Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2016-12

RK-30-2016-12.doc  RK-30-2016-12pr01.doc  RK-30-2016-12pr02.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-30-2016-12
NázevPoskytnutí finančního daru - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Zastupitelstvo kraje
Zpracoval J. Skála
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuNa základě partnerství Kraje Vysočina s regionem Alsasko Champagne-Ardenne Lotrinsko ve Francii je možné i v roce 2016 pokračování aktivity spočívající v rezidenci výtvarného umělce z Kraje Vysočina v tomto partnerském regionu, konkrétně v centru CAMAC (Centrum umění v Marnay-sur-Seine), kde je možné absolvovat dvouměsíční tvůrčí pobyt. V roce 2015 tuto rezidenci absolvoval grafik Jan Vičar, který nejen že vystavoval svá díla v CAMAC a získal tam řadu kontaktů, ale svoji zkušenost prezentoval i na výstavě, kterou uspořádal v dubnu 2016 v městské galerii v Telči, na níž spolupracoval i se studenty Gymnázia Otokara Březiny a Střední odborné školy Telč.
Pro rezidenci v roce 2016 byl ve spolupráci odboru sekretariátu hejtmana, odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu a tří galerií, které jsou příspěvkovými organizacemi Kraje Vysočina, vybrán a osloven malíř Jaroslav Grodl, tvořící pod pseudonymem Pure Beauty, pro nějž byl domluven rezidenční pobyt na období od 3. října do 30. listopadu 2016. Kraj Vysočina obdržel žádost ze strany Jaroslava Grodla o finanční příspěvek ve výši 10 000 Kč na pokrytí nákladů cesty z Čejova do Marnay-sur-Seine a zpět, kdy zároveň doveze do Francie výběr svých děl, a půjde tedy i o náklady na uspořádání jeho výstavy. Řadu dalších děl plánuje přímo na místě vytvořit. Výsledky této rezidence bude moci poté prezentovat ve spolupráci s Oblastní galerií Vysočiny v Jihlavě.
Financovat dvouměsíční rezidenci je možné tak, že region Alsasko Champagne-Ardenne Lotrinsko i Kraj Vysočina uhradí každý náklady jednoho ze dvou měsíců rezidence centru CAMAC. Náklady spojené s touto rezidencí činí 1 200 eur za kalendářní měsíc.
Návrh řešení Jedná se o možnost zviditelnit výrazného výtvarného umělce z Vysočiny ve Francii, kde je společnost značně vnímavá vůči výtvarnému umění. Zároveň jeho pobyt a výstava budou jednou z forem reprezentace Kraje Vysočina v regionu Alsasko Champagne-Ardenne Lotrinsko. Z těchto důvodů doporučuje odbor sekretariátu hejtmana podpořit žádost o dar Jaroslavu Grodlovi ve výši 10 000 Kč.
Finanční dar bude obdarovanému předán na základě darovací smlouvy dle materiálu
RK-30-2016-12, př. 1.
Zároveň navrhujeme financovat jeden měsíc této dvouměsíční rezidence částkou 1 200 eur. Obě uvedené finanční částky navrhujeme pokrýt z kapitoly Zastupitelstvo kraje, § 6223 Mezinárodní spolupráce.
StanoviskaOdbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu: OKPPCR s předloženým materiálem souhlasí. Rezidenční pobyty umělců jsou vnímány velmi pozitivně, neboť nabízejí prostor jak pro mladé začínající umělce, tak pro zkušené výtvarníky, kteří jsou otevřeni novým zkušenostem a jsou připraveni sdílet moment tvorby s ostatními umělci, resp. prezentovat vlastní tvorbu veřejnosti. Oboustranný zájem pokračovat v úspěšné aktivitě zahájené v roce 2015 přispěje k dalšímu rozvoji spolupráce mezi Krajem Vysočina a partnerským regionem Alsasko Champagne-Ardenne Lotrinsko a je výrazem snahy posílení meziregionální kulturní výměny v rámci Evropy.

Odbor ekonomický: Ve schváleném Rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2016, v kapitole Zastupitelstvo kraje, § 6223 je počítáno také s finančními prostředky na zajištění rezidenčního pobytu výtvarného umělce z Kraje Vysočina v partnerském regionu.

Odbor informatiky: Podpora byla zaevidována v systému eDotace - ID O01629.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout finanční dar z kapitoly Zastupitelstvo kraje, § 6223 Mezinárodní spolupráce dle materiálu RK-30-2016-12, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz