Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2017-57

RK-26-2017-57.doc
Číslo materiálu57
Číslo jednacíRK-26-2017-57
NázevDoplnění projektů Transformace Domova Kamélie Křižanov III. a IV. do předfinancování projektů
Zpracoval R. Sýkora, E. Komínková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo Kraje Vysočina schválilo usnesením č. 0557/06/2015/ZK zapojení příspěvkových organizací Domov Kamélie Křižanov, Domov Háj, Domov Lidmaň a Domov ve Zboží do procesu transformace s ohledem na specifické podmínky výzev IROP a OPZ. Zároveň zastupitelstvo kraje schválilo převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši max. 10 000 000 Kč, na předfinancování přípravné fáze a počátek realizace projektů s tím, že finance budou uvolňovány průběžně dle aktuální potřeby každého projektu. S ohledem na nutnost odkoupení vhodných pozemků, nemovitostí a zpracování projektových dokumentací pro stavební povolení před podáním žádostí o dotaci, byl dne 10. 5. 2016 schválen usnesením č. 0259/03/2016/ZK další převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši max. 45 000 000 Kč. Finanční prostředky byly přímo určeny na předfinancování projektů Transformace Domova Kamélie Křižanov I. a II. a na projekty Transformace Domova Háj I. - IV. Uvedené projekty byly odborem sociálních věcí zpracovány a předloženy do již vyhlášených výzev.
Vzhledem ke stanovené hranici maximální výše způsobilých výdajů na jeden projekt v rámci výzev na Deinstitucionalizaci sociálních služeb, a časově náročné přípravě těchto projektů, bylo třeba rozdělit dokončení procesu transformace Domova Kamélie Křižanov, p. o. do dalších dvou projektů pod názvy Transformace Domova Kamélie Křižanov III. a IV.
V rámci projektu Transformace Domova Kamélie Křižanov III. by došlo k výstavbě 4 objektů k bydlení pro 24 klientů s mentálním a kombinovaným postižením na území města Jihlavy, konkrétně na pozemcích v Pávově a Na Kopci, které jsou ve vlastnictví Kraje Vysočina. Bude se jednat o objekty se službou domov pro osoby se zdravotním postižením a chráněné bydlení. V každé lokalitě bude také prostor pro denní aktivity rozšířený o ambulantní službu (denní stacionář nebo sociálně terapeutickou dílnu).
V rámci druhého projektu Transformace Domova Kamélie Křižanov IV. by došlo k výstavbě 2 objektů pro bydlení se službou domov pro osoby se zdravotním postižením v Měříně pro celkem 12 klientů, včetně nezbytných prostor pro denní aktivity a denní stacionář pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením, který nabídne své služby i občanům z Měřína a okolí.
Finanční prostředky na předfinancování, které zastupitelstvo schválilo v květnu 2016 pro projekty Transformace Domova Háj I. - IV. a Transformace Domova Kamélie Křižanov I. a II., bychom tak bez navyšování využili i pro přípravu dalších projektů Transformace Domova Kamélie Křižanov III. a IV.
Projekty Transformace Domova Kamélie Křižanov III. a IV. byly zadány v rámci projektového řízení do zásobníku akcí. Pro každý objekt byla založena samostatná akce, ke které bude přidělen příslušný ORG. Na základě této skutečnosti bude projekt Transformace Domova Kamélie Křižanov III. zadán v projektovém řízení jako 7 akcí a projekt Transformace Domova Kamélie Křižanov IV. jako 5 akcí. Z důvodu značné nepřehlednosti takto zadaných projektů v projektovém řízení je vyžádáno stanovisko grémia ředitele v rámci tohoto materiálu, kde jsou uvedeny projekty souhrnně.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí navrhuje, aby rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje schválit doplnění projektů Transformace Domova Kamélie Křižanov III. a IV. do projektů, pro jejichž přípravu a realizaci bylo schváleno předfinancování převodem finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 10 000 000 Kč usnesením č. 0557/06/2015/ZK a ve výši 45 000 000 Kč usnesením č. 0259/03/2016/ZK.
Odbor sociálních věcí navrhuje radě kraje schválit zařazení akce Transformace Domova Kamélie Křižanov III. a IV. do projektů v rámci projektového řízení.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k návrhu usnesení.

Grémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zařazení akce Transformace Domova Kamélie Křižanov III. a IV. do projektů v rámci projektového řízení;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit doplnění projektů Transformace Domova Kamélie Křižanov III. a IV. do projektů, pro jejichž přípravu a realizaci bylo schváleno předfinancování převodem finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 10 000 000 Kč usnesením č. 0557/06/2015/ZK a ve výši 45 000 000 Kč usnesením č. 0259/03/2016/ZK.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2021
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz