Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2008-42

RK-08-2008-42.doc  RK-08-2008-42pr1.doc  RK-08-2008-42pr2.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-08-2008-42
NázevSchválení podání žádosti o dotaci a o registraci akce v ISPROFIN a čestné prohlášení - akce "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce"
Zpracoval M. Brož
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuProvést rekonstrukci Domova důchodců Ždírec - investiční záměr na tuto akci již schválila rada kraje svým usnesením č. 0276/07/2006/RK. Jedná se o celkovou rekonstrukci budovy, která je nevhodná dispozičně i provozně. Vyžaduje rozsáhlé stavebně technické zásahy, neumožňuje splnění hygienických předpisů a neumožňuje zajištění kvalitního bydlení pro klienty. Po provedení rekonstrukce Domova důchodců Ždírec dojde ke snížení kapacity z 92 lůžek na 54 lůžek. Provedení této rozsáhlé rekonstrukce není možné za provozu. Z tohoto důvodu musí dojít k vystěhování všech zde ubytovaných klientů. Za tímto účelem bude proto provedena urychlená rekonstrukce budovy - pavilonu A v Nemocnici Havlíčkův Brod. Kapacita tohoto nově vzniklého zařízení sociálních služeb pak bude v počáteční fázi, po dobu probíhající rekonstrukce objeků ve Ždírci, využita pro přechodné ubytování obyvatel Domova důchodů Ždírec. Domov důchodců Ždírec již v současné době zajišťuje postupný průběžný útlum počtu ubytovaných klientů.
Domov důchodců Ždírec využívá pro ubytování obyvatel ještě druhou budovu v Dobroníně (27 lůžek). Tato budova v Dobroníně je však v takovém stavebně technickém stavu, že bude v horizontu několika let zrušena a opuštěna bez náhrady zrušené ubytovací kapacity. Provedení účelné rekonstrukce této budovy není možné.
Rada kraje Vysočina již rozhodla svým usnesením 0386/11/2007/RK podat žádost o registraci akce "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce" v ISPROFIN.
Zastupitelstvo kraje Vysočina svým usnesením číslo 0045/01/2008/ZK vzalo na vědomí informaci o přípravě přestavby pavilonu A v Nemocnici Havlíčkův Brod na domov pro seniory, výstavbě nového domova pro seniory ve Velkém Meziříčí a rekonstrukci Domova důchodců Ždírec a schválilo závazek kraje Vysočina zabezpečit vlastní zdroje a finanční spoluúčast kraje Vysočina na akci "Novostavba Domova pro seniory Velké Meziříčí" a na akci "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce" ve výši 30 % nákladů jednotlivých akcí.
Na akci "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce" jsou v současné době zpracovávány všechny potřebné podklady pro podání žádosti o dotaci ze státního rozpočtu a o registraci akce v ISPROFIN. Žádost o registraci akce v ISPROFIN bude podána na MPSV v Praze v termínu do 15. března 2008 s tím, že by vlastní výstavba a případné spolufinancování z prostředků MPSV a kraje Vysočina bylo zahájeno v roce 2010 s termínem dokončení 2012.
Odhad nákladů stavební akce činí 63 mil. Kč. Z toho 14,9 mil. Kč činí předpokládaná vlastní účast kraje.
Investiční záměr na akci "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce" je uveden v materiálu
RK-08-2008-42, př. 1. Vzhledem k rozsahu materiálů přikládaných k žádosti je v příloze uveden pouze investiční záměr. Na jednání rady bude k dispozici zpracovaná studie rekonstrukce objektu.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví v úzké spolupráci s Odborem majetkovým Krajského úřadu kraje Vysočina zpracovává v současné době podklady pro podání žádosti o registraci akce v ISPROFIN a poskytnutí dotace ze státního rozpočtu na akci Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce. Žádost bude podle programu obsahovat následující náležitosti:
1. Formulář žádosti o dotaci
2. Investiční záměr akce
3. Vstupní data dle přílohy č. 2 Vyhlášky č. 560/2006 Sb.
4. Doložení souladu akce se střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb kraje (Přiložen bude střednědobý plán rozvoje sociálních služeb s průvodním dopisem, který popíše koncepci větších investičních akcí a uvede odkaz na konkrétní opatření plánu.)
5. Prohlášení žadatele o dotaci ze státního rozpočtu
- čestné prohlášení, že předložené doklady komplexně postihují celou akci
- prohlášení žadatele o dotaci, že v pořizovaném nebo reprodukovaném majetku budou poskytovány sociální služby po dobu minimálně 20 let
- čestné prohlášení, že žadatel o dotaci při zadání veřejné zakázky uplatní, v případě hodnocení zakázky podle základního hodnotícího kriteria ekonomické výhodnosti, nabídkovou cenu jako dílčí kriterium ohodnocené nejvyšší váhou
6. Čestné prohlášení, že žadatel o dotaci není plátcem daně z přidané hodnoty
7. Čestné prohlášení, že žadatel o dotaci nemá v evidenci daní zachyceny daňové nedoplatky, nemá nedoplatky na pojistném a na penále na veřejném zdravotním pojištění, sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
8. Doklad o zabezpečení vlastních zdrojů na financování akce - výpis z usnesení Zastupitelstva kraje Vysočina
9. Kopie Rozhodnutí o registraci zařízení sociální péče Domov důchodců Ždírec, příspěvková organizace, dokládající, že toto zařízení je oprávněno poskytovat sociální služby dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.
Součástí žádosti tedy musí být čestné prohlášení žadatele o dotaci z Ministerstva práce a sociálních věcí v rámci Programu 113 310 Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb, podprogram 113 313 Podpora reprodukce majetku služeb sociální péče, že žadatel o dotaci - kraj Vysočina - nemá v evidenci daní zachyceny daňové nedoplatky, nemá nedoplatky na pojistném a na penále na veřejném zdravotním pojištění, sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Předpokládaný průběh procesu po podání žádosti:
1. 3 - 6 měsíců termín pro posuzování před zaregistrováním projektu - (čas pro zvýšené aktivity, aby se akce dostaly do návrhu plánu roku 2009). Doba až půl roku znamená čekání na celkovou částku, která bude v návrhu státního rozpočtu na rok 2009 na uvedený program vyčleněna
2. na podzim 2008 by se mělo vědět, zda se s akcemi v návrhu počítá
3. leden - únor 2009 - při zařazení do návrhu rozpočtu 2009 - vystavení registračního listu
4. V přípravné fázi lze již nyní: zpracovat projekt na základě veřejné soutěže. Tento krok se musí oznámit MPSV. Náklady mohou být též zahrnuty jako uznatelné do projektu.
5. Do doby vydání registračního listu není zaručena návratnost vložených prostředků. Naděje je až po vydání registračního listu, který není ještě závazným příslibem financování.
6. Po vystavení registračního listu lze již provádět i výběr zhotovitele s tím, že MPSV musí být předloženy podmínky výběrového řízení, oznámení o uveřejnění na centrální adrese.
7. Projekt a provedení aktualizace rozpočtu v návaznosti na výsledky výběrového řízení se předloží MPSV a to do 30 dnů vydá rozhodnutí o poskytnutí dotace.
8. Vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele je vhodné připravit tak, aby na něj navázalo vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace a pak teprve byla uzavírána smlouva o dílo.
V souvislosti s časovou realizací záměru je třeba uvést, že může dojít k posunu způsobenému nedostatkem prostředků ve státním rozpočtu. Možnost financování ze státního rozpočtu v roce 2010 je nejistá. Předpokládáme v roce 2009 pouze dokončení projektové dokumentace a v roce 2010 zahájení akce s vynaložením části vlastní finanční účasti kraje (1,1 mil. Kč). Zahájení akce z vlastních prostředků a odložení státního financování na období 2011 - 2012 zvyšuje průchodnost žádosti o dotaci.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina doporučuje Radě kraje Vysočina schválit fyzické podání žádosti o dotaci ze státního rozpočtu a registraci akce v ISPROFIN na akci "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce". Všechny potřebné a požadované dokumenty na tuto akci budou předloženy v termínu do 15. března 2008 na Ministerstvo práce a sociálních věcí do Prahy.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina sestavil čestné prohlášení k podání žádosti o registraci akce Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce v ISPROFIN - viz RK-08-2008-42, př. 2.
Prověření bezdlužnosti kraje Vysočina jako žadatele o dotaci (prověření daňových nedoplaků v evidenci daní, nedoplatků na pojistném a na penále na veřejném zdravotním pojištění, sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti) provedl Ekonomický odbor Krajského úřadu kraje Vysočina.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje Radě kraje Vysočina prohlásit skutečnosti dle materiálu RK-08-2008-42, př. 2.
StanoviskaEkonomický odbor k předloženému materiálu nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
podání fyzické žádosti o dotaci ze státního rozpočtu a registraci akce v Programu 113 310 Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb, podprogram 113 313 Podpora reprodukce majetku služeb sociální péče na akci "Domov důchodců Ždírec - rekonstrukce" dle záměru uvedeného v materiálu RK-08-2008-42, př. 1 s náležitostmi dle materiálu RK-08-2008-42 na Ministerstvo práce a sociálních věcí do Prahy v termínu do 15. března 2008;
prohlašuje
skutečnosti uvedené v materiálu RK-08-2008-42, př. 2.
Odpovědnost Odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 15. 3. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz