Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2012-48

RK-30-2012-48.doc  RK-30-2012-48pr01.doc
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-30-2012-48
NázevTransformační plán Ústavu sociální péče Křižanova II.
Zpracoval J. Bína, E. Komínková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV tomto materiálu předkládá odbor sociálních věcí ke schválení Transformační plán ÚSP Křižanova II., který bude sloužit jako příloha k projektu Transformace ÚSP Křižanov II. předkládaného do Integrovaného operačního programu (dále IOP). Předfinancování tohoto projektu bylo schváleno zastupitelstvem Kraje Vysočina Usnesením č. 0363/04/2012/ZK dne 26. 6. 2012.
Kraj Vysočina navrhl zařazení Ústavu sociální péče Křižanov, příspěvkové organizace, do projektu transformace pobytových zařízení sociální péče, jehož způsobilé náklady jsou financované z IOP. Důvodem byla skutečnost, že organizace sídlí v historickém objektu zámku, který nevyhovuje stavebně moderním požadavkům poskytování sociálních služeb. Objekt není možný z hlediska dispozice zrekonstruovat do podoby domácností rodinného typu, které budou vyhovovat individuálním potřebám uživatelů, zajistí jim potřebné soukromí a životní standart běžné společnosti.
V ÚSP Křižanov, p. o. proběhne částečná transformace původní organizace. Organizace má v současné době 142 uživatelů. V rámci projektu Transformace ÚSP Křižanov I., který byl podán do IOP 29. 6. 2012 a v současné době prochází hodnocením MPSV, bude pro 40 uživatelů zajištěna služba komunitního typu výstavbou nových objektů a pronájmem bytů. V rámci projektu Transformace ÚSP Křižanov II., který bude podán do IOP do konce října 2012, bude výstavbou 5 objektů k bydlení zajištěna pobytová sociální služba komunitního typu dalším 30 uživatelům. 72 uživatelů zůstane v původní budově zámku. Snížením kapacity zámku dojde ke zlepšení podmínek pro bydlení uživatelů a ke zkvalitnění poskytované služby. Po ukončení procesu transformace budou poskytovány v ÚSP Křižanov, p. o. tři typy pobytových sociálních služeb: domov pro osoby se zdravotním postižením, domov se zvláštním režimem a chráněné bydlení.
Projekt Transformace ÚSP Křižanov II. je v současné době v přípravné fázi projektu. Dochází ke zpracovávání projektové žádosti, která se týká transformace části zařízení o kapacitě 30 uživatelů. V rámci tohoto projektu dojde k výstavbě 5 objektů bydlení v okrese Žďár n. Sázavou (2 objekty v Křižanově, 2 objekty ve Žďáře nad Sázavou a 1 objekt v Bobrové). V současné době probíhají jednání s vlastníky vybraných nemovitostí o odkupu. V rámci zpracovávaného projektu vybudování těchto domácností:
ve městyse Bobrová:
* 1 skupinové domácnosti pro 3 uživatele, kde bude poskytována služba domov se zvláštním režimem
* 1 domácnost pro osoby s vysokou mírou podpory pro 3 uživatele, kde bude poskytována služba domov se zvláštním režimem
v Křižanově:
* 1 skupinové domácnosti pro 4 uživatele, kde bude poskytována služba chráněné bydlení
* 3 individuálních domácností pro 4 uživatele, kde bude poskytována služba chráněné bydlení,
* 1 domácnosti pro osoby s vysokou mírou podpory pro 4 uživatele v Křižanově, kde bude poskytována služba chráněné bydlení
ve Žďáře nad Sázavou:
* 1 domácnosti pro osoby s vysokou mírou podpory pro 6 uživatelů, kde bude poskytována služba domov pro osoby se zdravotním postižením
* 1 skupinové domácnosti pro 6 uživatelů, kterým bude poskytována služba chráněné bydlení.
Proces přípravy, samotný průběh a další související změny celého procesu transformace zařízení ÚSP Křižanov, příspěvkové organizace blíže popisuje předkládaný Transformační plán (RK-30-2012-48, př. 1).
Transformační plán byl v rámci jeho příprav konzultován s pracovníky Národního centra podpory transformace sociálních služeb, dále připomínkován OSV a následně bude předkládán hodnotící komisi MPSV. Po vydání usnesení hodnotící komise bude přiložen k projektu Transformace ÚSP Křižanov II.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje schválení Transformačního plánu ÚSP Křižanov II., dle materiálu
RK-30-2012-48, př. 1 a uložit této organizaci postupovat podle tohoto plánu. Dále navrhujeme radě kraje uložit odboru sociálních věcí, aby předložila tento materiál hodnotící komisi MPSV a použila ho jako přílohu k projektové žádosti projektu Transformace ÚSP Křižanov II.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Transformační plán ÚSP Křižanov II. dle materiálu RK-30-2012-48, př. 1;
ukládá
ÚSP Křižanov, příspěvkové organizaci, ve spolupráci s odborem sociálních věcí a odborem majetkovým podle tohoto plánu postupovat, odboru sociálních věcí předložit transformační plán hodnotící komisi MPSV a použít ho jako přílohu k projektové žádosti projektu Transformace ÚSP Křižanov II.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ředitelka ÚSP Křižanov, příspěvkové organizace
Termín 30. 6. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz