Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2010-05

RK-40-2010-05.doc  RK-40-2010-05pr01.pdf
Číslo materiálu05
Číslo jednacíRK-40-2010-05
NázevPřipomínka ke konceptu územního plánu města Havlíčkův Brod
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zřizuje příspěvkovou organizaci s názvem Česká zemědělská akademie v Humpolci, střední škola. Jedním z dislokovaných pracovišť je areál v Havlíčkově Brodě. Areál je umístěn na jižním okraji Havlíčkova Brodu v blízkostí silnice I/38. Ukončení školských, stravovacích a ubytovacích služeb nastane k 31. 12. 2010 a činnosti zde zajišťované se postupně přesouvají do Humpolce.
Jedná se o areál o celkové výměře 3,18 ha s několika budovami (škola, tělocvična, internát, dílny, bytový objekt ad.). Areál není pro další využití v resortu školství potřebný. Jednání o jeho dalším využití vedená mezi krajem Vysočina, Vysokým učením technickým v Brně, Fakultou stavební a městem Havlíčkův Brod byla ukončena bez dalšího výhledu. Areál není potřebný ani pro jiné využití v rámci působnosti kraje. Je poměrně reálný předpoklad o budoucím prodeji nemovitostí tvořícím předmětný areál.
Město Havlíčkův Brod pořizuje nový územní plán sídelního útvaru. V současné době je již zpracován koncept, který předmětné území označuje jako stabilizovanou plochu občanského vybavení - veřejnou infrastrukturu. To znamená, že v tomto území je hlavní využití pouze občanské vybavení místního i nadmístního významu sloužící pro vzdělávání a výchovu, sociální služby, zdravotní služby, kulturu, vědu a výzkum, veřejnou správu či ochranu obyvatelstva. Přípustné využití potom pouze pro služební byty, zeleň, trasy a plochy technické a dopravní infrastruktury a veřejná prostranství. Protože je vysoce pravděpodobné, že takové další využití není příliš reálné, mohlo by dojít ke stavu, že nemovitosti nebudou využity, území bude chátrat a nebudou vytvořeny předpoklady pro nového vlastníka k jeho dalšímu využití a rozvoji.
Návrh řešení Územní plánování m. j. soustavně a komplexně řeší funkční využití území, stanoví zásady jeho organizace. Územní plán byl měl reagovat na známé skutečnosti či předpokládané změny a záměry, tak aby funkční využití území bylo reálné při zachování souladu všech přírodních, civilizačních a kulturních hodnot v území.
OM proto navrhuje uložit odboru majetkovému uplatnit připomínku kraje Vysočina ke zpracovanému konceptu územního plánu města Havlíčkův Brod spočívající v návrhu na změnu funkčního využití území tvořeného areálem bývalé Střední zemědělské technické školy z plochy stabilizované občanského využití, veřejné infrastruktury na plochu změn, občanské vybavení, komerční zařízení malá a střední nebo velká.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru majetkovému uplatnit připomínku kraje Vysočina ke zpracovanému konceptu územního plánu města Havlíčkův Brod spočívající v návrhu na změnu funkčního využití území tvořeného areálem bývalé Střední zemědělské technické školy z plochy stabilizované občanského využití, veřejné infrastruktury na plochu změn, občanské vybavení, komerční zařízení malá a střední nebo velká.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz