Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-41-2011-74

RK-41-2011-74.doc
Číslo materiálu74
Číslo jednacíRK-41-2011-74
NázevZdravotní plán - aktualizace programové (strategické) části
Zpracoval E. Tomášová, L. Šedivý
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje Vysočina dne 18. 12. 2007 přijalo usnesení č. 0518/07/2007/ZK, kterým schválilo Zdravotní plán kraje Vysočina. Zdravotní plán definuje strategické cíle a priority kraje v oblasti zdravotnictví, kterých chce kraj dosáhnout ve střednědobém horizontu.
8. července 2008 Rada kraje Vysočina mimo jiné svým usnesením č. 0945/22/2008/RK uložila odboru sociálních věcí a zdravotnictví a náměstkovi hejtmana kraje pro oblast zdravotnictví aktualizovat Zdravotní plán kraje Vysočina do 31. března 2009.
Usnesením č. 0510/12/2009/RK rada kraje zrušila usnesení č. 0945/22/2008/RK v části, kterou ukládala odboru sociálních věcí a zdravotnictví a náměstkovi hejtmana pro oblast zdravotnictví aktualizovat Zdravotní plán kraje Vysočina do 31. 3. 2009 a uložila odboru zdravotnictví zaktualizovat Zdravotní plán kraje Vysočina do 31. 12. 2009.
Usnesením č. 1753/37/2009/RK rada kraje zrušila usnesení č. 0510/12/2009/RK v části, kterou ukládá odboru zdravotnictví aktualizaci Zdravotního plánu kraje Vysočina do 31. 12. 2009 a uložila odboru zdravotnictví zaktualizovat Zdravotní plán kraje Vysočina v části týkající se zdravotnických zařízení zřizovaných krajem v termínu do 30. 9. 2010.
Usnesením č. 1437/29/2010/RK rada kraje zrušila usnesení č. 1753/37/2009/RK v části, kterou ukládá odboru zdravotnictví aktualizaci Zdravotního plán kraje Vysočina do 30. 9. 2010 a uložila odboru zdravotnictví zaktualizovat Zdravotní plán kraje Vysočina v termínu do 30. 6. 2011.
Usnesením č. 1092/23/2011/RK uložila rada kraje odboru zdravotnictví zpracovat v termínu do 31. 12. 2011 definice tezí pro novou verzi Zdravotního plánu kraje Vysočina.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví v rámci přípravy podkladů pro restrukturalizaci péče v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina zpracoval a zpracovává ekonomické analýzy jednotlivých oborů vyjma oddělení chirurgického, interního a léčeben dlouhodobě nemocných.
V současné době dokončuje Odbor Zdravotnictví, Krajského úřadu Kraje Vysočina analýzy dle vypracované metodiky. Jedná se o tato oddělení: neurologické včetně jednotky intenzivní péče, urologické, dětské včetně novorozeneckého a jejich jednotek intenzivní péče, dermatovenerologické, ORL, infekční, oční a plicní.
Pro získání dalších kritérií pro hodnocení jednotlivých oddělení nemocnic Kraje Vysočina s dopadem na následnou případnou restrukturalizaci, vypsal odbor zdravotnictví veřejnou zakázku Analýza vybraných zdravotních potřeb a vyhodnocení klinických a ekonomických ukazatelů poskytování zdravotní péče v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina (NZKV) .

Odbor zdravotnictví mimo jiné oslovil Všeobecnou zdravotní pojišťovnu České republiky, krajskou pobočku v Jihlavě, o předání dat v jasně definované struktuře potřebných pro zpracování analýzy vybraných zdravotních potřeb a vyhodnocení klinických a ekonomických ukazatelů poskytování zdravotní péče v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina, potřebná pro vypracování návrhu restrukturalizace lůžkové péče, dosud však bez pozitivního výsledku.

Významný vliv na definování rozsahu péče v rámci nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina bude mít nová legislativa, ať již v problematice místní a časové dostupnosti, což může výrazně zasáhnout do klinicko-ekonomických potřeb, dále úhradové mechanismy, vyhláška týkající se personálního vybavení a mnohé další.

Odbor zdravotnictví navrhuje radě kraje vzít na vědomí definice kritérií pro hodnocení jednotlivých oddělení nemocnic Kraje Vysočina pro účely Zdravotního plánu, které vycházejí z výše uvedeného:

Kritéria:
- aktuální počet lůžek v porovnání s potřebným počtem lůžek dle doporučení odborných lékařských společností vzhledem k počtu obyvatel v ČR (spád oddělení, počet lůžek na určitý počet obyvatel...);
- počty případů za jednotlivá oddělení nemocnic Kraje Vysočina za roky 2008 - 2011;
- prooperovanost u chirurgických oborů - poměr případů zařazených do chirurgických bází ke všem případům přijatým primárně na oddělení;
- ALOS - průměrná délka hospitalizace za celá oddělení;
- ALOS - průměrná délka hospitalizace ve vybraných (nejvíce zastoupených) bázích;
- ALOS - průměrná délka hospitalizace ve vybraných (nejvíce zastoupených) bázích v porovnání s referenčními hodnotami (doporučená ALOS pro DRG báze bez CC až po DRG s MCC);
- počet prováděných klíčových výkonů ( operací případně náročných operací
za 1 rok) - ukazuje, jaký význam má oddělení pro region a současně nepřímo, jaká je erudice týmů. Porovnáváno s doporučenými počty výkonů potřebnými pro získání atestací v ČR a se zahraničními doporučeními publikovaných na www.pubmed.com;
- kombinované finančně výkonnostní ukazatele - náklady na bod, náklady na TISS bod, náklady na ošetřovací den, náklady na jednotku casemixu, náklady na lůžko, casemix na lůžko, náklady na případ, casemix na případ, případy na lůžko...
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
vydefinování tezí pro zpracování nové verze Zdravotní plánu Kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor zdravotnictví
Termín 31. 12. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz