Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2005-15

RK-14-2005-15.doc
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-14-2005-15
NázevStavba autobusové čekárny v k. ú. Horní Bohušice a obci Světlá nad Sázavou
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuŽádostí ze dne 14. 3. 2005 požádalo město Světlá nad Sázavou odbor majetkový KrÚ o vydání souhlasu s umístěním a stavbou "Autobusové čekárny - Josefodol" na pozemku par. č. 1260 v k. ú. Horní Bohušice a obci Světlá nad Sázavou. Dle sdělení se bude jednat o stavbu jednoduchou, tvořenou z ocelových uzavřených prvků se střešní obloukovou konstrukcí zakrytou polykarbonátovými deskami. Požadavek na majetkoprávní řešení stavbou zastavěného pozemku v žádosti chybí.
Pozemek par. č. 1260 je ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí ministra dopravy a spojů ze dne 10. září 2001
č. j. 3496/01-9-KM. Usnesením zastupitelstva kraje 083/07/01/ZK ze dne 20. 12. 2001 byl svěřen do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Správa a údržba silnic Havlíčkův Brod. U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, katastrálního pracoviště Havlíčkův Brod, je veden v katastru nemovitostí pro uvedené katastrální území a obec na listu vlastnictví č. 216.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje vyslovit investorovi souhlas pro realizaci stavby autobusové čekárny na části uvedeného pozemku pouze za předpokladu, že město provede po ukončení stavby její geometrické zaměření a požádá kraj o převod zastavěného pozemku do vlastnictví města. Protože ze zákresu do mapového snímku vyplývá, že stavba má být umístěna na části pozemku, která se nachází mimo silniční těleso v prostoru před sklárnou, navrhujeme, aby se zaměřením zastavěného pozemku byla geometricky odměřena i tato část pozemku a i tento pozemek byl předmětem převodu do vlastnictví města. S navrhovaným řešením souhlasí majetkový správce, neboť se jedná o část pozemku, kterou nepotřebuje ke své činnosti a je pro něj nepotřebná. Vydaný souhlas bude použit ke stavebnímu řízení a město jím prokáže příslušnému stavebnímu úřadu, že má právo s pozemkem jiného vlastníka nakládat. Podmíněný převod odměřeného pozemku do vlastnictví města odstraní nežádoucí majetkoprávní stav - vlastník stavby bude též vlastníkem pozemku. Tato podmínka byla investorovi sdělena. Návrh odboru majetkového vychází z ustanovení článku II. Zásad zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina, neboť se jedná převod pozemku zastavěného stavbou veřejně prospěšného charakteru, který nebude využit pro komerční účel. Současně s převodem pozemku bude majetkovému správci upraven rozsah spravovaného majetku.
Návrh usnesení předpokládá schválení vydání souhlasu městu Světlá nad Sázavou se stavbou autobusové zastávky na části pozemku par. č. 1260, zveřejnění záměru darovat tuto zastavěnou část pozemku spolu s části tohoto pozemku před bránou areálu skláren městu a doporučení zastupitelstvu kraje schválit darování těchto pozemků městu.
StanoviskaSÚS Havlíčkův Brod nemá proti stavbě žádných námitek a doporučuje převod zastavěného pozemku v rozsahu uvedeném v materiálu do vlastnictví města..
Odbor dopravy a silničního hospodářství se ztotožňuje se stanoviskem majetkového správce.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se stavbou "Autobusová čekárna - Josefodol" na části pozemku par. č. 1260 v k. ú. Horní Bohušice a obci Světlá nad Sázavou pro stavební řízení za předpokladu, že město Světlá nad Sázavou nechá po dokončení stavby pozemek pod stavbou geometricky zaměřit včetně prostoru před hlavní bránou areálu sklárny a požádá kraj o majetkoprávní vypořádání;
schvaluje
zveřejnění záměru kraje darovat městu Světlá nad Sázavou část pozemku par. č. 1260 v k. ú. Horní Bohušice a obci Světlá nad Sázavou zastavěnou autobusovou čekárnou včetně prostoru před hlavní bránou areálu skláren ostatní plocha, silnice a
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit darování části pozemku par. č. 1260 v k. ú. Horní Bohušice a obci Světlá nad Sázavou zastavěné autobusovou čekárnou včetně prostoru před hlavní bránou areálu skláren do vlastnictví města Světlá nad Sázavou.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz