Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2010-40

RK-29-2010-40.doc  RK-29-2010-40pr01.pdf
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-29-2010-40
NázevPropagace krajem Vysočina zajišťované dopravní obslužnosti
Zpracoval L. Seidl
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuOdbor sekretariátu hejtmana (OSH) hledá cesty jak zvyšovat pocit sounáležitosti občanů našeho kraje s krajem Vysočina. Pro komunikaci vně i uvnitř úřadu používáme jednotný vizuální styl , jehož úkolem je vytvoření jednotné charakteristické firemní kultury a prezentace společnosti.
Oddělení vnějších vztahů vnímá téma zajišťování dopravní obslužnosti jako dobrou příležitost pro prezentaci kraje Vysočina jako poskytovatele důležitých veřejných služeb, které občané Vysočiny ve svém každodenním životě využívají. Hlavním smyslem nové formy propagace je informovat občany o faktu, že je to právě kraj Vysočina, který objednává a spolufinancuje základní dopravní obslužnost v kraji Vysočina.
Na veřejnou linkovou osobní (autobusovou) dopravu přispěje v roce 2010 kraj Vysočina dopravcům 280,652 milionu Kč. Kraj Vysočina má smlouvu o závazku veřejné služby - základní dopravní obslužnosti - uzavřenou s 21 dopravci. Do základní dopravní obslužnosti je zařazeno 355 linek, což představuje 4 173 spojů. Na veřejnou drážní osobni (vlakovou) dopravu kraj přispěje 264,635 milionu Kč.
Návrh řešení Na základě společné diskuze OSH se zástupci odboru dopravy a silničního hospodářství (ODSH) vznikl návrh vytvořit samolepku, kterou by mohly být označeny všechny autobusy, které v kraji Vysočina jezdí v závazku veřejné služby (základní dopravní obslužnost).
Povinnost označit takto autobus, nejlépe na prvním okně za vstupními dveřmi pravé strany vozu, by dopravci vznikla ze smlouvy o závazku veřejné služby (ZVS). ODSH je připraven zapracovat text nové povinnosti dopravce do dodatků smluv o ZVS na rok 2011, které budou s dopravci projednávány v listopadu až prosinci 2010. Doba použitelnosti samolepky (její životnost) je odhadovaná na 3 až 5 let.
Výrobu cca 600 ks samolepek dle grafického návrhu RK-29-2010-40 o přibližném rozměru 60*20 cm by hradil OSH ze schváleného rozpočtu na rok 2010 (přibližně se jedná
o 23 500,- Kč).
StanoviskaODSH: Dle našeho názoru informace uvedená na samolepce přispěje k lepší informovanosti cestujících, že se kraj Vysočina spolupodílí na financování základní dopravní obslužnosti. Tato informace ještě zcela nepronikla do povědomí cestující veřejnosti. Zakotvení do smluv o ZVS bude nutné se všemi dopravci v závazku veřejné služby projednat. Lze předpokládat, že dopravci budou s umístěním samolepky souhlasit.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se zavedením propagace krajem Vysočina zajišťované dopravní obslužnosti.
Odpovědnost ODSH, OSH
Termín 31. 12. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz