Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2017-30

RK-37-2017-30.doc  RK-37-2017-30pr01.pdf
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-37-2017-30
NázevZpráva o studii Ověření účinnosti herbicidních látek při pěstování brambor v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody v roce 2017
Zpracoval J. Merunková
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál, který řeší problematiku Ověření účinnosti herbicidních látek při pěstování brambor v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody v roce 2017 (dále jen Studie ).
Návrh na Studii vyplynul z jednání členů Bramborářského kroužku, z. s., dne 7. 3. 2017 v Havlíčkově Brodě se zástupci Kraje Vysočina, kdy se pěstitelé brambor, kteří pěstují tuto komoditu v II. ochranném pásmu zdrojů povrchové vody (vodárenské nádrže) obrátili na zástupce Kraje Vysočina. Požádali o ověření herbicidních účinných látek v lokalitách pěstování brambor, na plevele běžně se vyskytující v bramborářské oblasti zařazené do pásem II. stupně zdrojů povrchové vody v navazující Studii. Dne 30. 3. 2017 bylo svoláno jednání, kterého se zúčastnil zástupce Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s.r.o., zástupci zemědělců a Krajského úřadu Kraje Vysočina. Uvedené subjekty se domluvily na spolupráci při zpracování Studie, která byla zadána Krajem Vysočina viz Zadání studie (usnesení 0927/17/2017/RK).
Studie měla za cíl porovnat výsledky účinnosti herbicidních látek nevyloučených z používání v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody s účinností herbicidních látek při standardním pěstování brambor v bramborářské oblasti, které jsou však vyloučené z používání v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody.
Dále stanovit výnosovou úroveň brambor v závislosti na použití účinných herbicidních látek s finanční kalkulací nákladů. V průběhu pokusů byl uskutečněn polní den, který seznámil zástupce státní správy i zástupce agrárního sektoru s problematikou pěstování brambor v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody. Studie byla ukončena v říjnu 2017 a představena široké veřejnosti na Bramborářských dnech v Havlíčkově Brodě. Z výše uvedených prezentací Studie na setkání s veřejností, se státní správou a zemědělskými zástupci vyplynul požadavek na pokračování projektu v roce 2018. Za uvedenou Studii Kraj Vysočina uhradil v roce 2017 částku 119 790,-Kč a s částkou do 200 tis. Kč je počítáno i pro rok 2018.
Návrh řešení Zástupci pěstitelů brambor mají zájem i nadále pokračovat v polních pokusech, které budou profesionálně zpracované a výsledky mohou být dále využívány nejen v Kraji Vysočina.
Odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje:
- Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí informace uvedené v materiálu RK-37-2017-30, př. 1 zpracované Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě,
- pokračovat ve spolupráci se zemědělci - pěstiteli brambor a Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě v řešení navazujícího projektu Ověření účinnosti herbicidních látek při pěstování brambor v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody v roce 2018.
StanoviskaEkonomický odbor: - bere materiál na vědomí.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace uvedené v materiálu RK-37-2017-30, př. 1;
ukládá
odboru životního prostředí a zemědělství pokračovat ve spolupráci se zemědělci - pěstiteli brambor a Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě v řešení navazujícího projektu Ověření účinnosti herbicidních látek při pěstování brambor v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody v roce 2018.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství, odbor ekonomický
Termín 2018- 12- 30
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz