Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2005-73

RK-23-2005-73.doc  RK-23-2005-73pr1.xls
Číslo materiálu73
Číslo jednacíRK-23-2005-73
NázevNákup aktivních a pasivních antidekubitních matrací na základě uskutečněné e-aukce pro zařízení v oblasti sociálních služeb, příspěvkové organizace, zřizované krajem Vysočina
Zpracoval: M. Brož
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa zasedání Zastupitelstva kraje Vysočina, které se konalo dne 21. 12. 2004, byl usnesením 430/08/2004/ZK schválen rozpočet kraje Vysočina na rok 2005.
Jeho nedílnou součástí je i Příloha SV1, která obsahuje schválené výdaje na pořízení movitých věcí v sociální oblasti na rok 2005. Tímto byl schválen nákup aktivních a pasivních antidekubitních matrací a mechanicky nebo elektricky polohovacích lůžek pro vybraná zařízení v oblasti sociální péče, příspěvkové organizace, zřizované krajem Vysočina. Na nákup antidekubitních matrací byla schválena částka 1 354 tis. Kč.
Pořízení aktivních a pasivních antidekubitních matrací má přímý dopad na zdravotní stav ležících klientů. Pasivní antidekubitní matrace přispějí výraznou měrou ke snížení rizika vzniku dekubitů u ležících klientů. Aktivní antidekubitní matrace pak umožní usnadnění léčby klientů s již vzniklými dekubity a nemalou měrou tak umožní zlepšení kvality jejich života.
Za účelem provedení hromadného nákupu aktivních a pasivních antidekubitních matrací, a vedeni snahou o dosažení co nejvýhodnější nákupní ceny při plném zachování požadované kvality matrací ze strany jednotlivých zařízení, zorganizoval odbor sociálních věcí a zdravotnictví dne 1. června 2005 realizaci výběrového řízení na dodavatele aktivních a pasivních antidekubitních matrací formou on-line elektronické aukce, kterou pro nás administrovala firma Sentinet s. r. o. Ostrava. Vyzváno k účasti na e-aukci na dodávku aktivních a pasivních antidekubitních matrací bylo celkem čtrnáct firem, vlastní aukce se pak zúčastnilo jedenáct firem.
Po vyhodnocení průběhu celé e-aukce a po odzkoušení dodaných vzorků od jednotlivých vyzvaných úspěšných účastníků e-aukce ve vybraných zařízeních sociální péče kraje Vysočina, zejména s důrazem na komplexní dodržení předem stanovených kvalitativních požadavků a předpokládanou životnost matrací (alespoň 7 let) při maximálním zachování všech jejich užitných hodnot, navrhujeme uzavřít smlouvy na dodávky aktivních a pasivních antidekubitních matrací do našich vybraných domovů důchodců a ústavů sociální péče s firmou LINET s. r. o., Želevčice 5, 274 01 Slaný. Kvalita matrací a splnění zadání zakázky po kvalitativní stránce byly posouzeny komisionelně v Domově důchodců Velké Meziříčí za účasti zástupců odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Někteří dodavatelé bohužel nesplnili některá z kritérií zadání zakázky, ačkoliv nabídková cena vypadala velmi příznivě. Závěrem komisionelního posouzení bylo doporučení vybrat při zachování vyhlášených kritérií a poměru kvality a ceny výše uvedenou firmu. Tatáž firma byla na základě obdobného posouzení vybrána Nemocnicí Nové Město na Moravě, která v rámci sdružené e-aukce hledala dodavatele pro nákup antidekubitních matrací z vlastních prostředků.
Při přípravě rozpočtu na rok 2005 jsme provedli hrubý odhad maximální výše ceny pasivních antidekubitních matrací na základě získaných ceníků dodavatelů v částce 6 500 Kč za jeden kus. Při konkrétním zadání nákupu této komodity jako sdružené zakázky jsme dosáhli ceny 3 416 Kč za jeden kus, přičemž po projednání s řediteli příspěvkových organizací byl poptáván menší počet pasivních matrací oproti původnímu předpokladu a v zakázce byly zahrnuty dražší aktivní matrace, u nichž cena klesla na 8 694 Kč. Pro doplnění uvádíme, že na počátku držby činila u vybrané firmy nabídková cena pasivních matrací 4 181 Kč a v jejím průběhu poklesla na částku 3 416 Kč; u aktivních matrací činila nabídková cena 14 990 Kč a poklesla na 8 694 Kč. Na celkové zakázce pro zařízení sociální péče a Nemocnici Nové Město na Moravě tak u vybraného dodavatele jen v průběhu e-aukce došlo k úspoře o 27,9 %, což činilo 438 805 Kč u 429 poptávaných matracích.
Matrace pro sociální zařízení lze na základě realizované e-aukce nakoupit za celkovou cenu 717 tis. Kč, jejichž rozpis pro jednotlivá zařízení je uveden v materiálu RK-23-2005-73, př. 1.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje udělit souhlas s nákupem aktivních a pasivních antidekubitních matrací dle materiálu RK-23-2005-73 od firmy LINET s. r. o., Želevčice 5, 274 01 Slaný v návaznosti na provedení kvalitativních zkoušek dodaných vzorků matrací a na základě dosažené ceny v provedené e-aukci.
Nákup aktivních a pasivních antidekubitních matrací bude realizován přímo jednotlivými příspěvkovými organizacemi v souladu s tímto předloženým záměrem. K jeho provedení navrhujeme schválit rozpočtovou změnu v rámci kapitoly Sociální věcí ve smyslu poskytnutí prostředků rozpočtovaných na pořízení movitých věcí v sociální oblasti formou příspěvku na provoz na jednotlivé příspěvkové organizace a umožnit jim tak nákup matrací přímo z provozních prostředků. Rozsah navržené rozpočtové změny je uveden v materiálu RK-23-2005-73, př. 1, přičemž vychází z množství a ceny nakupovaných matrací se zaokrouhlením na tisíce Kč.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se záměrem nákupu aktivních a pasivních antidekubitních matrací dle materiálu
RK-23-2005-73 a
schvaluje
* rozpočtovou změnu v rámci kapitoly Sociální věci, snížení kapitálových výdajů, § 43xx, pol. 6351 - investiční dotace zřízeným příspěvkovým organizacím o celkovou částku
723 tis. Kč a zvýšení § 43xx, pol. 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o celkovou částku 723 tis. Kč;
* změnu závazných ukazatelů zřizovaných příspěvkových organizací v sociální oblasti - snížení dotace na investice a současně zvýšení příspěvků na provoz u jednotlivých organizací dle materiálu RK-23-2005-73, př. 1.
Odpovědnost ředitelka Domova důchodců Havlíčkův Brod, ředitel Domova důchodců Humpolec, ředitel Domova důchodců Proseč u Pošné, ředitel Domova důchodců Proseč Obořiště, ředitel Domova důchodců Ždírec, ředitelka Domova důchodců Mitrov, ředitelka Domova důchodců Velké
Termín 30. 9. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz