Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2006-25

RK-20-2006-25.doc  RK-20-2006-25pr1.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-20-2006-25
NázevZáměr kraje Vysočina na využití areálu Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina již v srpnu 2002 požádal Ministerstvo obrany České republiky o převod areálu Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě do svého vlastnictví. Bezúplatný převod nemovitého majetku do vlastnictví kraje Vysočina schválila Vláda ČR až v březnu roku 2005. Návrh darovací smlouvy byl předložen v xxx 2006. Zastupitelstvo kraje usnesením 02892006/ZK rozhodlo nabýt nemovitý majetek tvořící areál Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě v rozsahu a za podmínek darovací smlouvy mezi Ministerstvem obrany České republiky a krajem Vysočina dle materiálu ZK-04-2006-38, př. 2.
Žádost o převod do vlastnictví kraje byla zdůvodněna jednak nutnou potřebou výstavby kancelářských prostor pro krajský úřad k zajištění činností v samosprávě a státní správě v působnosti kraje a dále záměrem kraje využít většinu území areálu Kasáren Otakara Jaroše pro umístění a výstavbu sídel institucí a úřadů s krajskou působností.
Záměr kraje využití tohoto území byl do současné doby prověřen těmito kroky a výsledky:

Na využití území byla vyhlášena a vyhodnocena urbanisticko-architektonická soutěž řešící umístění kancelářské budovy krajského úřadu, další využití zbylého území pro bytové účely (na základě projednání s Magistrátem města Jihlava a jeho poadavku) a základní členění a obsluhu tohoto území. Vítězný návrh urbanisticko-architektonická soutěže navrhuje umístit budoucí budovu krajského úřadu v severovýchodní části areálu v komunikační vazbě na stávající budovy využívané krajským úřadem. Následně byla projednána možná redukce vítězného návrhu do konkrétních podmínek a upřesněných potřeb s cílem optimalizovat předpokládané náklady výstavby.

Dne 9. ledna 2006 byla svolána schůzka představitelů úřadů a institucí s krajskou působností. Zúčastnilo se 12 úřadů a institucí. Na schůzce byly zjišťovány záměry na případné změny v dislokaci a potencionální zájem o výstavbu v prostorách areálu Kasáren Otakara Jaroše. Konkrétní investiční záměr představila a zároveň zájem projevila Krajská správa sociálního zabezpečení pro kraj Vysočina. Územní pracoviště Všeobecné zdravotní pojišťovny rovněž plánuje novou investiční výstavbu svého sídla v Jihlavě.

Bylo poptáno investiční posouzení areálu Kasáren Otakara Jaroše se závěrem, že se nedá předpokládat zájem developerů o komerční výstavbu administrativních objektů ani významnějších obchodních záměrů. Posouzení v podstatě potvrzuje záměr kraje a i výsledky urbanisticko-architektonická soutěže s doporučením přehodnotit původní záměr magistrátu na využití části území pro bydlení.
Návrh řešení OM navrhuje předložit zastupitelstvu kraje k projednání zdůvodnění záměru kraje Vysočina na využití areálu Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě s návrhem na schválení záměru. Pokud chce kraj tento záměr postupně připravovat a realizovat, je nutné na úrovni vrcholného samosprávného orgánu kraje přijmout příslušná usnesení na něž by navázaly postupné konkrétní přípravné kroky.
V konkrétních záležitostech je potřebné jednak ve vazbě na projevený zájem ČR - ČSSZ o výstavbu budovy Krajské správy sociálního zabezpečení pro kraj Vysočina zaujmout stanovisko k této věci. Pro přípravu a prosazení svého investičního záměru KSSZ potřebuje doložit na ústřední orgány reálnost získání vlastnických práv k pozemkům plánovaným k výstavbě sídla KSSZ. Protože v současné době nemůže kraj Vysočina učinit jakékoliv závazné prohlášení nebo smluvní závazek k budoucímu převodu nemovitostí pro potřeby ČSSZ (OM předpokládá, že vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí bude proveden v horizontu 2 měsíců), navrhuje OM doporučit zastupitelstvu kraje vzít na vědomí zájem ČR - ČSSZ o převod části nemovitostí v areálu Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě pro výstavbu sídla KSSZ pro kraj Vysočina, podporovat převod části nemovitostí v areálu Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě do vlastnictví ČR po nabytí nemovitostí tvořících areál Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě do vlastnictví kraje Vysočina za splnění zákonných podmínek, jež jsou předpokladem pro převod majetku kraje. Současně by měl být z úrovně zastupitelstva kraje uložen úkol jednat s představiteli ČR - ČSSZ o podmínkách a způsobu převodu části nemovitostí v areálu Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě do vlastnictví ČR pro realizaci záměru výstavby sídla KSSZ pro kraj Vysočina. Tyto návrhy zajišťují podklad pro ředitelku KSSZ pro další jednání o investičním záměru na úrovni ČSSZ a dalších ústředních orgánů. Formulace stanoviska zastupitelstva kraje projednala ředitelka krajského úřadu JUDr. Simeona Zikmundová s kladným výsledkem s ředitelkou KSSZ JUDr. Danielou Vondrovou.
Další konkrétní záležitostí úzce související s možnou výstavou sídla KSSZ je koordinace přípravy území Kasáren Otakara Jaroše pro naplnění záměru kraje. Je nutné již od počátku projektové přípravy sídla KSSZ koordinovat technické a územní požadavky investora se zájmem kraje o budoucí realizaci výstavby kancelářské budovy krajského úřadu. Nejvhodnější by bylo rovněž zpracovat investiční záměr na výstavbu budovy krajského úřadu. Současné zpracovávání obou investičních záměrů by nejlépe umožnilo koordinovat záměry a jejich vzájemné vazby (lokalizace a dimenze inženýrských sítí, dopravní připojení, parkovací plochy a pod.). Potřeba výstavby kancelářské budovy pro potřeby krajského úřadu je vyvolána současnou nedostatečnou kapacitou stávajících budov. Podrobné údaje jsou uvedeny v materiálu RK-20-2006-25 př.1. Z současné úrovně znalostí a předpokladů rozsahu kompetencí kraje v oblasti výkonu veřejné správy se jeví jako optimální řešení výstavby nové kancelářské budovy v bezprostřední blízkosti stávajících budov krajského úřadu o kapacitě 250 úředníků.
StanoviskaMateriál byl zpracován za spolupráce s OSŘKŽÚ.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit záměr kraje Vysočina využít areál Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě pro potřeby Krajského úřadu kraje Vysočina a dalších úřadů a institucí krajské působnosti a významu;
* vzít na vědomí zájem České republiky - České správy sociálního zabezpečení o převod části nemovitostí v areálu Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě pro výstavbu sídla Krajské správy sociálního zabezpečení pro kraj Vysočina a podporovat převod části nemovitostí v areálu Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě do vlastnictví České republiky po nabytí nemovitostí tvořících areál Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě do vlastnictví kraje Vysočina za splnění zákonných podmínek, jež jsou předpokladem pro převod majetku kraje;
*
uložit radě kraje:
- jednat s představiteli České republiky - České správy sociálního zabezpečení o podmínkách a způsobu převodu části nemovitostí v areálu Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě do vlastnictví České republiky pro realizaci záměru výstavby sídla Krajské správy sociálního zabezpečení pro kraj Vysočina;
- pokračovat v přípravných pracích směřujících k naplnění záměru kraje Vysočina na využití areálu Kasáren Otakara Jaroše v Jihlavě včetně zajištění zpracování investičního záměru výstavby kancelářských prostor pro Krajský úřad kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 11. 7. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz