Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2016-10

ZK-01-2016-10.doc  ZK-01-2016-10pr01.doc  ZK-01-2016-10pr02.doc  ZK-01-2016-10pr03.xls
Číslo materiálu10
Číslo jednacíZK-01-2016-10
NázevNávrh na schválení projektového záměru Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, v rámci 5. výzvy IROP - Modernizace a obnova přístrojového vybavení onkogynekologické péče
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Jihlava, příspěvková organizace, (dále jen Nemocnice ) v roce 2010 získala statut centra vysoce specializované zdravotní péče v onkogynekologii (dále jen OGC ), které je součástí komplexního onkologického centra.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR dne 24. 9. 2015 vyhlásilo výzvu č. 5 Vysoce specializovaná péče v oblastech onkogynekologie a perinatologie, specifický cíl 2.3 Rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotních služeb a péče o zdraví v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (dále jen výzva ). Text výzvy je obsažen v materiálu ZK-01-2016-10, př. 1.
Nemocnice požádala o schválení záměru a zajištění finančního krytí (předfinancování) projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení onkogynekologické péče (dále jen Projekt ), který by byl realizován v rámci výzvy.
Cílem Projektu je modernizace a dovybavení OGC Nemocnice v oblasti diagnostiky a operační léčby prekanceróz a zhoubných nádorů vulvy, vaginy, děložního hrdla, děložního těla, vaječníků a vejcovodů dle metodického pokynu Ministerstva zdravotnictví Onkogynekologická péče ČR. Jde zejména o diagnostiku a léčbu prekanceróz (diagnostická a operační kolposkopie a hysteroskopie). Dále pak miniinvazivní a operační léčba zhoubných nádorů v gynekologické oblasti (laparoskopická věž s operačním vybavením, nástroje pro otevřenou radikální optativu včetně rozvěrače pro tyto výkony). Jedná se také o obnovu technického a přístrojového vybavení zobrazovacích metod (ultrazvuková diagnostika) k dosažení standardů pro včasnou diagnostiku a diferenciální diagnostiku záchytu a léčby onkogynekologických onemocnění.
Maximální přípustná výše způsobilých výdajů je 60 mil. Kč. Příspěvek z Evropského fondu pro regionální rozvoj dle pravidel výzvy činí maximálně 85 % a ze státního rozpočtu maximálně 5 % celkových způsobilých výdajů Projektu. Zbývajících 10 % celkových způsobilých výdajů bude hrazeno z vlastních zdrojů Nemocnice. Projektová žádost může být předložena v období od 2. 11. 2015 do 1. 12. 2017. Datum ukončení realizace Projektu nesmí přesáhnout datum 31. 12. 2019.
Současně Nemocnice předložila v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 19. 7. 2011 č. 10/11 radě kraje projektovou fiši dle materiálu ZK-01-2016-10, př. 2. Materiál ZK-01-2016-10, př. 3 obsahuje přehled vybavení pořizovaného v rámci zamýšleného Projektu.
Návrh řešení Na základě předložené žádosti Nemocnice odbor zdravotnictví navrhl radě kraje schválit projektový záměr Nemocnice v souladu s projektovou fiší dle materiálu ZK-01-2016-10, př. 2 a doporučit zastupitelstvu kraje souhlasit s realizací Projektu a schválit:
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat Projekt v celkové výši 60 mil. Kč poskytnutím zápůjčky z rozpočtu kraje, včetně závazku průběžné úhrady nákladů Projektu tak, aby kryly postupně nabíhající náklady předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného regionálního operačního programu za předpokladu, že bude Projekt doporučen k financování (poskytnutí dotace). Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace Projektu.
V případě schválení Projektu (doporučení k poskytnutí dotace) bude potřeba schválit smlouvu o zápůjčce pro Nemocnici, a to na předfinancování celkových výdajů Projektu a zabezpečit návratnost poskytnutých finančních prostředků po platbách z Integrovaného regionálního operačního programu - tato pravomoc je v působnosti zastupitelstva.
Dne 5. 1. 2016 se uskutečnila na odboru zdravotnictví schůzka všech primářů gynekologicko-porodnických oddělení nemocnic zřizovaných krajem a primářem onkologického oddělení Nemocnice MUDr. Slavíčkem a byly dohodnuty základní okruhy spolupráce v rámci onkogynekologické péče v souladu se schválenou koncepcí onkologické péče v Kraji Vysočina. Všichni zúčastnění primáři vyjádřili souhlas s realizací Projektu.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.

Odbor ekonomický: Jedná se o významný projekt přístrojové obnovy se spoluúčastí zdrojů z EU a s příznivou dobou návratnosti. Obnova přístrojů probíhá v několika etapách a je značně finančně náročná. Finanční závazek kraje na předfinancování projektu bude třeba řešit zapojením Fondu strategických rezerv Kraje Vysočina, případně cizími zdroji.

Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předloženému projektovému záměru.

Rada kraje projednala materiál usnesením č. 0027/02/2016/RK na 2. zasedání rady kraje dne 12. 1. 2016.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
souhlasí
s realizací plánovaného projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení onkogynekologické péče Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, předkládaného do Integrovaného regionálního operačního programu;
schvaluje
finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat schválený projekt Modernizace a obnova přístrojového vybavení onkogynekologické péče Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, v souladu s materiálem ZK-01-2016-10, př. 3, předkládaného do Integrovaného regionálního operačního programu v celkové výši 60 000 000 Kč poskytnutím zápůjčky, včetně závazku průběžné úhrady nákladů projektu před obdržením plateb z Integrovaného regionálního operačního programu.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, odbor zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 2. 2. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz