Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2008-47

RK-08-2008-47.doc  RK-08-2008-47pr1.xls
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-08-2008-47
NázevInformace o opoždění výplaty dotací z MPSV a návrh řešení mimořádné situace
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuPříspěvkové organizace kraje na úseku sociálních služeb mají schválenou předběžnou výši dotací MPSV, která představuje významnou část zdrojů krytí provozních nákladů (v průměru kolem 50 %). První splátka těchto dotací byla v roce 2007 poukázána již na přelomu ledna a února, letos jsme ji však na účet kraje dosud neobdrželi a ještě 5. 3. 2007 nebyla z účtu MPSV odeslána. Příkaz k poukázání prostředků zatím dle našich telefonických informací zpracovává účtárna MPSV.
Tato situace již přivádí organizace na úseku sociálních služeb do platební neschopnosti v době, kdy se blíží výplatní termíny. Před vyplacením dotací MPSV by nebylo možné vyplatit v organizacích v plném rozsahu mzdy a za neuhrazení pojistného na sociální a zdravotní pojištění a odvodů může být uloženo našim organizacím penále.
Návrh řešení Výše uvedená situace byla projednána s ekonomickým odborem a s členem rady pro oblast financí a majetku panem Miroslavem Houškou. Navrhujeme poskytnutí finančních prostředků na zabezpečení výplaty mezd a souvisejících odvodů z mezd, které budou příspěvkové organizace po obdržení první splátky dotace na účet kraje vracet. Zatím předpokládáme výplatu těm organizacím, které mají výplatní termín do 13. 3. 2008, viz materiál RK-08-2008-47, př. 1. Navrhované řešení neovlivní rozpočet kraje.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrženým materiálem.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
* vedoucím odborů sociálních věcí a zdravotnictví a ekonomického zajistit na základě žádosti příspěvkových organizací v odvětví sociálních věcí neodkladné převody finančních prostředků z kapitoly Sociální věci - maximálně do výše 2 mil. Kč v jednotlivém případě - související se zajištěním finančního krytí osobních výdajů včetně povinných odvodů za měsíc únor 2008 z důvodu opožděné zálohové platby účelové dotace na 1. čtvrtletí 2008 z kapitoly MPSV;
* ředitelům příspěvkových organizací v odvětví sociální věci vrátit poukázané finanční prostředky na účet kraje po obdržení zálohové platby účelové dotace na 1. čtvrtletí 2008 z kapitoly MPSV v termínu do 25. 3. 2008.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví a ekonomický odbor
Termín březen 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz