Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2012-02

RK-05-2012-02.doc  RK-05-2012-02pr01.pdf
Číslo materiálu02
Číslo jednacíRK-05-2012-02
NázevDarování pozemku v k. ú. Chloumek a obci Libice nad Doubravou
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší převod nepotřebného a nevyužitelného pozemku v k. ú. Chloumek a obci Libice nad Doubravou do vlastnictví obce.
Odbor majetkový na základě vlastního zjištění o nevyužívání pozemku par. č. 298/1 ostatní plocha, silnice o výměře 6 063 m2 v k. ú. Chloumek a obci Libice nad Doubravou se na tuto skutečnost dotázal Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, pracoviště Havlíčkův Brod. Majetkový správce potvrdil, že se jedná skutečně o nevyužívaný a pro KSÚSV zbytný majetek. V zaslaném vyjádření dále uvedl, že na pozemku neleží silnice ve vlastnictví kraje, ale místní komunikace, která by měla být podle zákona 13/1997 Sb., o pozemních komunikací ve vlastnictví příslušné obce. Z tohoto titulu obec udržuje komunikaci v provozuschopném stavu
Předmětný pozemek je ve vlastnictví Kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí MDS ze dne 10. září 2001 čj. 3796/01-9-KM. Zřizovací listinou byl převeden k hospodaření PO kraje Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace. U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, Katastrálního pracoviště Havlíčkův Brod je zapsán v katastru nemovitostí pro shora uvedené k. ú. a obec na listu vlastnictví 120.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že uvedený pozemek není KSÚSV využíván, je pro ni majetkem přebytečným a zbytným a naopak obec tento nemovitý majetek využívá, navrhuje OM tuto situaci legalizovat bezúplatným převodem (darováním) pozemku par. č. 298/1 v k. ú. Chloumek a obci Libice nad Doubravou do vlastnictví obce. Se starostou obce byl tento návrh předběžně konzultován s kladným výsledkem. Návrh je v souladu s přijatými Zásadami Zastupitelstva Kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví Kraje Vysočina, neboť se jedná o majetek, který bude využit nekomerčně pro veřejně prospěšné účely - k zajištění provozu místní komunikace. Ve shodě s ustanovením zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, platném znění, § 18 odst. 1) je záměr darovat uvedený nemovitý majetek třeba zveřejnit po dobu nejméně 30 dnů na úřední desce krajského úřadu. Darovací smlouva není předkládána, protože se jedná o standardní smlouvu.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnutí zveřejnit záměr darovat pozemek par. č. 298/1 v k. u. Chloumek a obci Libice nad Doubravou do vlastnictví obce Libice nad Doubravou a doporučení zastupitelstvu kraje rozhodnout o darování tohoto majetku do vlastnictví obce.
StanoviskaPřevod pozemku par. č. 298/1 v k. ú. Chloumek a obci Libice nad Doubravou doporučuje KSÚS Vysočiny, provoz Havlíčkův Brod a odvětvový odbor s ním souhlasí.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zveřejnit záměr kraje darovat obci Libice nad Doubravou pozemek par. č. 298/1 ostatní plocha, silnice o výměře 6 063 m2 v k. ú. Chloumek a obci Libice nad Doubravou na úřední desce krajského úřadu;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem pozemek par. č. 298/1 ostatní plocha, silnice o výměře 6 063 m2 v k. ú. Chloumek a obci Libice nad Doubravou z vlastnictví Kraje Vysočina do vlastnictví obce Libice nad Doubravou.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín březen 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz