Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2017-17

RK-15-2017-17.doc  RK-15-2017-17pr01.pdf  RK-15-2017-17pr02.pdf  RK-15-2017-17pr03.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-15-2017-17
NázevŽádost obce Kámen o projednání převodu kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen do vlastnictví kraje
Zpracoval O. Čermáková, E. Herzánová
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuJedná se o žádost obce Kámen o projednání možnosti převodu Kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen do vlastnictví kraje.
Dne 27. 1. 2017 byla Ing. Janě Fischerové, CSc., náměstkyni hejtmana a Ing. Josefu Pavlíkovi, náměstku hejtmana, doručena žádost obce Kámen o zařazení jednání o převodu kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen do vlastnictví kraje na zasedání krajského zastupitelstva, viz materiál RK-15-2017-17, př. 1.
Vlastníkem předmětného objektu je Římskokatolická farnost Věžná (Biskupství českobudějovické).
Důvodem podané žádosti je skutečnost, že obec Kámen má zájem na tom, aby se kaple stala opět funkční součástí hradu Kámen a jako taková byla zpřístupněna návštěvníkům v rámci jeho prohlídky. Církev předmětný majetek dlouhodobě nevyužívá a nejeví o něj zájem. Objekt proto není v současné době v dobrém stavebně technickém stavu. Obec ve své žádosti deklaruje zájem participovat na nezbytných opravách kaple.
Otázka jednání o bezúplatném převodu předmětné kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen, včetně jejího mobiliáře, do vlastnictví kraje má své počátky již v roce 2004. Rekapitulace základních údajů, průběhu dosavadních jednání a bližší informace jsou obsaženy v materiálu RK-15-2017-17, př. 3.
Celkové náklady na obnovu kaple, vč. restaurování mobiliáře jsou předběžně vyčísleny na cca 19 mil. Kč. Projektová dokumentace byla v roce 2014 v rámci přípravy projektu do FM EHP připravena do stupně dokumentace pro provedení stavby.
Návrh řešení Kaple Panny Marie Bolestné byla postavena majiteli panství a hradu Kámen jako rodinná hrobka kamenských Malovců. Její vznik i funkce tedy úzce souvisí s hradem Kámen. Kaple je dlouhodobě nevyužívána. Dlouhodobá snaha kraje získat externí finanční prostředky na celkovou obnovu kaple, připravenost provést tuto opravu a následně začlenit kapli do prohlídkových tras hradu Kámen je zřejmá z předloženého materiálu RK-15-2017-17, př. 3. Záměrem kraje je pokračovat ve snaze získat vnější finanční prostředky.
V případě neexistence reálného vnějšího zdroje na celkovou obnovu kaple, je možné přistoupit k její obnově po etapách, viz materiál RK-15-2017-17, př. 2. Naléhavou je první etapa opravy zahrnující statiku, opravu krovu a realizaci nové střešní krytiny. Tuto opravu je možno provést v průběhu 1- 2 let nákladem 1,6 - 2 mil. Kč. V případě vlastnictví kaple se nabízí možnost požádat na předmětnou obnovu o dotaci MK ČR z Programu záchrany architektonického dědictví nebo Havarijního fondu. Vlastní podíl však bude muset být hrazen z finančních prostředků Kraje Vysočina, popř. bude nezbytné hledat rezervy v rámci kapitol kultura a majetek rozpočtu kraje.
Kraj Vysočina je vlastníkem více než 30 památkově chráněných objektů. Jedná se většinou o poměrně rozsáhlé areály, ve kterých sídlí příspěvkové organizace kraje z oblasti kultury, školství a sociálních služeb. Efektivní využití a rozvoj kulturního potenciálu kraje je jedním z prioritních cílů rozvoje kraje (Program rozvoje kraje).
Vzhledem k historickému funkčnímu propojení kaple s hradem, který je ve správě Muzea Vysočiny Pelhřimov, možnosti jejího smysluplného využití v rámci prohlídkových tras hradu a nabídky spolupráce obce Kámen, která je dokladem aktivního přístupu místní komunity, doporučuje odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu radě kraje pověřit odbor prověřit aktuální možnost získání externích zdrojů na obnovu kaple a dále příslušné odbory k vedení oficiálních jednání o bezúplatném převodu kaple do vlastnictví kraje a o participaci obce na její obnově.
StanoviskaOdbor majetkový bere materiál na vědomí.

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu: Provedení připravené komplexní obnovy kaple z externích (evropských) zdrojů by bylo nejvhodnějším řešením. V případě neexistence takovéhoto dotačního titulu doporučujeme zahájit z výše uvedených důvodů postupnou etapizovanou obnovu kaple v co nejkratším časovém horizontu, a to s možným využitím dotačních titulů MK ČR a s tím, že v průběhu obnovy, kterou lze reálně rozložit do delšího časového období (cca 10 let), budou i nadále prověřovány evropské a jiné fondy.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
žádost obce Kámen o jednání ve věci převodu kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen, dle materiálu RK-15-2017-17, př. 1;
ukládá
* odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu ve spolupráci s odborem regionálního rozvoje a Projektovou kanceláří Kraje Vysočina, příspěvkovou organizací, prověřit možnosti získání externích finančních zdrojů na realizaci obnovy kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen;
* odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu a odboru majetkovému zahájit oficiální jednání ve věci bezúplatného převodu kaple Panny Marie Bolestné v obci Kámen do vlastnictví Kraje Vysočina a ve věci participace obce Kámen na její obnově;
doporučuje
zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informace obsažené v materiálu RK-15-2017-17.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor majetkový
Termín 31. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz