Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2010-46

RK-07-2010-46.doc  RK-07-2010-46pr1.doc  RK-07-2010-46pr2.doc  RK-07-2010-46pr3.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-07-2010-46
NázevDohoda o spolupráci na podporu odborného školství a technických povolání v kraji Vysočina a ČR
Zpracoval V. Zelený
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuPřes poměrně rozsáhlou nabídku dalšího vzdělání pedagogických pracovníků zůstávala donedávna velmi limitována skupina učitelů odborného výcviku a odborných předmětů na středních školách. Pozitivní změnu přinesl až celostátní projekt IQ Auto (realizovaná na základě Dohody o spolupráci Sdružení automobilového průmyslu s krajem Vysočina), jehož předmětem bylo vybudování systému spolupráce odborně zaměřených středních škol se zaměstnavateli v sektoru průmyslu a dalšími partnery s výstupem v podobě systému vzdělávacích akreditovaných seminářů pro výše uvedenou cílovou skupinu pedagogických pracovníků. Kraj Vysočina se v závěrečném hodnocení projektu umístil na celkovém 3. místě, přičemž v účasti na odborných seminářích se umístily nejaktivnější školy z kraje Vysočina (Střední škola řemesel Třebíč, Střední škola technická Žďár nad Sázavou a Střední škola technická Jihlava) na výborném celkovém 4., 6. a 8. místě. Celkem bylo v kraji akreditováno 15 témat odborných seminářů, nejvíce (7) jich měla akreditována firma Žďas, a.s. (příloha č. 2 materiálu RK-07-2010-46).
Kraji Vysočina byl předložen návrh na uzavření dohody mezi krajem Vysočina, Sdružením automobilového průmyslu, Úřadem práce v Jihlavě a Vzdělávací agenturou Kroměříž, s. r. o., na další fázi projektu pod názvem IQ Industry (příloha č. 1 materiálu RK-07-2010-46). Mezi klíčové aktivity projektu je třeba zařadit pokračování systému akreditací a organizací odborných seminářů ve firmách v kraji Vysočina pro učitele odborného výcviku a odborných předmětů na odborně zaměřených středních školách a nově i realizaci desetidenních odborných praxí učitelů v průmyslových firmách (příloha č. 3 materiálu RK-07-2010-46). Projekt je finančně pokryt z OP Vzdělání pro konkurenceschopnost, Prioritní osa 1 - Počáteční vzdělávání, Oblast podpory 1.3 Další vzdělávání pedagogických pracovníků. Z celkového předpokládaného rozpočtu 14 931 526 Kč je pro školy v kraji Vysočina prostřednictvím Střední školy technické Jihlava rozpočtována částka 175 860 Kč.
Návrh řešení Účast kraje Vysočina v předchozí fázi tohoto dosud ojedinělého projektu lze hodnotit jako velmi pozitivní, jak po stránce přínosu pro cílovou skupinu pedagogických pracovníků (seznámení s nejnovějšími technologiemi průmyslových firem, podpora technického vzdělávání, zapracování do školních vzdělávacích programů aj.), tak po stránce výsledků kraje a spolupráce škol s významnými firmami v regionu (projekt se neomezuje jen firmy z oblasti automobilového průmyslu). OŠMS doporučuje radě kraje uzavřít Dohodu o spolupráci na podporu odborného školství a technických povolání v kraji Vysočina a ČR (příloha č. 1 materiálu RK-07-2010-46, přílohy č. 2 a 3 materiálu jsou současně přílohami dohody). OŠMS zajistí termín podpisu dohody za účasti hejtmana kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka, prezidenta Sdružení automobilového průmyslu Ing. Martina Jahna, ředitele Úřadu práce v Jihlavě Ing. Jiřího Hrdičky a jednatele Vzdělávací agentury Kroměříž Ing. Jiřího Herodese.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít Dohodu o spolupráci na podporu odborného školství a technických povolání v kraji Vysočina a ČR dle materiálu RK-07-2010-46, PŘ. 1.
Odpovědnost OŠMS
Termín 30. 6. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz