněž netýká situací, kdy budou předloženy projekty financované z prostředků EU, které umožňují financování jejich administrace z prostředků těchto projektů.
V době přípravy rozpočtu a schvalování objemu prostředků na platy zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu pro rok 2016, nebyly informace o potřebě navýšení pracovního místa zřejmé. Vzhledem k tomu je zvýšení objemu prostředků na platy, související odvody a příděl do Sociálního fondu pro rok 2016 řešeno rozpočtovým opatřením.
Pro rok 2017 budou prostředky na osobní výdaje a související odvody a příděl do sociálního fondu zahrnuty do návrhu rozpočtu.
Návrh řešení Ředitel krajského úřadu navrhuje radě kraje stanovit počet zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. 4. 2016 na 450 zaměstnanců.
Ředitel krajského úřadu navrhuje schválení rozpočtového opatření, které spočívá ve zvýšení objemu prostředků na platy zaměstnanců (266 tis. Kč), souvisejících odvodů (93 tis. Kč) a přídělu do Sociálního fondu pro rok 2016 (11 tis. Kč). Celkem se jedná o částku 370 tis. Kč.
O stanovení počtu zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu a stanovení objemu prostředků na platy těchto zaměstnanců rozhoduje dle § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada kraje.
StanoviskaŘeditel sekce pro službu veřejnosti: souhlasím s navrhovaným řešením.

Ředitelka sekce ekonomiky a podpory: souhlasím s navrhovaným řešením.

Odbor ekonomický: aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 10. 2. 2016 činí 44 390 tis. Kč.

Odbor informatiky: je schopen zajistit vybavení související s navýšením počtu zaměstnanců ze stávajícího schváleného rozpočtu kapitoly informatika.

Oddělení hospodářské správy: bere na vědomí stanovení počtu zaměstnanců k 1. 4. 2016.
Návrh usneseníRada kraje
stanoví
v souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, počet zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. 4. 2016 na 450 zaměstnanců;
schvaluje
* zvýšení objemu prostředků na platy zaměstnanců zařazených do krajského úřadu na rok 2016 (§ 6172) o částku 266 000 Kč;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Krajský úřad, § 6172 Činnost regionální správy o částku 359 000 Kč a kapitoly Ostatní finanční operace, § 6330 Převody vlastním fondům v rozpočtech územní úrovně o částku 11 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 370 000 Kč na platy zaměstnanců zařazených do krajského úřadu, na související odvody a na převod do Sociálního fondu;
bere na vědomí
informace uvedené v materiálech RK-06-2016-50, př. 1, RK-06-2016-50, př. 2
a RK-06-2016-50, př. 3.
Odpovědnost OddŘLZ, OddPKŽÚ, OE
Termín 1. 4. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz