Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-25-2005-24

RK-25-2005-24.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-25-2005-24
NázevNávrh na rozpočtové opatření - investiční dotace pro příspěvkové organizace zřizované krajem Vysočina na úseku kultury určené na zpřístupnění významných památek a kulturních zařízení v kraji Vysočina handicapovaným
Zpracoval M. Janíčková, S. Nováková
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina přijal v roce 2003 členství v Národní síti zdravých měst jako první Zdravý kraj v ČR. Přívlastek "zdravý" je chápáno v širších souvislostech nejen jako zdravotní stav, čisté životní prostředí, životní styl, ale i otevřený přístup společnosti ke všem věkovým, etnickým, profesním či jiným skupinám, včetně přístupu k lidem, kteří se potýkají s nějakým handicapem. Odstraňování bariér v pohybu i myšlení přispívá k vyrovnávání příležitostí a zlepšení postavení spoluobčanů se zdravotním znevýhodněním. Konkrétním počinem v kraji Vysočina byl grantový program "Vysočina bez bariér" na podporu odstraňování bariér z veřejných budov a prostranství, z ubytovacích zařízení, veřejné dopravy a na výcvik, který zdravotně znevýhodněným pomůže k překonávání bariér, k dosažení soběstačnosti a sebeobslužnosti. Celková dotace programu činila 4 mil. Kč.
Záměrem odboru kultury a památkové je navázat na tento počin a pokračovat v odstraňování bariér především v kulturních zařízení a zpřístupnění významných památek v kraji Vysočina. Podle internetového portálu Bezbariér.cz je pro vozíčkáře dostupná jen velmi malá část kulturních zařízení a významných historických objektů v kraji Vysočina. Ve většině příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina na úseku kultury je bezbariérový přístup do jejich objektů umožněn pouze částečně. Zvláště u muzeí sídlících v historických budovách, ve kterých není možné instalovat výtah či výtahovou plošinu, je nutné hledat jiný způsob, jak umožnit lidem se sníženou pohyblivostí prohlídku těchto kulturních zařízení. Nejvhodnějším řešením je nákup schodolezů (zařízení pro přepravu handicapovaného člověka i s vozíkem po schodech) do jednotlivých organizací.
Cena zařízení, které je používáno v podobných institucích a plně vyhovuje požadavkům jeho uživatelů, se pohybuje kolem 170 tis. Kč.
Odbor kultury a památkové péče navrhuje poskytnout finanční prostředky na zakoupení dvou schodolezů v celkové výši 340 tis. Kč příspěvkovým organizacím Muzeu Vysočiny Jihlava a Muzeu Vysočiny Třebíč.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje schválit investiční dotaci pro příspěvkové organizace Muzeum Vysočiny Jihlava a Muzeum Vysočiny Třebíč ve výši
170 tis. Kč určenou na zakoupení schodolezu do každé organizace a zpřístupnit tato zařízení lidem se sníženou pohyblivostí.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 21 549 tis. Kč.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Návrh je v souladu s cílem 2.3 "Zvyšování standardu zdravotních a sociálních služeb a prevence zdravotních a sociálních rizik" a s opatřením 2.3.2 "Udržovat a zlepšovat podmínky v oblasti služeb sociální péče, rozvíjet mechanizmy boje proti společenské marginalizaci ohrožených skupin obyvatelstva" v Programu rozvoje kraje Vysočina, přičemž v Programovém doplňku pro rok 2004 byla v rámci tohoto opatření schválena aktivita
52 - napomáhat odstraňování technických a sociálních bariér, zpřístupňování veřejných budov a prostranství, ubytovacích a stravovacích zařízení, obchodů a služeb a možností přepravy zdravotně znevýhodněných osob. Tato aktivita se zatím realizovala především grantovým programem Vysočina bez bariér, který OSVZ připravuje k předložení do rady kraje a který umožňuje širokému spektru vlastníků a provozovatelů veřejných budov požádat o příspěvek na projekty odstraňující stavební bariéry. Realizaci této aktivity formou přímých investic v příspěvkových organizacích kraje považujeme za přínosnou.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* zvýšení rozpočtu kapitoly Kultura, § 3315 - Činnost muzeí a galerií, položky
6351 - Investiční dotace zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 340 tis. Kč s určením pro příspěvkové organizace Muzeum Vysočiny Jihlava a Muzeum Vysočiny Třebíč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky - Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 340 tis. Kč;
* změnu závazného ukazatele "Investiční dotace" u Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, pro rok 2005 o částku 170 tis. Kč na zakoupení schodolezu;
* změnu závazného ukazatele "Investiční dotace" u Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, pro rok 2005 o částku 170 tis. Kč na zakoupení schodolezu.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor ekonomický
Termín 31. 10. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz