Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2006-32

RK-35-2006-32.doc  RK-35-2006-32pr1.xls
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-35-2006-32
NázevNávrh rozpočtového opatření na rozdělení kapitálových výdajů u kapitoly Zdravotnictví na rok 2007 - investiční akce zdravotnických zařízení
Zpracoval D. Buřičová, J. Koten
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV návrhu rozpočtu kraje pro zdravotnická zařízení pro rok 2007 jsou v rámci ostatních výdajů ve zdravotnictví rozpočtovány prostředky ve výši 80 000 tis. Kč. Jedná se o rezervu na kapitole Zdravotnictví, kterou je možno použít na investice ve zdravotnictví.
Součástí této částky je systémová finanční podpora prevence kriminality - pořízení kamerových systémů pro Nemocnici Havlíčkův Brod (1 mil. Kč) a Nemocnici Jihlava (2 mil. Kč).
V minulých letech byly byly tyto prostředky rozděleny na konkrétní akce až na jednom z prvních zasedání zastupitelstva v následujícím roku.

Lhůty v zadávacím řízení, platné pro veřejné zadavatele dle zákona 137/2006 Sb., zejména u nadlimitních veřejných zakázek zadávaných v otevřeném řízení způsobují, že příspěvková organizace by měla zadat veřejnou zakázku maximálně do konce září tak, aby smlouva s vybraným uchazečem mohla být uzavřena ještě v témže roce (potřebná zadávací doba až k uzavření smlouvy s vybraným zadavatelem je 100 dnů). Jestliže se jedná o veřejnou zakázku, s jejímž plněním jsou spojeny stavební úpravy a je vyhrazen čas na dodání, instalaci, předání, zkušební provoz a zaškolení obsluhy, pak délka této potřebné lhůty posouvá finanční plnění zakázky do následujícího roku. Vzhledem k tomu, že konečné návrhy finančního plánu tvoří zdravotnická zařízení až po ukončení účetní závěrky předchozího roku, tj. v průběhu února, dochází ke schválení až v průběhu března. Součástí je rovněž schválení investičního plánu včetně tvorby a čerpání fondu. Tím se celý proces zadávání zakázek zkrátí.

Dále je nutno poukázat rovněž na platnost čl. 5 odst. 2 Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina (dále jen Pravidla), který stanoví, že příspěvková organizace může zadat veřejnou zakázku v případě, že je finančně kryta schváleným finančním plánem organizace (investiční dotace zřizovatele, odsouhlasené použití investičního fondu, neinvestiční provozní prostředky aj.), závazným rozhodnutím o přidělení dotace ze státního rozpočtu nebo fondu, popř. jiným vnějším zdrojem financování.
Návrh řešení Vzhledem k popsanému problému se radě kraje navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje schválit rozdělení kapitálových výdajů na jednotlivé investiční akce zdravotnických zařízení již po schválení rozpočtu kraje na rok 2007.
Z rozpočtované částky jsou 3 mil. Kč účelově určené na vybudování kamerového systému. Tato hodnota bude rozdělována až po vyhodnocení kriminality v nemocnicích k 31. 12. 2006, proto v této fázi není navržena k rozdělení.
K rozdělení na investiční akce je tudíž k dispozici 77 mil. Kč, z toho 76,5 mil. Kč na nemocnice zřizované krajem a 500 tis. Kč pro zdravotnickou záchrannou službu.
Pro nemocnice byl použit již osvědčený způsob rozdělení dle výše tržeb z prodeje služeb dosažených v minulém roce.
Radě kraje se navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje schválení rozpisu dotací jednotlivých investičních akcí na rok 2007 dle materiálu KR-35-2006-32, př. 1
StanoviskaEkonomický odbor doporučuje zapracovat předložený materiál do návrhu rozpočtu kraje na rok 2007 tak, aby návrh rozpočtu byl zastupitelstvu kraje předložen k projednání jako ucelený souhrnný dokument, který zahrnuje i rozdělení kapitálových výdajů v odvětví zdravotnictví.
Návrh usneseníRada kraje
projednala
návrh rozdělení kapitálových výdajů pro zdravotnická zařízení zřizovaná krajem na rok 2007 dle materiálu RK-35-2006-32 a materiálu RK-35-2006-32, př. 1 financovaného v rámci samostatně vyčleněných prostředků na rozvoj zdravotnictví kraje v návrhu rozpočtu kraje na rok 2007 a
ukládá
ekonomickému odboru ve spolupráci s odborem sociálních věcí a zdravotnictví zapracovat materiál RK-35-2006-32 včetně RK-35-2006-32, př. 1 do návrhu rozpočtu kraje na rok 2007 pro jednání zastupitelstva kraje dne 12. 12. 2006.
Odpovědnost ekonomický odbor, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 12. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz