Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2007-41

RK-25-2007-41.doc  RK-25-2007-41pr1.doc
Číslo materiálu41
Číslo jednacíRK-25-2007-41
NázevGrantové schéma v rámci Operačního programu lidské zdroje, zaměstnanost, oblast podpory 1.1 adaptabilita
Zpracoval S. Lemperová, M. Kršňáková
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuJedná se o informování Rady kraje Vysočina o postupu při tvorbě grantového schématu (dále jen "GS") kraje Operačního programu lidské zdroje zaměstnanost 2007-2013 (dále jen "OPLZZ") v rámci oblasti podpory 1.1 Adaptabilita. Grantové schéma bude zaměřeno na vzdělávání zaměstnanců ve firmách a v rámci tohoto grantového schématu mají být realizovány projekty regionálního charakteru.
OPLZZ je financován z Evropského sociálního fondu (dále jen "ESF") a řídícím orgánem je Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jen "MPSV"). OPLZZ byl po úpravách provedených na základě připomínek Evropské komise oficiálně předložen Evropské komisi prostřednictvím systému SFC. Dne 30. července byla aktuální verze OP LZZ v informačním systému označena Komisí jako "přípustná", tj. vyhovující z hlediska zapracování dosavadních připomínek Evropské komise. Schválení celého programu se předpokládá do konce září 2007.
V rámci nastavení implementační struktury OPLZZ byly, v rámci oblasti podpory 1.1 Adaptabilita, obsah a tématické zaměření opatření je uvedeno v materiálu RK-25-2007-41, př. 1., navrženy kraje jako zprostředkující subjekty. Pro každý kraj byla vypočítána alokace na GS na základě statistického počtu zaměstnaných v národním hospodářství v jednotlivých krajích.
Pro kraj Vysočina činí alokace na celé plánovací období 2007-2013 celkem 318 371 679,- Kč. Z této částky činí 270 615 927,- Kč příspěvek ESF a částka 47 755 752,- Kč má být financována z národních zdrojů. MPSV vzneslo požadavek, aby tato částka byla financována z rozpočtu krajů. Jednáním v této otázce a otázce implementačního uspořádání byl pověřen rozhodovat, za všechny kraje, předseda Asociace krajů ČR (dále jen "AK ČR") Ing. Evžen Tošenovský. Jednání dosud neproběhlo (informace ke dnešnímu dni). O ustavení krajů jako zprostředkujících subjektů má být sepsána Dohoda o delegování činností a pravomocí, mezi zainteresovanými subjekty v rámci implementace, tedy MPSV versus Kraj.
Za kraj Vysočina byly dosud určeny kontaktní osoby (pracovníci odboru regionálního rozvoje), které se účastní pracovních schůzek, připomínkování dokumentace k OPLZZ a podílí se na zpracovávání dokumentace pro audit shody, který probíhá standardně pro všechny operační programy. MPSV jako řídící orgán celého programu má předložit všechny doklady k auditu shody do 15. 9. 2007.
Od krajů jako zprostředkujících subjektů jsou k auditu shody požadovány dokumenty prokazující připravenost instituce na roli zprostředkujícího subjektu (organizační struktura, spisový a skartační řád,.....). Kraje jako zprostředkující subjekty mají vytvořit Příručku pracovních postupů, tedy zpracovat směrnici vnitřních postupů při administraci GS, a odeslat k připomínkování na MPSV do 3. 9. 2007.
Přesto, že ke dnešnímu dni není oficiálně deklarováno, že kraje budou plnit funkci zprostředkujícího subjektu v rámci programu OPLZZ, a to v souvislosti s nevyjasněným dofinancováním GS, kraj nadále intenzivně pracuje na průběžné přípravě těchto dokumentů a to zejména z důvodu, pokud by došlo k dohodě na úrovni AK ČR a MSPV, abychom neohrozili budoucí čerpání finančních prostředků z ESF a neohrozili projekty budoucích žadatelů.
Na zajištění GS bude možnost využít prostředků z prioritní osy 6 OPLZZ Technická pomoc. K technické pomoci jsme zatím obdrželi pouze metodický pokyn v pracovní verzi, ve kterém ještě není navržena výše podpory na jednotlivé kraje.
Návrh řešení Vzhledem k nevyjasněné situaci ohledně financování a neexistenci formální dohody o delegování krajů jako zprostředkujících subjektů GS navrhuje ORR Radě kraje Vysočina vzít na vědomí informaci ohledně postupu při tvorbě podmínek pro realizaci GS a pověřit ORR dalším zpracováváním materiálů relevantních pro předložení k auditu shody v rámci oblasti podpory 1.1 OPLZZ.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace o grantovém schématu v oblasti podpory 1.1 Adaptabilita v rámci Operačního programu lidské zdroje zaměstnanost 2007- 2013;
pověřuje
Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina zpracováním a zasláním příručky pracovních postupů pro realizaci grantového schématu v oblasti podpory 1.1 Adaptabilita v rámci Operačního programu lidské zdroje zaměstnanost 2007- 2013.
Odpovědnost ORR
Termín 31. 9. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz