Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2011-37

RK-07-2011-37.doc  RK-07-2011-37pr01.doc  RK-07-2011-37pr02.doc  RK-07-2011-37pr03.doc
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-07-2011-37
NázevPřihláška do soutěže Podnik podporující zdraví
Zpracoval I. Hanáková Kosourová, S. Měrtlová
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuV návaznosti na vizi Krajského úřadu kraje Vysočina je opakovaně realizován strategický cíl týkající se podpory zdraví zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu.
V období 2006 - 2007 byl splněn strategický cíl Připravíme dokumentaci potřebnou k získání titulu Podnik podporující zdraví . Do soutěže Podnik podporující zdraví podal kraj Vysočina přihlášku dne 17. 4. 2007 v návaznosti na usnesení rady kraje ze dne 17. 4. 2007 č. 0547/14/2007/RK. Předmětem hodnocení byla úroveň péče o zdraví zaměstnanců v organizaci, a to jak povinná součást daná legislativou České republiky, tak součást nadstavbová, což jsou opatření na podporu zdraví na pracovišti. Krajský úřad kraje Vysočina získal titul Podnik podporující zdraví 1. stupně dne 23. 10. 2007.
Na základě aktualizace strategických cílů úřadu pro období 2008 - 2009, plnil krajský úřad strategický cíl s názvem Získáme titul Podnik podporující zdraví 2. stupně . Přihlášku podal kraj Vysočina dne 24. 3. 2009 v návaznosti na usnesení rady kraje ze dne 24. 3. 2009 č. 0446/11/2009/RK. V červnu 2009 proběhl v rámci obhájení získaného titulu podrobný audit zaměřený na kontinuitu již dříve dosažených výsledků v oblasti podpory zdraví na pracovišti, na jejich zlepšování, návaznost na pracovní podmínky a zdravotní stav zaměstnanců. Auditoři Státního zdravotního ústavu konstatovali, že během hodnoceného období úřad výrazně prohloubil opatření zaměřená na prevenci a podporu zdraví, plánuje a realizuje opatření k ozdravení pracovního stylu zaměstnanců a dbá na celkovou sociální politiku společnosti zajišťující stabilní pracovní sílu. Závěry auditu a celkové hodnocení posunuly krajský úřad mezi podniky podporující zdraví 2. stupně. Fyzické ocenění si zástupci krajského úřadu převzali v říjnu 2009.

Pro období 2010 - 2012 si Krajský úřad kraje Vysočina ve strategických cílech mimo jiné předsevzal do konce roku 2011 obhájit titul Podnik podporující zdraví 2. stupně , příp. dosáhnout vyššího stupně a každoročně realizovat minimálně dvě akce na podporu zdraví nebo slaďování rodinného a pracovního života zaměstnanců. Pro plnění akčního plánu strategického cíle byla ředitelem krajského úřadu jmenována pracovní skupina ve složení:
Koordinátor: Ing. Bc. Ivana Hanáková Kosourová, DiS.
Členové: Ing. Eva Janoušková - zástupce vedení úřadu
Ing. Soňa Měrtlová - zástupce odboru zdravotnictví
Ing. Ivana Šmídová - zástupce za bezpečnost a ochranu zdraví při práci
Ivana Hanauerová - zástupce oddělení řízení lidských zdrojů
Ing. Radim Hošek - zástupce odboru sekretariátu hejtmana
Ing. Tomáš Halačka - zástupce odboru zdravotnictví
Jaroslav Šmejkal - zástupce odborové organizace
PhDr. Zdeněk Kulhánek - klinický psycholog
MUDr. Petr Svačinka - lékař závodní preventivní péče.
Cílem upgrade strategického cíle z období 2008 - 2009 je nejen udržet resp. v příslušné lhůtě obnovit statut Podnik podporující zdraví 2. stupně , příp. dosáhnout vyššího stupně, ale také rozšíření aktivit o zdraví duševní, psychické, na duševní hygienu a na slaďování osobního a pracovního života zaměstnanců kraje.
V oblasti realizované péče o duševní zdraví a pohodu na pracovišti dosáhl krajský úřad již konkrétních výsledků. V rámci mezinárodního projektu Práce v souladu se životem, který realizoval Státní zdravotní ústav Praha jako České kontaktní Centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR, proběhlo ocenění nejlepších účastníků evropské soutěže podniků Mental Health at Workplace. Logo za dobré výsledky ve snižování zdravotního rizika zaměstnanců v oblastech podpory duševního zdraví a pohody na pracovišti může od října 2010 používat také Krajský úřad kraje Vysočina.

K získání možnosti obhájit titul Podnik podporující zdraví 2. stupně, příp. dosáhnout vyššího stupně je třeba podat přihlášku do soutěže Podnik podporující zdraví roku 2011, a to nejpozději do 31. 3. 2011. Do této soutěže se mohou přihlásit všechny podniky a organizace, které jsou českými právními subjekty. Podmínkou je, že organizace má dobře ošetřenou oblast ochrany zdraví na pracovišti podle právních předpisů ČR a plní všechna kritéria v této oblasti na 100% a aktivně se věnuje oblasti podpory zdraví svých zaměstnanců, monitoruje její výsledky a usiluje o její zlepšování. Přihlášená organizace se zároveň zavazuje, že umožní členům hodnotícího týmu provést audit kvality podpory zdraví a péče o zdraví zaměstnanců přímo v organizaci.
Návrh řešení Ředitel krajského úřadu navrhuje radě kraje vyjádřit souhlasné stanovisko k přihlášení kraje Vysočina do soutěže Podnik podporující zdraví .
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
o přihlášení kraje Vysočina do soutěže Podnik podporující zdraví . Projekt podpory zdraví kraje Vysočina je realizován prostřednictvím orgánu kraje - Krajského úřadu kraje Vysočina.
Odpovědnost oddělení řízení lidských zdrojů
Termín 31. 3. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz