Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2012-66

RK-20-2012-66.doc  RK-20-2012-66pr01.doc  RK-20-2012-66pr02.doc
Číslo materiálu66
Číslo jednacíRK-20-2012-66
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Náměšťská obora
Zpracoval J. Janová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení stávajícího zvláště chráněného území přírodní památky Obora ve smyslu § 36 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ).
Přírodní památka Obora byla poprvé vyhlášena v roce 1990 (vyhláškou ONV Třebíč ze dne 27. 9. 1990). Problémem je, že vymezení přírodní památky citací parcelních čísel je nepřesné a může podléhat změnám v evidenci katastru nemovitostí, proto je nutné na základě přesných geodetických podkladů jednoznačně vymezit hranice přírodní památky. Rovněž stávající zřizovací předpis, především podmínky ochrany v něm stanovené (úprava vstupu veřejnosti do území, stanovení ochranářského plánu , úprava výkonu vlastnických a jiných práv, atd.), formálně i obsahově neodpovídá současnému právnímu stavu. Dalším problémem je stávající pojmenování této přírodní památky. V České republice jsou v současné době evidovány dvě přírodní památky s názvem Obora (jedna v Kraji Vysočina a jedna ve Zlínském kraji). Změnou názvu dojde k jednoznačnému odlišení těchto území a sjednocení názvu přírodní památky a evropsky významné lokality (viz dále).
Předmětné území je navíc evropsky významnou lokalitou s názvem Náměšťská obora (kód CZ0613816). Z ustanovení § 45c odst. 5 zákona o ochraně přírody, vyplývá pro kraje povinnost vyhlášení evropsky významné lokality za zvláště chráněné území nejpozději do 6 let od přijetí lokality do evropského seznamu. V Kraji Vysočina byla evropsky významná lokalita Náměšťská obora zařazena do evropského seznamu Rozhodnutím Komise ze dne 13. listopadu 2007; zařazení bylo publikováno formou sdělení Ministerstva životního prostředí č. 81/2008 Sb., o evropsky významných lokalitách, které byly zařazeny do evropského seznamu, účinnost od 5. března 2008.
Návrh řešení Z důvodů uvedených v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památka, jež ponese název Náměšťská obora podle materiálu RK-20-2012-66, př. 1.
Porovnání stávajícího vymezení a nově navrhovaného vymezení je znázorněno v materiálu RK-20-2012-66, př. 2.
Navrhovaná přírodní památka Náměšťská obora se rozkládá v Kraji Vysočina, v okrese Třebíč, v katastrálních územích Náměšť nad Oslavou a Kralice nad Oslavou (viz příloha č. 1 materiálu RK-20-2012-66). Celková výměra navrhované památky je 285,51 ha. Předmětem ochrany navrhované přírodní památky je zámecká obora jako biotop zvláště chráněných druhů, především páchníka hnědého (Osmoderma barbinata), tesaříka obrovského (Cerambyx cerdo), kovaříka fialového (Limoniscus violaceus), holuba doupňáka (Columba oenas), krutihlava obecného (Jynx torquilla), včelojeda lesního (Pernis apivorus) a hřiba Boletus fechtneri. Předmětem ochrany jsou zároveň typy přírodních stanovišť a druhy, pro které byla jiným právním předpisem1 vyhlášena evropsky významná lokalita Náměšťská obora a které se nacházejí na území přírodní památky - v tomto případě se jedná o páchníka hnědého, tesaříka obrovského a kovaříka fialového.
Dlouhodobým cílem ochrany území je zajištění vyhovující struktury a funkcí ekosystému a zabránit ničení zvláště chráněných částí přírody, zajistit podmínky pro udržení populací zvláště chráněných a evropsky významných druhů (tzn. udržení kontinuity přítomnosti starých stromů v porostech).
Pro přírodní památku Náměšťská obora navrhujeme v souladu s § 37 odst. 1 zákona o ochraně přírody vyhlášení ochranného pásma z důvodu zabezpečení přírodní památky před rušivými vlivy z okolí. Ochranné pásmo je navrženo jako diskontinuitní, tvořené dvěma částmi - plochou v okolí bývalé hájenky (rozpadající se budovy bývalé hájenky) a plochou u zámku (porosty s převahou jírovce).
Odbor životního prostředí na základě odborných podkladů (biologické průzkumy, plán péče) vymezil hranice památky a následně nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na katastrálním úřadě. Podklady nutné k vyhlášení přírodní rezervace Náměšťská obora (včetně geodetických prací) byly pořízeny z finančních prostředků Operačního programu Životní prostředí (plná úhrada nákladů), v rámci projektu Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000 v Kraji Vysočina.
Návrh na vyhlášení přírodní památky byl dle § 40 zákona č. 114/1992 Sb. řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků. Námitky k vyhlášení předmětné památky nebyly vzneseny. Současně byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru rovněž připomínky nevznesly.
Na území přírodní památky je možnost Kraje Vysočina zajišťovat péči o dané území. Pro zachování předmětů ochrany je vhodné provádět pouze pomístní zásahy za účelem prosvětlení porostů. Péči o tuto přírodní památku bude zajišťovat vlastník pozemků na základě lesního hospodářského plánu, v tomto případě především Lesy ČR, s. p.. Pokud bude třeba některá opatření případně financovat z rozpočtu Kraje Vysočina, nedojde k navyšování výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina a budou řešena z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3741 - ochrana druhů a stanovišť.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 12/2012, o vyhlášení přírodní památky Náměšťská obora, dle materiálu RK-20-2012-66, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 22. 5. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz