Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2009-37

RK-36-2009-37.doc
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-36-2009-37
NázevFinanční podpora městům s památkami světového kulturního dědictví UNESCO - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Kultura
Zpracoval J. Panáčková
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuMateriál se zabývá poskytnutím dotací městům s památkami UNESCO.

Vysočina je krajem s největším počtem památek světového kulturního dědictví UNESCO. Tuto skutečnost je vhodné marketingově využít ve prospěch celého kraje, na druhé straně i jednotlivá města mají řadu povinností, které souvisejí s vyššími požadavky na ochranu a prezentaci těchto památek. Proto kraj Vysočina každoročně již od roku 2003 přispíval finanční dotací ve výši 1 mil. Kč městům Telč, Třebíč a Žďár nad Sázavou na trvalou a systémovou podporu památek UNESCO na svém území. Od roku 2008 získala města též možnost čerpat finanční prostředky z nového dotačního titulu MK ČR Program pro památky UNESCO.
Z důvodu nenaplněných příjmů kraje však bylo nutné v letošním roce přistoupit k úsporným opatřením, která se projevila ve snížení všech rozpočtových kapitol kraje. Tyto úpravy se dotkly i kapitoly Kultura, kde byly výše zmíněné finanční prostředky zahrnuty.
Po projednání s příslušnými starosty bylo dne 12. 11. 2009 dohodnuto, že kraj Vysočina poskytne městům s památkami světového kulturního dědictví UNESCO v letošním roce sníženou dotaci ve výši 350 tis. Kč pro každé město. Snížení dotace reflektuje na nepříznivý vývoj příjmů kraje a stávající tíživou ekonomickou situaci, v níž nelze poskytnout finanční prostředky na systémovou podporu památek UNESCO v plné výši.
Návrh řešení S ohledem na současnou ekonomickou situaci navrhuje odbor kultury a památkové péče po dohodě s vedením kraje poskytnout městům Třebíč, Telč a Žďár nad Sázavou finanční dotaci pro rok 2009 na výdaje spojené s ochranou a prezentací světového kulturního dědictví UNESCO ve výši 350 tis. Kč pro každé město. Vzhledem k provedeným úsporným opatřením již nejsou tyto finanční prostředky zahrnuty v rozpočtu kapitoly Kultura, proto odbor kultury a památkové péče dále navrhuje provést rozpočtové opatření snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva a zvýšením rozpočtu kapitoly Kultura § 3322 Zachování a obnova kulturní památek.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva ke dni 25. 11. 2009 je 24 670 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout poskytnout v roce 2009 finanční dotaci městům Třebíč, Telč a Žďár nad Sázavou ve výši 350 tis. Kč pro každé město na výdaje spojené s ochranou a prezentací památek světového kulturního dědictví UNESCO;
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Kultura, § 3322 Zachování a obnova kulturních památek o částku 1 050 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva o částku 1 050 tis. Kč.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ekonomický odbor
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz