Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2012-57

RK-04-2012-57.doc  RK-04-2012-57pr01.doc  RK-04-2012-57pr02.doc
Číslo materiálu57
Číslo jednacíRK-04-2012-57
NázevStanovisko Rady Kraje Vysočina ke Koncepčnímu záměru reformy systému financování regionálního školství z 28. 11. 2011
Zpracoval M. Pech
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problému28. 11. 2011 představilo MŠMT koncepční záměr reformy financování regionálního školství. Hlavními atributy, jsou dle MŠMT zejména, ekonomické zefektivnění, prooptimalizační působení, potlačení role žáka jako dominantní financované jednotky výkonu a administrativní zjednodušení činností spojených s financováním regionálního školství. K naplnění těchto hlavních atributů mají vést základní kroky, kterými jsou zejména opuštění stávajícího striktně normativního systému financování výhradně na žáka, zavedení systému ministerstvem stanovených oborových normativů pro školy a obory vzdělání na základě definované optimální organizace škol a tříd a optimálního rozsahu vzdělávání, cílená podpora vybraného okruhu škol a oborů vzdělání, nahrazení financování vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami cílenou a věcně definovanou podporou obsaženou přímo v jednotném oborovém normativu.
Návrh řešení OŠMS provedl rozbor tohoto záměru a odeslal MŠMT připomínky, které jsou obsahem materiálu RK-04-2012-57, př. 2. OŠMS pokládá koncepční záměr za natolik nedopracovaný, že nelze podle něj reformu financování realizovat. Z materiálu je zřejmá snaha o úsporu finančních prostředků ze státního rozpočtu, které finančně zatíží rozpočty obcí a krajů jako zřizovatelů škol a školských zařízení.
StanoviskaČlenové Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Kraje Vysočina vzali na vědomí připomínky Odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Kraje Vysočina a doporučují v souladu se stanoviskem OŠMS odklad účinnosti reformy systému financování regionálního školství. Vzhledem k tomu, že teprve probíhá odborná diskuse k navrženému materiálu a některé otázky nebyly dosud zodpovězeny, není podle nás reálné zahájit reformu s účinností od 1. 1. 2013.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
stanovisko ke Koncepčnímu záměru reformy sytému financování dle materiálu
RK-04-2012-57, př. 1;
nesouhlasí
s Koncepčním záměrem reformy systému financování regionálního školství, neboť přesouvá u škol a školských zařízení zřizovaných krajem a obcemi financování části přímých výdajů, které má hradit MŠMT, na zřizovatele.
Odpovědnost OŠMS
Termín 30. 1. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz