Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2005-40

RK-21-2005-40.doc  RK-21-2005-40pr1.doc  RK-21-2005-40pr2.doc  RK-21-2005-40pr3.doc  RK-21-2005-40pr4.doc  RK-21-2005-40pr5.doc  RK-21-2005-40pr6.doc  RK-21-2005-40pr7.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-21-2005-40
NázevProjekt vědeckotechnologického parku na území kraje Vysočina
Zpracoval L. Oháňková, M. Kršňáková, M. Černý
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuInovace jsou v současně době hnací silou ekonomiky všech podniků. Společnost, která je zaměřena na výrobu se bez nich v delším časovém horizontu neobejde - ztrácí konkurenceschopnost v porovnání s ostatními firmami v daném odvětví, což vede k poklesu odbytu a následně k úpadku. Tento úpadek sebou nese i další efekty jako je např. růst nezaměstnanosti, sociální problémy, a v neposlední řadě také pokles výnosů jdoucí do veřejných rozpočtů formou odvodů daně z příjmu.

Výzkum, který je základem pro inovace, lze provádět v mnoha podobách. Pokud je firma silná a má dostatek vlastních prostor a kvalitních lidských zdrojů, může ho provádět v rámci své vlastní firmy. Firma, která se však potýká s nedostatkem jednoho nebo obou výše zmíněných faktorů, je odkázána na výzkumné ústavy nebo vědecká centra. Svoji roli zde hrají také vysoké pořizovací náklady na vhodné technologie. Tyto problémy pomáhají řešit tzv. vědeckotechnologické parky (dále jen "VTP"). Jedná se o instituce orientované do oblasti vědy, technologie a inovačního podnikání. Své know-how využívají k vytváření podmínek pro dynamický rozvoj činnosti inovačních firem, pro zabezpečování transferu technologií a výchově k inovačnímu podnikání. Z takto pojatého VTP vyplývají i jeho základní
funkce - inovační a inkubační. Existence takovéhoto zařízení je navázána na existenci vysokých škol nebo výzkumných ústavů. Definice jednotlivých pojmů obsahuje
materiál RK-21-2005-40 př. 5.

Situace v kraji Vysočina je z tohoto hlediska poněkud nevýhodná. Vysoká škola na území kraje do této doby neexistovala (jednalo se o pobočky vysokých škol z Brna nebo Prahy), tudíž nebyla ani snaha o vznik takovéto instituce. V současné době působí na území kraje dvě vysoké školy - Západomoravská vysoká škola Třebíč a Vysoká škola polytechnická Jihlava. Obě školy jsou však teprve na začátku svého působení a nemají vybudované dostatečné zázemí pro vědeckou, výzkumnou a vývojovou činnost. Vysoká škola polytechnická Jihlava navazuje bližší spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně (dále jen "VUT"). V našem kraji, jak nám potvrdili odborníci z praxe, se projevuje nedostatek vhodných pracovních sil zaměřených na technicky orientované obory, zejména strojírenství. Jedním z důvodů je i jejich malé uplatnění na půdě domovské školy a technologických center svázaných s vědeckou a výzkumnou činností. Aby došlo k udržení nebo k přilákání schopných mladých lidí, je třeba kromě nabídnutí práce, jim i nabídnout možnost dalšího profesního růstu. I k tomuto účelu mohou vědeckotechnologické parky sloužit. Jejich hlavní předností je však udržení inovačních procesů ve firmách tím, že se jim poskytne dostatečné zázemí pro vědu, výzkum a vývoj v rámci jejich působnosti. To sebou přináší další synergické efekty jako jsou růst firem a s tím spojený růst zaměstnanosti, pokles výdajů na sociální zabezpečení nezaměstnaných, příjmy veřejných rozpočtů, a celkově růst životní úrovně obyvatelstva.
Návrh řešení Vstupem České republiky do Evropské unie se naskytla možnost čerpat finanční zdroje ze strukturálních fondů zejména formou dotací poskytovaných prostřednictvím jednotlivých operačních programů. Naším záměrem je iniciovat a podpořit vznik projektu v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání (dále jen "OPPP") v opatření Infrastruktura pro průmyslový výzkum, vývoj a inovace. Program je určen jak pro právnické osoby z řad podnikatelů, kteří prokáží spolupráci s institucí terciárního vzdělávání, výzkumným ústavem apod., tak pro subjekty z oblasti veřejného sektoru. Cílem tohoto programu je podpora infrastruktury průmyslového vývoje. Jedná se zejména o zakládání a rozvoj podnikatelských inkubátorů pro podniky inovačního charakteru, zakládání a rozvoj center pro transfer technologií, spolupráci různých národních programů výzkumu a vývoje a technologických programů s cílem zajištění synergického efektu při využití jejich výsledků v praxi, atd. (podrobněji viz materiál RK 21-2005-40 př. 3).

Vzhledem ke všem výše zmíněným okolnostem a faktům, Odbor regionální rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina začal v roce 2004 zjišťovat poptávku mezi firmami po takovéto instituci nabízející výše popsané služby. Byl uskutečněn seminář pro zástupce významných firem v kraji Vysočina, který se uskutečnil v prostorách krajského úřadu dne 16. února 2005 (viz materiál RK 21-2005-40 př. 1).Na základě tohoto informačního semináře se uskutečnily schůzky ve firmách (viz materiál RK 21-2005-40 př. 2), na kterých se zjišťovala a ověřovala možnost etablace takovéhoto zařízení v našem kraji. Diskutovalo se nad tím, zda má být centrum produktově, nebo technologicky orientováno, kde má být umístěno, jak by měl vypadat dle pohledu firem systém řízení takovéhoto centra. Jedním z výstupů zmíněných schůzek je identifikace formy nastartování projektu a to způsobem postavení vize realizace VTP na základě předem známých nosných vývojových záměrů konkrétních firem, které by byly vloženy jako chráněné know-how do procesu realizace VTP. Důvodem je možnost přesné identifikace potřeby specifických technologií a možnost využití kvalitního, již existujícího personálního potenciálu zabývajícím se vědecko-výzkumnou činností na úrovni konkrétních firem, které by partnersky pomohly zaštítit vznik VTP.

Zároveň se vede diskuse se zástupci Agentury pro rozvoj podnikání - CzechInvest o možné výši finanční alokace, která by adekvátně podpořila realizaci vědeckotechnologického parku.

Také byl vyhotoven dotazník (viz materiál RK 21-2005-40, př. 6), jehož cílem bylo zjistit nejčastější problémy vyskytující se při přípravě a realizace vědeckotechnických nebo vědeckotechnologických parků ve světě. Obeslání zodpovědných osob bylo zajištěno prostřednictvím sdružení ERIS@.

Vzhledem k tomu, že nám předběžný průzkum u firem naznačil, že jedinou možnou lokalitou přijatelnou pro všechny je město Jihlava, obrátili se zástupci Odboru regionálního rozvoje na Odbor rozvoje města Jihlavy se žádostí o zpracování možných variant umístění vědeckotechnologického parku. Bylo předběžně diskutováno o třech variantách možného umístění, přičemž z hlediska synergického efektu se jeví varianta umístění v blízkosti vysoké školy jako nejpřijatelnější (podrobněji viz materiál RK 21-2005-40, př. 4)

Zároveň se zjišťováním aktuálního stavu poptávky z řad firem působících v oblasti strojírenského, elektrotechnického a energetického průmyslu, jakožto hnacích odvětví v kraji Vysočina, je třeba zjistit, jaká je optimální struktura řízení tohoto parku se zapojením všech aktérů a také zda projekt vědeckotechnologického parku je po skončení výstavby dále sám životaschopný. Odpověď na tuto otázku by měla poskytnout tzv. pre-feasibility study (předběžná studie proveditelnosti). Tato předběžná studie proveditelnosti má za úkol na základě definování variantních řešení a jejich finanční náročnosti pomoci investorovi v rozhodování, zda uvolní finanční a jiné zdroje na dopracování detailní studie proveditelnosti nebo zda přípravné práce na projektu úplně zastaví. Vzhledem k rozsahu a náročnosti této studie by bylo zpracování pre-feasibility study předmětem zadání zakázky.
StanoviskaBylo vyžádáno stanovisko Odboru rozvoje města Jihlavy, které je vzhledem ke své délce připojeno materiálem RK-21-2005-40, př. 7.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* záměr vzniku vědeckotechnologického parku v kraji Vysočina;
* pokračovaní v přípravných pracích na realizaci projektu "Vědeckotechnologický park" formou zadání výzvy k předložení nabídky na zpracování předběžné studie proveditelnosti vědeckotechologického parku v kraji Vysočina; a
pověřuje
odbor regionálního rozvoje v pokračování přípravných prací na projektovém záměru a zajištěním zadání výzvy k předložení nabídky na zakázku kraje Vysočina na zpracování předběžné studie proveditelnosti v projektu vědeckotechnologického parku v kraji Vysočina a realizací dalších průběžných aktivit v rámci přípravy projektu.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz