Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2005-23

RK-05-2005-23.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-05-2005-23
NázevČestná uznání za zásluhy v oblasti veřejných služeb udělovaná Organizací spojených národů
Zpracoval L. Seidl
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problému

Ředitelé krajských úřadů byli na podzim roku 2004 informováni Ministerstvem vnitra ČR o udělování čestných uznání za zásluhy v oblasti veřejných služeb (United Nations Public Service Award). O toto uznání se mohou ucházet instituce veřejné správy, stejně jako veřejně soukromá partnerství (Public Private Partnership), vykonávající subdodavatelsky činnosti ve veřejných službách.
Odbor veřejné správy a rozvoje řízení při úseku pro hospodářské a sociální záležitosti OSN uděluje již třetím rokem čestná uznání za zásluhy v oblasti veřejných služeb. Smyslem těchto ocenění je upozornit na významné úspěchy institucí veřejné správy především v oblasti zvyšování kvality poskytovaných služeb, aplikaci informačních technologií a dalších inovačních prvků. Čestná uznání za rok 2005 budou předána dne 23. června 2005 v rámci programu "Den pro veřejné služby."
Čestná uznání se udělují v těchto nominačních kategoriích:
* Zlepšování transparentnosti, zodpovědnosti a vstřícnosti ve veřejných službách
* Zlepšování procesu poskytování veřejných služeb
* Aplikace informačních a komunikačních technologií ve správě (e-government).

Návrh řešení

V případě kraje Vysočina byly nachystány celkem dvě nominace.

1. Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity bude kraj Vysočina nominovat v kategorii "Zlepšování procesu poskytování veřejných služeb" (subkategorie Zavedení podstatně nového konceptu a Vyvolání kvalitativního/kvantitativního zlepšení získaných schopností) za zřízení Fondu Vysočiny. Fond Vysočiny zde bude prezentován jako dobrý příklad inovačního přístupu v oblasti regionálního rozvoje.
2. Sdružení BMI, nevládní nezisková organizace, bude kraj Vysočina nominovat v kategorii "Aplikace informačních a komunikačních technologií ve správě (e-government)" za projekt ePUSA (elektronický portál územních samospráv). Posláním sdružení BMI je podpora rozvoje Internetu jako globálního komunikačního prostředku, charakteristického pro informační společnost, a využití moderních technologií v zájmu rozvoje občanské společnosti.

Nominace budou na OSN zaslány nejpozději dne 31. ledna 2005, kdy je uzávěrka pro podávání přihlášek.

Stanoviska

Stanoviska nebyla vyžádána.

Návrh usnesení

Rada kraje
bere na vědomí
informaci o nominaci Fondu Vysočiny a projektu ePUSA na "Čestná uznání za zásluhy v oblasti veřejných služeb" udělovaná Organizací spojených národů, dle materiálu
RK-05-2005-23.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, odbor informatiky
Termín 31. ledna 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz