Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2005-03

RK-12-2005-03.doc
Číslo materiálu03
Číslo jednacíRK-12-2005-03
NázevDarování pozemku v k. ú. a obci Lipnice nad Sázavou
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuNa odbor majetkový se obrátila obec Lipnice nad Sázavou se žádostí o darování části pozemku par. č. 328/1 v k. ú. a obci Lipnice nad Sázavou. Pozemek sloužil jako příjezdová komunikace k budově č.p. 239 stojící na pozemku st. par. č. 283 v uvedeném k.ú. a k lesním pozemkům ve vlastnictví obce a dále k nemovitostem sloužícím praktické výuce studentů VOŠ, Gymnázia, Střední sklářské školy a Středního odborného učiliště a Odborného učiliště, Světlá nad Sázavou. Obec při vzájemném převodu pozemků v tomto území opoměla požádat o převod i tohoto pozemku tak, aby byly vlastnické celky obce a kraje kompaktní.
Pozemek par. č. 328/1, ze kterého má být oddělena část pozemku určená k darování, je ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy čj. 19646/2001-14 ze dne 26. 6. 2001. U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, katastrální pracoviště Havlíčkův Brod je pozemek veden na LV 704 pro k.ú. a obce Lipnice nad Sázavou.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje část výše uvedeného pozemku do vlastnictví obce darovat, resp. bezúplatně převést, neboť není pro kraj Vysočinu a příspěvkovou organizaci potřebný. Příspěvková organizace navrhuje požadovat po obci jako kompenzaci daru provádění zimní údržby vnitroareálových komunikací. Vzhledem k tomu, že základním pojmovým znakem darování je bezplatnost, odporovalo by uzavření darovací smlouvy s výše uvedeným závazkem obce, této podmínce. Pokud bude uzavřena podle ustanovení § 51 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, v platném znění smlouva nepojmenovaná - o bezúplatném převodu nemovitostí, lze dle názoru OM tento závazek do smlouvy zahrnout. Převodem části pozemku budou vytvořeny dva samostatné areály, jeden bude představovat vlastnictví obce a druhý vlastnictví kraje se správou pro VOŚ, Gymnázium, Střední sklářskou školu a Odborného učiliště, Světlá nad Sázavou. Tento převod by logicky navázal na usnesení zastupitelstva kraje 0044/01/2005/ZK ze dne 15. 2. 2005, kterým bylo schváleno vzájemné darování pozemků mezi obcí Lipnice nad Sázavou a krajem Vysočina v této lokalitě.
Ve smyslu ustanovení § 18 odst. 1 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění je nutné zveřejnit po zákonem stanovenou dobu záměr bezúplatného převodu části pozemku par. č. 328/1 v k. ú. a obci Lipnice nad Sázavou do vlastnictví obce Lipnice nad Sázavou a po předložení geometrického plánu přistoupit k uzavření smlouvy. Dodatkem zřizovací listiny bude převáděný pozemek vyjmut ze správy organizace.
Usnesení předpokládá schválení zveřejnění záměru bezúplatně převést do vlastnictví obce Lipnice nad Sázavou část uvedeného pozemku a doporučení zastupitelstvu schválit bezúplatný převod části tohoto pozemku do vlastnictví obce.
StanoviskaVOŠ, Gymnázium, Střední sklářská škola, Střední odborné učiliště a Odborné učiliště, Světlá nad Sázavou nemá námitek k darování části pozemku, ale navrhuje do smlouvy zakotvit závazek obce Lipnice nad Sázavou k zimní údržbě vnitroareálových komunikací v letech 2006 - 2009. Obec v současné době úplatně zimní údržbu těchto komunikací úplatně zajišťuje.
Odbor školství, mládeže a sportu nemá proti darování části pozemku námitky, neboť změna vlastníka neovlivní zajištění výuky na odloučeném pracovišti Lipnice nad Sázavou.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zveřejnění záměru bezúplatně převést obci Lipnice nad Sázavou část pozemku par. č. 328/1 v k. ú. a obci Lipnice nad Sázavou a
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit bezúplatný převod části pozemku par. č. 328/1 v k. ú. a obci Lipnice nad Sázavou do vlastnictví obce Lipnice nad Sázavou.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín červen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz