Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2017-28

RK-09-2017-28.doc  RK-09-2017-28pr01.doc  RK-09-2017-28pr02.pdf  RK-09-2017-28pr03.pdf  RK-09-2017-28pr04.pdf
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-09-2017-28
NázevZpracování stavebního záměru výstavby nové tělocvičny pro potřeby Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou, Gymnázia Žďár nad Sázavou a veřejnosti
Zpracoval P. Kolář, K. Ubr
Předkládá P. Kolář, K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh dalšího postupu při řešení záměru výstavby tělocvičny pro střední školy ve Žďáru nad Sázavou.
Kraj Vysočina zřizuje ve Žďáru nad Sázavou m. j. dvě střední školy, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti a tvoří fakticky jeden areál budov, venkovních sportovišť a dalších ploch. Jedná se o Vyšší odbornou školu a Střední průmyslovou školu Žďár nad Sázavou a Gymnázium Žďár nad Sázavou. Každá z těchto škol má k dispozici pouze menší vnitřní tělocvičnu a nedostatek prostor pro zajištění výuky tělesné výchovy v nepříznivém počasí je řešen formou pronájmů sportovních zařízení na území města. Celková situace je popsána v materiálu RK-09-2017-28, př. 1.
V loňském roce byly zahájeny diskuse o potřebě výstavby nové tělocvičny v tomto areálu pro potřeby obou středních škol s tím, že město Žďár nad Sázavou navrhuje spojit síly a vybudovat tělocvičnu s větší hrací plochou a zázemím odpovídající potřebám sportovních oddílů pro provozování sportů florbal, házená, volejbal a nohejbal včetně možnosti využívání v rámci soutěží na republikové úrovni a pořádání turnajů nadregionálního významu. Město Žďár nad Sázavou je připraveno podílet se na této investici do výše 15 mil. Kč. V této záležitosti proběhla mezi starostou města a hejtmanem kraje korespondence, jenž je obsahem materiálu RK-09-2017-28, př. 2. Po semináři zastupitelstva kraje k projednávání návrhu rozpočtu kraje pro rok 2017 byla připomínka vznesená zastupitelským klubem hnutí ANO vypořádána zařazením akce s názvem VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou - Tělocvična do rozpočtu kraje s finančním krytím případného pořízení projektové dokumentace nové tělocvičny. Následně byla záležitost projednána na jednání konaném dne 15. 12. 2016 za účasti náměstka hejtmana Ing. Josefa Pavlíka, členky rady Kraje Vysočina Ing. Jany Fialové, MBA, místostarosty města Žďár nad Sázavou Ing. Josefa Klementa a členky rady města Žďár nad Sázavou a zastupitelstva Kraje Vysočina Mgr. Ludmily Řezníčkové. Zástupci města znovu deklarovali zájem o společný postup, potvrdili finanční podíl města ve výši 15 mil. Kč s tím, že město by neslo další výdaje v nespecifikované výši spojené s nezbytnou úpravou městské infrastruktury (úprava komunikací, příjezdu, přemístění autobusové zastávky) v případě výstavby tělocvičny. Ing. Josef Pavlík na základě předchozích diskusí o tomto záměru sdělil, že Kraj Vysočina je přístupný tělocvičnu řešit tak, aby byla využitelná i pro sportovní oddíly, avšak financování z rozpočtu kraje je reálné ve výši 40 mil. Kč. Výdaje nad tuto částku bude kraj požadovat hradit ze strany města Žďár nad Sázavou.
Na záměr byla zpracována orientační studie, která řeší umístění nové tělocvičny v areálu, objemové a dispoziční řešení. Studie navrhuje plochu tělocvičny o rozměrech 44 x 26 m, přiléhají nářaďovnu o ploše 75 m2 a dvoupodlažní blok se zázemím obsahující v 1. nadzemním podlaží šatny, sociální zařízení, komunikační koridor s napojením na budovu VOŠ a SPŠ, samostatnými vstupy pro gymnázium a veřejnost a ve 2. nadzemním podlaží dva prostory pro provozování sportu, galerii a komunikační prostory. Investiční náklady tělocvičny studie odhaduje na 55 mil. Kč bez DPH. Tato studie je obsahem materiálu RK-09-2017-28, př. 3. OŠMS obdržel od sportovního klubu Hippos Žďár nad Sázavou podrobnější návrh parametrů a vybavení tělocvičny z pohledu zajištění sportovních aktivit (viz materiál RK-09-2017-28, př. 4).
Návrh řešení OŠMS zpracoval přehled prostorových podmínek pro tělesnou výchovu v obou středních školách a 2 možné varianty výstavby nové tělocvičny. Pro úplnost je rovněž uvedena varianta zachování stávajícího stavu. Varianty jsou předloženy radě kraje k posouzení a stanovení dalšího postupu. Vzhledem k záměru města finančně podpořit výstavbu velké tělocvičny ve smyslu varianty A v materiálu RK-09-2017-28, př. 1 navrhují OŠMS a OM dále postupovat takto:
a) Zpracovat stavební záměr výstavby nové tělocvičny ve smyslu varianty A v materiálu RK-09-2017-28, př. 1 s využitím zpracované studie dle materiálu RK-09-2017-28, př. 3. Podrobnější rozpracování záměru zpřesní technické řešení, objasní souvislosti a návaznosti na technickou infrastrukturu a okolní budovy a také zpřesní odhadované investiční výdaje na případnou výstavbu.
b) Takto zpřesněné výchozí podklady budou využity pro další jednání mezi Krajem Vysočina a městem Žďár nad Sázavou o finančním podílu na realizaci záměru a pro rozhodnutí samosprávných orgánů obou subjektů.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
Odboru majetkovému ve spolupráci s Odborem školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Kraje Vysočina zajistit zpracování stavebního záměru výstavby nové tělocvičny pro potřeby Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou a Gymnázia Žďár nad Sázavou a veřejnosti dle varianty A v materiálu RK-09-2017-28, př. 1 s využitím zpracované studie dle materiálu RK-09-2017-28, př. 3.
Odpovědnost OM, OŠMS
Termín 31. 7. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz