Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2009-23

RK-27-2009-23.doc  RK-27-2009-23pr1.xls
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-27-2009-23
NázevMajetkoprávní vypořádání pozemků pod silnicemi II. a III. třídy v kraji Vysočina
Zpracoval V. Veselá
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuTento materiál navrhuje další výkupy pozemků zastavěných silnicemi II. a III. třídy v kraji Vysočina.
Kraj Vysočina se ve smyslu zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a na základě Rozhodnutí MDS ČR č. j. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001, stal vlastníkem silnic II. a III. třídy a dalšího movitého a nemovitého majetku, ke kterému měly příslušnost hospodaření státní příspěvkové organizace SÚS na území kraje Vysočina. Kraj převzal z vlastnictví České republiky silniční majetek s nevypořádanými vlastnickými vztahy s fyzickými a právnickými osobami.
Dne 24. 8. 2005 usnesením č. 1059 k problematice majetkoprávního vypořádání pozemků pod stavbami dálnic a silnic I., II. a III. třídy schválila Vláda ČR rozdělení realizace majetkoprávního vypořádání pozemků pod stavbami zmíněných komunikací.
Kupní ceny vykupovaných pozemků jsou krajem standardně oceňovány podle oceňovacího předpisu platného ke dni uzavření kupní smlouvy s použitím platného Výměru MF ČR, kterým se určuje seznam zboží s regulovanou cenou. Minimální cena u pozemků zastavěných silnicemi III. třídy tak v současné době činí 40 Kč/m2 a u pozemků zastavěných silnicemi II. třídy 50 Kč/m2.
Pokud bude pro letošní rok schválena účast státního rozpočtu na financování majetkoprávního vypořádání pozemků zastavěných silnicemi II. a III. tříd, požádá kraj Vysočina o částečnou refundaci kupní ceny.dotaci.
Maximální účast státního rozpočtu dosud byla 40 Kč/m2 vykupovaných pozemků bez ohledu na třídu silnice a katastrální území a nekryla další náklady spojené s výkupy (geometrické zaměření, znalecké posudky, administrativní náklady apod.).
Pozemky dle materiálu RK-27-2009-11, př. 1 byly identifikovány podle geometrických plánů. U pozemků, kde není uveden původ jeho vzniku již došlo k zápisu GP do katastru nemovitostí.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje zahájit s vlastníky dle materiálu RK-27-2009-23, př. 1 jednání o odprodeji pozemků zastavěných silnicemi II. a III. třídy s nabídkou kupní ceny stanovené podle oceňovacího předpisu platného ke dni uzavření kupní smlouvy. V případě dohody bude realizován výkup těchto pozemků do vlastnictví kraje.
Návrh na zahájení jednání o výkupech a nabytí pozemků do vlastnictví kraje předkládá OM i za stavu, kdy není jisté, jaký bude další postup vlády a účast státního rozpočtu na řešení problému nevypořádaných pozemků pod silnicemi II. a III. třídy proto, že kraj Vysočina vynaložil finanční prostředky na zpracování geometrických plánů na zaměření silnic - pozemků těmito silnicemi zastavěných a je poměrně značné riziko zastarání těchto GP v případě odkládání výkupů. Pokud bude kraj vyčkávat, až MF ČR vyhlásí programové financování po projednání a vyhodnocení první etapy ve vládě, nebude časově možné do konce roku zajistit realizaci většího počtu výkupů.
Návrh předpokládá rozhodnout zahájit jednání o koupi pozemků do vlastnictví kraje Vysočina a doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout nabýt pozemky do vlastnictví kraje Vysočina.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zahájit jednání s vlastníky vedenými v katastru nemovitostí v době uzavírání kupních smluv o koupi pozemků v rozsahu dle materiálu RK-27-2009-23, př. 1 do vlastnictví kraje Vysočina za dohodnuté kupní ceny vycházející z oceňovacích předpisů platných ke dni uzavření kupní smlouvy;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout nabýt pozemky v rozsahu dle materiálu RK-27-2009-23, př. 1 od vlastníků vedených v katastru nemovitostí v době uzavírání kupních smluv do vlastnictví kraje Vysočina za dohodnuté kupní ceny vycházející z oceňovacích předpisů platných ke dni uzavření kupní smlouvy.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 15. 9. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz