Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2010-19

RK-21-2010-19.doc  RK-21-2010-19pr1.doc  RK-21-2010-19pr2.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-21-2010-19
NázevPředběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace a Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Zpracoval I. Schallnerová, J. Komínová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje je předkládán ke schválení předběžný záměr Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace a Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace jakožto partnerů společného projektu.
Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu kraje Vysočina obdržel od Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace a Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace předběžné záměry ve formě projektové fiše viz materiály RK-21-2010-19, př. 1 a RK-21-2010-19, př. 2. Tento projekt Zpřístupnění botanických sbírek českých muzeí pomocí veřejně přístupné databáze a jejich zapojení do celosvětových informačních programů zaměřených na biodiverzitu , jehož nositelem je Moravské zemské muzeum zastoupené projektovým manažerem RNDr. Karlem Sutorým, CSc, vedoucím botanického oddělení, má být předložen do Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (zkráceně NAKI ), který byl schválen usnesením vlády České republiky č. 880 ze dne 13. července 2009 a posouzený Evropskou komisí dne 8. března 2010 *D/6026 č.j. COMP/H2/IN/KP - D (2010) 074 jako Podpora č. PN 249/2009. Na projektu se bude podílet celkem 10 muzeí z celé České republiky a mezi nimi jsou v roli partnerů i dvě příspěvkové organizace kraje Vysočina, a to Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace a Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje Radě kraje Vysočina v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 25. 5. 2010 č. 09/10 schválit předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace a Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace dle materiálů RK-21-2010-19, př. 1
a RK-21-2010-19, př. 2.
Projektový záměr plně odpovídá hlavnímu účelu výše uvedených příspěvkových organizací kraje Vysočina, které byly zřízeny za účelem získávat, shromažďovat, trvale uchovávat, evidovat, odborně zpracovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky muzejní povahy. V předmětu činnosti mají obě příspěvkové organizace dále uvedeno, že ke sbírkovým předmětům pořizují odbornou dokumentaci písemnou a podle potřeby i obrazovou, předměty odborně zpracovávají, zajišťují jejich konzervování, restaurování a vytěžují z nich poznatky pro vědní obory, včetně muzeologie, o dějinách společnosti a vývoji přírody.
Veřejné prostředky investované do aplikovaného výzkumu a vývoje v oblasti národní a kulturní identity přinesou zejména společenský přínos z jejich realizace v podobě kvantifikovaných výstupů specifikovaných v popisu projektového záměru.
Projektový tým se bude skládat z odborných zástupců - botaniků - jednotlivých partnerských organizací, ale i externích pracovníků. Způsobilými náklady projektu jsou i osobní náklady nebo výdaje a jim odpovídající náklady na povinné zákonné odvody a příděl do fondu kulturních a sociálních potřeb. Financování projektu bude probíhat formou zálohové platby, kterou obdrží žadatel tj. Moravské zemské muzeum začátkem kalendářního roku, a z níž bude hradit partnerům uznatelné náklady po celý rok dle předem dohodnutého harmonogramu. Nedojde tedy k finančnímu zatížení výše zmiňovaných příspěvkových organizací kraje Vysočina, rovněž se nepředpokládá vznik negativních okolností, které by mohly mít dopad na zřizovatele.
Neopomenutelným přínosem účasti na projektu je i zintenzivnění spolupráce hned deseti institucí z celé republiky, zveřejnění a propagace činnosti příspěvkových organizací také v oblasti digitalizace a finální propojení dat s celosvětovými databázemi.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s předběžným záměrem a doporučuje ho k realizaci.

Odbor ekonomický k předloženému materiálu nemá připomínky. Financování projektu v celkové výši 9 098 000 Kč má být dle přílohy č. 1 zcela kryto z národních prostředků bez finanční spoluúčasti kraje či příspěvkové organizace a projekt bude realizován postupně v období 2011 - 2015. Projekt má být průběžně financován z národních zdrojů bez potřeby jeho předfinancování z rozpočtu kraje.

Odbor regionálního rozvoje souhlasí s navrženým usnesením.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace a Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace dle materiálů RK-21-2010-19, př. 1 a RK-21-2010-19, př. 2.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 30. 6. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz