Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2009-49

RK-37-2009-49.doc
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-37-2009-49
NázevUvolnění areálu ve správě České zemědělské akademie v Humpolci v ulici Jihlavská v Havlíčkově Brodu
Zpracoval K. Ubr
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuObsahem materiálu je návrh na přestěhování výuky zemědělských oborů z areálu v ulici Jihlavská v Havlíčkově Brodu do prostor České zemědělské akademie v Humpolci a uvolnění areálu.
V roce 2004 vzniklo v oblasti Havlíčkův Brod - Humpolec - Světlá nad Sázavou centrum zemědělského vzdělávání tvořené Českou zemědělskou akademií v Humpolci, střední školou (dále jen ČZA ) a Školním statkem Humpolec. Tyto krajem zřízené organizace rozvíjejí spolupráci mimo jiné se sdružením Zlatá podkova a s pobočkou České zemědělské univerzity Praha.
ČZA má svá odloučená pracoviště ve Světlé nad Sázavou (opravárenské učební obory a nezemědělský studijní obor) a v Havlíčkově Brodu (zemědělský studijní obor Chovatelství). Část praktické výuky z odloučeného pracoviště v Havlíčkově Brodu byla již přesunuta do Humpolce (zaměření na koně). V letošním roce byly v sídle školy v Humpolci dokončeny úpravy potřebné pro přestěhování odloučeného pracoviště Havlíčkův Brod (zejména podmínky pro zaměření kynologie). Tato skutečnost společně s pokračujícím demografickým poklesem počtu patnáctiletých žáků umožňuje dokončit stěhování, uvolnit celý areál v ulici Jihlavská v Havlíčkově Brodu již od školního roku 2009/10 a ušetřit každoročně významnou část provozních prostředků (nyní činí cca 3,5 mil. Kč). Přesun by se dotýkal cca 100 žáků současného 1. - 3. ročníku. Dle sdělení ředitele školy jsou o této alternativě informováni i potenciální zájemci o studium.
Stravovací a ubytovací služby v areálu Jihlavská využívají také žáci a učitelé Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod, Jihlavská 628 (cca 60 ubytovaných včetně celodenního stravování a cca 40 studentů a 20 učitelů dochází na oběd). Dle předběžného jednání lze v případě potřeby tyto služby zajistit v jiných školských subjektech na území města Havlíčkova Brodu.
Na základě třístranných jednání mezi Fakultou stavební VUT Brno, krajem Vysočina a městem Havlíčkův Brod probíhá příprava projektu na využití části areálu Jihlavská pro vysokoškolské vzdělávání. Dle sdělení zástupců VUT Brno může být vysokoškolská výuka zahájena nejdříve v akademickém roce 2011/12 prvním ročníkem.
Návrh řešení Po projednání s ředitelem školy navrhuje OŠMS radě kraje vzít na vědomí záměr přesunout vzdělávání zemědělských oborů z odloučeného pracoviště Jihlavská v Havlíčkově Brodu do prostor ČZA v Humpolci do 31. 8. 2010. Současně navrhuje uložit zpracování harmonogramu činností včetně návrhu zabezpečení stravovacích a ubytovacích služeb.
StanoviskaOdbor majetkový: OM souhlasí s předloženým materiálem.
Stravování: projektová studie na Rekonstrukci cvičné kuchyně OA a Hotelové školy H. Brod, Kyjovská ul. řeší cvičnou kuchyni kapacitně pro přípravu a výdej cca 100-150 jídel. Na toto množství je připravena ve studii i gastrotechnologie. Z toho vyplývá, že zadání na projektovou dokumentaci cvičné kuchyně s příslušenstvím na akci není třeba měnit.
Ubytování: V současné době , ale i v příštím školním roce 2010/11 je možno v Domově mládeže na Kyjovské ul. ubytovat bez potíží cca až 40- 60 osob.
Areál Jihlavská: Technický stav budovy DM na Jihlavské ul. je po zateplení fasády a výměně oken velice slušný vč. soc. zařízení. Bez ohledu na výše uvedené skutečnosti, je v příštím roce 2010 počítáno v rozpočtu kraje s opravou havarijního stavu suterénu a anglických dvorků budovy kuchyně Jihlavská ul., H. Brod o nákladech cca 850 tis. Kč. Je nutno také rozhodnout, zda v souvislosti s přípravou PD na stavební úpravy budovy Jihlavská pro FAST Brno havarijní stav v kuchyni odstranit v příštím roce nebo ponechat do doby celkové rekonstrukce areálu Jihlavská ul. vč. rekonstrukce kuchyně. Za důležitý aspekt v případě opuštění areálu Jihlavská považujeme otázku, jakým způsobem bude zajištěno hospodaření s tímto majetkem kraje. Není možné nezajistit hospodaření - správu majetku.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr přesunout výuku zemědělských oborů z areálu Jihlavská v Havlíčkově Brodu do prostor České zemědělské akademie v Humpolci, střední školy v Humpolci do 31. 8. 2010;
ukládá
OŠMS a ředitelům České zemědělské akademie v Humpolci, střední školy, Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod, Jihlavská 628 a Hotelové školy a Obchodní akademie Havlíčkův Brod zpracovat a předložit radě kraje návrh na harmonogram činností a návrh na zajištění stravovacích a ubytovacích služeb pro žáky Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod, Jihlavská 628.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ředitelé středních škol
Termín 31. 8. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz