Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2005-30

RK-12-2005-30.doc  RK-12-2005-30pr1.doc
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-12-2005-30
NázevSystémová dotace na pořizování a opravy učebních pomůcek základních uměleckých škol
Zpracoval K. Ubr, K. Ženíšek
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuPočet kvalitních učebních pomůcek, např. hudebních nástrojů může být limitujícím faktorem pro rozvoj uměleckých oborů základních uměleckých škol (dále jen "ZUŠ"). Jejich pořízení i opravy jsou často velmi nákladné. Většina ZUŠ přitom hradí své provozní náklady, tedy i opravy a pořízení pomůcek, ze školného od klientů.
V Komentáři k rozpočtu 2005 je v kapitole školství v části Další možné finanční požadavky OŠMS v roce 2005 uveden Program na pořizování učebních pomůcek ZUŠ.
Na základě průzkumu provedeného na ZUŠ v závěru minulého roku bylo zjištěno, že v rámci kraje dosahuje potřeba financí na nákladné učební pomůcky ZUŠ částky 1 350 tis. Kč.
Návrh řešení Odbor školství, mládeže a sportu (dále jen "OŠMS") navrhuje zavést systémovou dotaci z prostředků kraje v maximální celkové výši 1 mil. Kč ročně, určenou pro základní umělecké školy všech zřizovatelů na pořízení a opravy učebních pomůcek (např. hudebních nástrojů apod.) pro výuku uměleckých oborů v ZUŠ. Dotace na pořízení nebo opravu učebních pomůcek ve výši do 300 tis. Kč pro jednotlivou učební pomůcku může být poskytnuta pouze základním uměleckým školám působícím v kraji Vysočina.
Návrh Pravidel pro poskytování systémové dotace na pořizování a opravy učebních pomůcek základních uměleckých škol jsou uvedena v přiloženém materiálu RK-12-2005-30, př. 1.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky k předkládanému návrhu.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* poskytování systémové dotace z prostředků kraje v souhrnné výši do 1 mil. Kč ročně na pořízení a opravy učebních pomůcek základních uměleckých škol dle materiálu
RK-12-2005-30, př. 1;
* Pravidla pro poskytování systémové dotace na pořizování a opravy učebních pomůcek základních uměleckých škol dle materiálu RK-12-2005-30, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín duben 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz