Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2010-64

RK-25-2010-64.doc  RK-25-2010-64pr1.xls
Číslo materiálu64
Číslo jednacíRK-25-2010-64
NázevZměna rozsahu schváleného projektu v OPŽP Úspory energií v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina II.
Zpracoval M. Brom
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuJedná se o rozhodnutí o změně rozsahu projektu Úspory energií v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina II. .
Na základě energetického auditu dokončeného v roce 2006 zpracoval Odbor majetkový Krajského úřadu kraje Vysočina, Odbor zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina
a Odbor školství, mládeže a sportu Krajského úřadu kraje Vysočina seznam objektů ve vlastnictví kraje a jím zřizovaných organizací vhodných pro realizaci úspor energie. Projekty řeší zateplení obálky budov, výměnu výplní otvorů a instalaci systémů měření a regulace.
Dne 14. 04. 2009 Rada kraje Vysočina usnesením č. 0560/13/2009/RK vzala na vědomí informaci o zabezpečení přípravy projektů kraje Vysočina v oblasti úspor energie v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina, druhá etapa a uložila Odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina a Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina připravit projekty k předložení do Operačního programu Životní prostředí.
Dne 12. 05. 2009 Zastupitelstvo kraje Vysočina usnesením č. 0210/03/2009/ZK vzalo na vědomí informaci o zabezpečení přípravy projektů kraje Vysočina v oblasti úspor energie v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina a uložila Odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina a Odboru majetkovému Krajského úřadu kraje Vysočina připravit projekty k předložení do Operačního programu Životní prostředí.
Dne 10. 08., 13. 08. a 17. 08. 2009 předal Odbor životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina postupně tři žádosti na krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí ČR v Jihlavě. Předmětem žádostí je řešení výplní otvorů, zateplení obvodových plášťů budov
a instalace měřících a regulačních mechanismů na devíti objektech v majetku kraje Vysočina a svěřených do správy organizací zřizovaných krajem Vysočina.
Všechny žádosti byly akceptovány a postoupily do soutěže o finanční podporu z Operačního programu Životní prostředí dle hodnotících kritérií. V soutěži uspěly všechny (tři) žádosti
tj. devět objektů nemocnic a škol (viz RK-20-2010-64, př. 1). Registrační listy na tyto tři žádosti byly shodně vydány 15. 02. 2010, přičemž do jednoho roku od tohoto data je nutné předložit všechny podklady pro vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace (pokud příjemce dotace nepodá odůvodněnou žádost o prodloužení výše zmíněné lhůty). Vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace a uzavření Smluv o poskytnutí podpory ze Státního fondu životního prostředí ČR ke schváleným projektům následuje až po ukončení výběrového řízení na dodavatele stavebních prací a uzavření smlouvy o dílo.
Výše přiznané podpory (z Fondu soudržnosti a Státního fondu životního prostředí ČR) činí 60% z celkových způsobilých výdajů, zbývající prostředky do výše celkových výdajů hradí příjemce dotace.
Vzhledem k negativnímu vývoji rozpočtu kraje Vysočina a jeho předpokládanému vývoji v dalších letech však nebude mít kraj Vysočina dostatek finančních prostředků na všechny plánované investiční výdaje.
Návrh řešení Odbor životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina a Odbor majetkový Krajského úřadu kraje Vysočina navrhují upravit celkový rozsah schváleného projektu Úspory energií v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina II. s tím, že by se nerealizovalo komplexní zateplení diagnostického pavilonu v jihlavské nemocnici. Interní pavilon v jihlavské nemocnici a pavilon ambulantních služeb v pelhřimovské nemocnici jsou ve velmi špatném stavebně technickém stavu, považujeme tedy za nutné řešit tyto objekty přednostně. Celkový objem předpokládaných finančních prostředků původního projektu, tj. tří objektů jihlavské (interní a diagnostický pavilon) a pelhřimovské nemocnice (pavilon ambulantních služeb),
činil 113 646 144,- Kč. Projekt v redukované podobě, tedy bez diagnostického pavilonu jihlavské nemocnice činí 85 416 248,- Kč. Realizační část akce by proběhla v roce 2011. Podoba dalších dvou schválených projektů v OPŽP Úspory energií v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina II.b. a Úspory energií v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina II.c. se bude řešit po ukončení a na základě dat vzešlých z právě probíhající analýzy potřebnosti jednotlivých objektů a zařízení (s předpokladem na podzim 2010).
StanoviskaOdbor majetkový souhlasí s předloženým materiálem bez výhrad.
Ekonomický odbor z uvedených celkových výdajů na projekt v redukované podobě
(dva objekty) vyplývá, že příjmy z OP ŽP budou přibližně 15 144 tis. Kč (17,73%), nárok
na rozpočet kraje bude 70 272 tis. Kč. V případě nedostatečných finančních prostředků
ve Fondu strategických rezerv bude nutné použití cizích zdrojů - úvěru.
Odbor zdravotnictví souhlasí s předloženým materiálem bez výhrad.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
změnit projekt kraje Vysočina Úspora energií v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina II dle materiálu RK-25-2010-64;
ukládá
odboru životního prostředí informovat a zaslat nezbytné podklady o této skutečnosti Státnímu fondu životního prostředí ČR.
Odpovědnost odbor životního prostředí, odbor majetkový
Termín 31. 8. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz