Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2009-60

RK-38-2009-60.doc  RK-38-2009-60pr2.doc
Číslo materiálu60
Číslo jednacíRK-38-2009-60
NázevInformace o ukončení pronájmu a ukončení zřizovatelské funkce Domova důchodců Velký Újezd, žádost o spolufinancování rekonstrukce
Zpracoval J. Bína, R. Sýkora
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuPříspěvková organizace kraje Vysočina, Domov důchodců Velký Újezd (dále též DD Velký Újezd ), poskytuje sociální služby v pronajatých prostorách objektu, jehož vlastníkem je Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny v Brně (dále též Kongregace ). Nájemní smlouva mezi Kongregací a příspěvkovou organizací kraje je uzavřena na dobu určitou, do 31. 12. 2010.
Záměrem vlastníka nemovitosti je provedení celkové rekonstrukce objektu a to mimo jiné i prostřednictvím dotací z Programu rozvoje venkova, který zajišťuje působení Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova. Do tohoto programu byla Kongregací již podána žádost o dotaci. Jednou z podmínek pro poskytnutí dotace z tohoto fondu je ovšem ta skutečnost, že v případě investice do staveb může žadatel o dotaci pronajmout tyto stavby jinému subjektu jen v případě aktivit ve veřejném zájmu a pronajímatel je povinen vybrat nájemce (provozovatele) v rámci transparentního výběrového řízení. S ohledem na tuto podmínku pro poskytnutí dotací z Programu rozvoje venkova, neuvažuje Kongregace o dalším prodloužení nájemní smlouvy s příspěvkovou organizací kraje Vysočina, DD Velký Újezd, a sociální služby bude v objektu od 1. 1. 2011 poskytovat již sama Kongregace.
Dle předloženého harmonogramu (příloha č. 1 materiálu RK-38-2009-60), jehož součástí je rozpočet a kalkulace nákladů na lůžko, je zahájení investiční akce plánováno přibližně v polovině roku 2010 a to bez ohledu na výsledku rozhodnutí o přiznání dotací z Programu rozvoje venkova. Tato skutečnost by měla případný vliv pouze na rozsah provedených prací. Celá rekonstrukce bude rozdělena na 2 samostatné etapy. V rámci každé z těchto etap bude provedena rekonstrukce vždy jedné části křídel objektu.
Kongregace nabídla, že v případě finanční spoluúčasti kraje Vysočina na investiční akci, bude část nové kapacity zařízení určeno pro potřeby občanů kraje Vysočina. Kraj, jako zřizovatel DD Velký Újezd byl zároveň požádán o zajištění takových úprav provozu v zařízení, které by zahájení rekonstrukce v průběhu roku 2010 umožnily.
Návrh řešení Kapacita zařízení Domova důchodců Velký Újezd je 135 lůžek. O tyto klienty v současné době pečuje celkem 60 zaměstnanců. Úkolem kraje, jako zřizovatele DD Velký Újezd, bude vyřešení otázky postupného útlumu provozu (klientů a zaměstnanců) tak, aby umožnil Kongregaci zahájení rekonstrukce objektu v průběhu roku 2010. Zároveň bude nutné zabezpečit převzetí zbývající části provozu zařízení Kongregací, kterou bude příspěvková organizace kraje zajišťovat k 31. 12. 2010.
Pracovní tým společně s ředitelem DD Velký Újezd ihned po obdržení informace o záměru Kongregace začal připravovat potřebné kroky k úpravě provozu a to jak z důvodu plánovaného zahájení rekonstrukce objektu (levé křídlo objektu), tak i z důvodu ukončení pronájmu objektu. Pro umožnění zahájení 1. etapy rekonstrukce objektu bylo s Kongregací dojednáno přenechání prostor dnešní klausury (pravém křídle objektu) pro potřeby příspěvkové organizace. K zahájením 1. etapy rekonstrukce tak bude nezbytné snížit kapacitu zařízení jen o cca 30 klientů, oproti původně plánovanému snížení o cca 70 klientů. Požadované snížení počtu klientů bude příspěvkovou organizací řešeno přesunutím těchto klientů do sousedních zařízení, kde se v současné době jedná o rezervaci této potřebné kapacity pro potřeby DD Velký Újezd. Uvedené řešení umožní provozování DD Velký Újezd v plné kapacitě a to až do data zahájení 1. etapy rekonstrukce. Po zbývají část roku 2010 bude kapacita zařízení snížena, čemuž bude odpovídat i snížení počtu zaměstnanců o cca 5 zaměstnanců. Finanční prostředky na vyplacení odstupného těmto zaměstnancům budou hrazeny z rozpočtu DD Velký Újezd pro rok 2010.
S koncem roku 2010 bude třeba zabezpečit převzetí zbývající části provozu zařízení DD Velký Újezd Kongregací. Je proto potřeba vyřešit jak otázky pracovněprávní ve vztahu k zaměstnancům, tak majetkové vztahy některých dílčích nemovitostí (čistírna odpadů, bytový dům), které jsou majetkem kraje a rovněž vypořádat i movitý majetek. Za tímto účelem již probíhají předběžná jednání s ředitelem DD Velký Újezd a Kongregací o převzetí závazků ke klientům a zaměstnancům.
Nabídka vyhrazené lůžkové kapacity pro kraj Vysočina, by mohla být s ohledem na zájem kraje zachovat si kapacitu lůžek pro potřeby svých občanů v této oblasti v rozsahu cca 30-40 lůžek, uplatněna v obsahu návrhu smlouvy o převzetí závazků Kongregací, o majetkových vztazích a případné finanční pomoci kraje s rekonstrukcí. Rekapitulace řešení jednotlivých oblastí souvisejících s ukončením provozu DD Velký Újezd je uvedena v příloze č. 2 materiálu RK-38-2009-60.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o záměru Kongregace milosrdných sester III. Řádu Sv. Františka;
ukládá
* vedoucí odboru sociálních věcí a řediteli DD Velký Újezd jednat s Kongregací milosrdných sester III. Řádu Sv. Františka o harmonogramu ukončení provozování DD krajem Vysočina;
* vedoucí odboru sociálních věcí předložit radě kraje komplexní návrh na řešení ukončení provozování Domova důchodců Velký Újezd včetně vypořádání všech majetkoprávních otázek a finančního podílu kraje na rekonstrukci objektu.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ředitel DD Velký Újezd, p.o.
Termín 30. 11. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz