Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2017-30

RK-16-2017-30.doc  RK-16-2017-30pr01.doc
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-16-2017-30
NázevPodání projektového záměru Podpora a rozvoj sociální práce v Kraji Vysočina
Zpracoval M. Jelínek
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV rámci výzvy 007 k předkládání žádostí o finanční podporu z Operačního programu Zaměstnanost, prioritní osa: 2 Sociální začleňování a boj s chudobou; oblast podpory: 2.2 Zlepšování přístupu k dostupným, udržitelným a vysoce kvalitním službám, včetně zdravotnictví a sociálních služeb obecného zájmu, OSV zpracovává projektový záměr nesoucí název Podpora a rozvoj sociální práce v Kraji Vysočina . V případě kladného stanoviska rady bude záměr předložen v rámci Programového partnerství pro začleňování a přístup ke službám dne 17. 5. 2017.
Zahájení realizace projektu je plánováno od 1. 11. 2017 a ukončení 31. 10. 2020. Doba trvání projektu je celkově 36 měsíců. Jeho cílem je rozvíjení hlubších předpokladů pro samostatný profesionální výkon činností sociálních pracovníků a veřejných opatrovníků městských a obecních úřadů. Zahrnuje vzdělávání, pořádní workshopů, metodických aktivit, supervizní podporu atd. Dále se pak projekt zabývá propagací sociální práce na obcích. Pro zajištění a naplnění cílů projektu se předpokládá personální posílení na úseku sociální práce o jednoho sociálního pracovníka, který bude současně koordinovat aktivity projektu. Z nepřímých nákladů pak bude hrazen i 0,5 úvazek finančního a 0,5 projektového manažera.
Dalším z cílů projektu je efektivnější koordinace dobrovolnických center a i menších dobrovolnických programů. Projekt předpokládá vznik jednoho pracovního místa krajského koordinátora dobrovolnických aktivit. Kraj Vysočina podporuje finančně 10 dobrovolnických center, aniž by měl přehled o efektivitě vynakládaných finančních prostředků. V rámci tohoto projektu bude jeden pracovník koordinovat dobrovolnické programy, které zvýší nejen výkonnost, ale i profesionalitu neziskové organizace při zachování tvořivosti a spontaneity dobrovolníků. V rámci projektu se také počítá s propagací dobrovolnictví.
V případě, že Programového partnerství projektový záměr schválí, bude následně podána projektová žádost. Jestliže bude uvedený projekt následně vybrán k podpoře, bude 85% celkových způsobilých nákladů financováno z evropských fondů (6 115 586,- Kč), 10% ze státního rozpočtu (719 481 Kč), a 5 % z rozpočtu kraje (tedy žadatele - 359 740 Kč). Celkový rozpočet projektu činí 7 194 807,- Kč. Projekt bude mít zajištěno zálohové financování. Náklady na platy projektových pracovníků byly rozpočtovány usnesením rady kraje č. 2100/40/2016 RK.
Návrh řešení Navrhujeme, aby rada kraje uložila odboru sociálních věcí předložení projektového záměru Podpora a rozvoj sociální práce v Kraji Vysočina .
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru sociálních věcí předložení projektového záměru Podpora a rozvoj sociální práce v Kraji Vysočina v rámci Programového partnerství pro začleňování a přístup ke službám.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 17. 5. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz