Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2013-27

RK-20-2013-27.doc  RK-20-2013-27pr01.doc  RK-20-2013-27pr02.doc
Číslo materiálu27
Číslo jednacíRK-20-2013-27
NázevProjektová žádost Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Komínová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje je předkládán ke schválení a k doporučení zastupitelstvu kraje vzít na vědomí předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace včetně schválení závazku jeho předfinancování.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Kraje Vysočina obdržel od Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace předběžný záměr ve formě projektové fiše viz materiál RK-20-2013-27, př. 1 a stručný popis viz materiál RK-20-2013-27, př. 2. Tento projekt Propagace zámku Třebíč , jehož nositelem je Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, má být předložen do Regionálního operačního programu Jihovýchod v rámci Výzvy k předkládání projektů pro oblast podpory 2.2 Rozvoj služeb v cestovním ruchu. Příjem žádostí probíhá od 8. dubna 2013 do 2. srpna 2013 a jedná se o tzv. závěrečnou kolovou výzvu. Tato výzva mimo jiné podporuje projekty rozvíjející (propagující) podpořené projekty v rámci výzvy do oblasti podpory 2.1 vyhlášené dne 31. srpna 2009 (strategické projekty). Tímto podpořeným strategickým projektem je projekt Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic , který je v současné době ve fázi realizace.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje Radě Kraje Vysočina v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 19. 7. 2011 č. 10/11 schválit předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace dle materiálu RK-20-2013-27, př. 1 a doporučit zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informace o projektu a schválit závazek kraje na zabezpečení financování.
Z posouzení projektu vyplývá, že projektový záměr odpovídá hlavnímu účelu příspěvkové organizace a že veřejné prostředky investované na propagační a marketingové aktivity budou vynakládány efektivně. Jedná se o dlouhodobý záměr muzea, jehož cílem je komplexní propagace zámku Třebíč nejen u potencionálních místních návštěvníků, ale i u návštěvníků z celé republiky a zahraničních turistů, čímž by mělo dojít k podpoře turistického ruchu v regionu.
Realizace projektu by se stala součástí strategického budování podmínek pro rozvoj Kraje Vysočina v oblasti kulturní, turistické, společenské a v návaznosti také ekonomické s vazbou na další aktivity a projekty zaměřené na prezentaci a propagaci kulturního bohatství (např. projekt Muzea a galerie na Vysočině on-line , projekt multimediálního informačního systému Muzeum 4U , projekt Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic ).
Projektový tým je tvořen zaměstnanci muzea a externím projektovým manažerem, kteří mají již zkušenosti s dotačním programem ROP Jihovýchod.
V případě schválení projektu ze strany poskytovatele dotace bude nutné jeho předfinancování z rozpočtu kraje formou půjčky pro příspěvkovou organizaci. Odhadované náklady projektu vycházejí ze zkušeností organizace s realizací podobných aktivit a z předběžného průzkumu trhu. Předběžný rozpočet stanovený na realizaci projektu činí 4 500 tis. Kč. Projekt zakládá slučitelnou veřejnou podporu v režimu de minimis. Částka z 85 % (tj. 3 825 tis. Kč) by měla být kofinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). Vlastní podíl žadatele činí 15% (tj. 675 tis. Kč).
S ohledem na zaměření projektu a zkušený odborný tým by nemělo dojít k problémům při navracení finančních prostředků do rozpočtu kraje. Jeho úspěšná realizace posílí pozitivní vnímání Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, jakožto instituce usilující o zvýšení návštěvnosti, podpory turistického ruchu v regionu i městě se zvláštním přihlédnutím na zahraniční návštěvníky a o vytvoření důstojné prezentace přírodního a kulturního bohatství Kraje Vysočina.
Projektový záměr byl projednán s RNDr. Marií Kružíkovou, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, která plně tento projekt podporuje stejně jako gesční odbor, neboť se jedná o mimořádnou příležitost využít účelovou finanční dotaci z ROP Jihovýchod k zajištění propagace zámku v Třebíči.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Odbor ekonomický bere materiál na vědomí s tím, že pro rok 2014, případně 2015 bude nově upravený závazek na financování akce zapracován do návrhu rozpočtu kraje. Projekt bude realizován v období od 11/2013 - 07/2015.
Odbor regionálního rozvoje: Projektový záměr působí uceleně a mohl by přispět k prezentaci areálu zámku v Třebíči jako celku. Vzhledem k celkovým nákladům projektu je zcela nezbytné a zásadní dbát na to, aby pozice projektového manažera byla skutečně obsazena zkušenou osobou, a to zejména za situace, že půjde o externí osobu. Tato pozice může zásadním způsobem ovlivnit výši uznatelných výdajů v průběhu realizace projektu.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace dle materiálu
RK-20-2013-27, př. 1;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí informace o projektu Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace Propagace zámku Třebíč dle materiálu RK-20-2013-27, př. 1;
* schválit závazek kraje na zabezpečení:
- předfinancování projektu Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace Propagace zámku Třebíč do výše 4 500 000 Kč předpokládaných celkových způsobilých výdajů projektu;
- zdrojů krytí finanční spoluúčasti Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů projektu Propagace zámku Třebíč , tj. max. do výše 675 000 Kč z rozpočtu kraje.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu; odbor ekonomický; ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 15. 7. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz