Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2009-02

RK-38-2009-02.doc
Číslo materiálu02
Číslo jednacíRK-38-2009-02
NázevDarování pozemků v k.ú. a obci Růžená a v k.ú. Dolní Krupá u Havlíčkova Brod, obec Dolní Krupá
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál řeší bezúplatný převod pozemků, v nichž má obec uloženy inženýrské sítě, do vlastnictví obce Růžená a pozemků nesloužících jako silniční pozemky do vlastnictví obce Dolní Krupá.
Na odbor majetkový se obrátila obec Růžená se žádostí o bezúplatný převod pozemků zastavěných chodníkem. Jedná se o pozemky par. č.1226/3 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 166 m2 a par. č. 1226/4 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 1 141 m2 v k.ú a obci Růžená. V uvedených pozemcích má obec uloženy inženýrské sítě (kanalizace, veřejný vodovod), jsou tvořeny zeleným pásem a sjezdy k přilehlým nemovitostem.
Dále se na OM obrátila obec Dolní Krupá se žádostí o bezúplatný převod pozemků par. č. 85 - zahrada o výměře 572 m2, st. par.č. 50 - zast. plocha a nádvoří o výměře 216 m2 a st. par. č. 53 - zast. plocha a nádvoří o výměře 125 m2 v k.ú. Dolní Krupá u Havlíčkova Brodu, obec Dolní Krupá. Dle vyjádření KSUSV, provoz Havlíčkův Brod je možné pozemky par. č. 85 a st. par. č. 50 převést, neboť nejsou silničními pozemky a ani se silnicí nijak nesouvisejí. U pozemku st. par. č. 53 uvádí, že vzhledem k jeho umístění v blízkosti silnice a možnému využití novým vlastníkem byl mohlo dojít ke zhoršení rozhledových poměrů v křižovatce a proto nedoporučují jeho převod.
Požadované pozemky, jsou ve vlastnictví kraje na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí MDS ČR čj. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001. Zřizovací listinou byly dány do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace.
Pozemky par. č. 1226/3 a par. č. 1226/4 v k.ú. a obci Růžená vede Katastrální úřad pro Vysočinu, katastrální pracoviště Jihlava na LV č. 54 pro dané k.ú. a obec.
Pozemky par. č. 85 a st. par. č. 50 vede Katastrální úřad pro Vysočinu, katastrální pracoviště Havlíčkův Brod na LV 125 pro k.ú. Dolní Krupá u Havlíčkova Brodu, obec Dolní Krupá.
Návrh řešení Odbor majetkový doporučuje radě kraje rozhodnout požadované pozemky obci Růžená a obci Dolní Krupá, s výjimkou pozemku st. par. č. 53, darovat. Tomu musí předcházet zveřejnění záměru darování požadovaných pozemků na úřední desce krajského úřadu. Pozemky jsou zastavěny místní komunikací - chodníkem, nejedná se o pozemky silniční a pro kraj Vysočina jsou požadované pozemky nepotřebné. Darování je v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina - čl. II, odst. 2. Darované pozemky budou sloužit pro veřejně prospěšné účely a nebudou užívány komerčně. V případě kladného rozhodnutí o darování, budou pozemky vyjmuty dodatkem zřizovací listiny z hospodaření Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout zveřejnit záměr darování pozemků a doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout darovat požadované pozemky z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Růžená a obce Dolní Krupá.
StanoviskaKrajská správa a údržba silnic Vysočiny, provoz Jihlava ve svém stanovisku uvádí, že pozemky jsou tvořeny zeleným pásem a sjezdy k přilehlým nemovitostem a souhlasí s jejich převodem do vlastnictví obce Růžená.
ODSH souhlasí s převodem pozemků do vlastnictví obce Růžená.
Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, provoz Havlíčkův Brod souhlasí s převodem pozemků par. č. 85 a st. par. č. 50. S převodem pozemku st. par. č. 53 nesouhlasí, neboť se nachází v blízkosti křižovatky a jeho možným užíváním novým vlastníkem mohlo by dojít ke zhoršení rozhledových poměrů.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* zveřejnit záměr darování pozemků par. č. 1226/3 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 166 m2 a par. č. 1226/4 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 1 141 m2 v k.ú a obci Růžená do vlastnictví obce Růžená;
* zveřejnit záměr darováním pozemků par. č. 85 - zahrada o výměře 572 m2 a st. par. č. 50 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 216 m2 v k.ú. Dolní Krupá u Havlíčkova Brodu, obec Dolní Krupá;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem:
* pozemky par. č. 1226/3 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 166 m2 a par. č. 1226/4 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 1 141 m2 v k.ú a obci Růžená z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Růžená;
* pozemky par. č. 85 - zahrada o výměře 572 m2 a st. par. č. 50 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 216 m2 v k.ú. Dolní Krupá u Havlíčkova Brodu, obec Dolní Krupá z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Dolní Krupá.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín únor 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz