Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2009-42

RK-26-2009-42.doc  RK-26-2009-42pr1.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-26-2009-42
NázevSeminář učitelů dějepisu v návaznosti na Dolnorakouskou zemskou výstavu
Zpracoval P. Adam, M. Dolejská
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší zabezpečení finanční podpory z prostředků kraje kurzu učitelů dějepisu ze středních škol se sídlem v kraji Vysočina.
V současné době probíhá ve městech Telč, Raabs a Horn projekt Dolnorakouské zemské výstavy zaměřený na historii a současnost soužití v oblasti česko-rakouského pomezí. S ohledem na obsah projektu a s přihlédnutím ke skutečnosti, že výstavy podobného zaměření je i v současné době problematické zorganizovat a uskutečnit, rozhodl se odbor školství, mládeže a sportu ve spolupráci s Vysočina Education uspořádat dvoudenní kurz pro učitele dějepisu středních škol se sídlem v kraji Vysočina.
Obsahem kurzu je nejen prohlídka expozic, ale zajištěním účasti samotných autorů expozice možnost dozvědět se více o obsahu výstavy i o problematice v rámci výstavy prezentovaných historických událostí. Prohlídky expozic budou vést kurátoři výstavy. Na prohlídky navazují semináře dotýkající se svým tématickým zaměřením česko-rakouských vztahů, jejich odlišného vnímání z českého a rakouského pohledu.
Cílem kurzu je přiblížení problematiky vzájemných vztahů zejména v době první poloviny dvacátého století, v duchu podtitulu výstavy - rozděleni-odloučeni-spojeni. Zejména chceme umožnit učitelům získat nové informace a pohledy na události, o kterých se v poslední době tak často vedou polemiky na nejvyšší úrovni - otázky týkající se odsunu/vyhnání československých občanů německé národnosti v letech 1945-1946.
Ve snaze zajistit vysokou odbornou úroveň přednášejících a zajištění přísunu co možná nejkorektnějších informací byli osloveni a svou účast již i potvrdili přední odborníci na výše popsanou problematiku, a sice (předběžný program viz. materiál RK-26-2009-42, př. 1):
- za českou stranu PhDr. Stehlík, PhD., děkan FF UK, a Dr. Albert Kubišta, výzkumné skupiny pro dějiny evropského myšlení FF UK a FLÚ AV ČR Collegium Europaeum
- za rakouskou stranu ve spolupráci s vídeňským Ludwig Boltzmann-Institut für Kriegsfolgen-Forschung je v současné době v jednání Univ.-Prof. Dr. Stefan Karner, ředitel institutu; účast potvrdili Mag. phil. Armin Laussegger, MAS a Mag. phil. Philipp Joseph Lesiak (oba z téhož institutu).
V rozpočtu kapitoly Školství, mládeže a sportu jsou každoročně rezervovány prostředky na podporu zvyšování odbornosti učitelů ve špičkových výzkumných a vzdělávacích pracovištích.
Návrh řešení OŠMS navrhuje radě kraje finančně podpořit realizaci dvoudenního kurzu učitelů dějepisu ze středních škol se sídlem v kraji Vysočina z rozpočtu kraje z kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3299 Ostatní záležitosti vzdělávání UZ 00317 Zvyšování odbornosti učitelů ve výzkumných a vzdělávacích pracovištích, a to částkou maximálně ve výši 90 000 Kč. V současné době probíhá konkretizace aktivit. Rozpočtové opatření, kterým budou poskytnuty skutečně vynaložené prostředky do rozpočtu Vysočina Education, bude radě kraje předloženo po ukončení a vyúčtování kurzu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se záměrem finančně podpořit kurz učitelů dějepisu ze středních škol se sídlem v kraji Vysočina z rozpočtu kraje z kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3299 Ostatní záležitosti vzdělávání UZ 00317 Zvyšování odbornosti učitelů ve výzkumných a vzdělávacích pracovištích maximálně do výše 90 000 Kč;
ukládá
odboru školství, mládeže a sportu předložit radě kraje k projednání rozpočtové opatření.
Odpovědnost OŠMS, Vysočina Education
Termín 30. 9. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz