Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2009-14

RK-30-2009-14.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-30-2009-14
NázevUzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě a smlouvy zakládající právo stavby v k. ú. a obci Telč
Zpracoval M. Jaroš
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuNa OM se obrátila firma SATES ČECHY s.r.o. se žádostí o uzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě na část pozemku par. č. 7424/1 - ostatní plocha, silnice o výměře 15 415 m2 v k. ú. a obci Telč.
Výše uvedený pozemek získala Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí MDS ČR čj. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001. Katastrální úřad pro Vysočinu, Katastrální pracoviště Telč vede tento pozemek na LV č. 556 pro uvedené k. ú. a obec.
Požadovaná část pozemku se nachází mimo silnici III/40618 a v současné době je z části zastavěna chodníkem a na části se nachází zeleň. Žadatel plánuje provést rekonstrukci budovy čp. 252 na pozemku par. č. st. 1518, která je v jeho vlastnictví, na obchodně administrativní komplex. Součástí rekonstrukce bude i úprava okolí budovy, která zasahuje na pozemek par. č. 2412/3, který je ve vlastnictví žadatele, a na část pozemku par. č. 7424/1 ve vlastnictví kraje. Na této části pozemku, dnes již pro silnici III/40618 nevyužívané, plánuje zřídit podélné parkoviště. Za tímto účelem musí stavebnímu úřadu předložit listinu dokládající, že má s vlastníkem dotčeného pozemku smluvní vztah zakládající mu právo stavět na cizím pozemku. Tímto vztahem je smlouva zakládající právo provést stavbu.
Aby po dokončení rekonstrukce došlo k zajištění majetkoprávního vypořádání pozemků zastavěných stavbou podélného parkoviště, navrhuje OM s žadatelem uzavřít také smlouvu o budoucí smlouvě kupní na požadovanou část pozemku par. č. 7424/1 v k. ú. a obci Telč. V ní se žadatel zaváže do 60 dní od vydání kolaudačního souhlasu podat na OM žádost o odprodej zastavěné části pozemku a zároveň doloží geometrický plán na zaměření skutečného průběhu stavby a kopii kolaudačního souhlasu. Kupní cena bude určena znaleckým posudkem jako cena v místě a čase obvyklá.
Návrh řešení OM navrhuje uzavřít s firmou SATES ČECHY s.r.o. požadovanou smlouvu o budoucí kupní smlouvě na část pozemku par. č. 7424/1 v k. ú. a obci Telč, protože tato část již v současné době pro silnici III/40618 není využívána. Zároveň OM navrhuje uzavřít smlouvu zakládající právo provést stavbu na části pozemku par. č. 7424/1 v k. ú. a obci Telč, která žadateli umožní postavit podélné parkoviště před svým areálem.
Tím, že majetkoprávní vypořádání pozemku proběhne až po provedení rekonstrukce, dojde k úspoře nákladů za dvojí vyhotovení geometrických plánů (na stávající stav a na stav po rekonstrukci) a dále za případné dvojí převody v katastru nemovitostí.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout zveřejnit záměr prodeje části pozemku z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví žadatele na úřední desce, rozhodnout uzavřít smlouvu zakládající právo provést stavbu a doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí kupní smlouvě mezi krajem Vysočina a žadatelem, v níž se kraj zaváže po dokončení rekonstrukce stavby parkoviště uzavřít kupní smlouvu týkající se převodu pozemků zastavěných touto stavbou.
StanoviskaKSÚS Vysočiny, příspěvková organizace, provoz Jihlava souhlasí se stavbou dle předložené projektové dokumentace a s převodem části pozemku zastavěného parkovištěm do majetku firmy SATES ČECHY s.r.o.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* zveřejnit záměr prodeje části pozemku par. č. 7424/1 - ostatní plocha, silnice o výměře 15 415 m2 v k. ú. a obci Telč na úřední desce Krajského úřadu kraje Vysočina;
* uzavřít s firmou SATES ČECHY s. r. o., se sídlem Svatoanenská 87, 588 56 Telč, IČ 251 72 654 smlouvu zakládající právo provést stavbu podélného parkoviště na části pozemku par. č. 7424/1 - ostatní plocha, silnice o výměře 15 415 m2 v k. ú. a obci Telč;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí kupní smlouvě mezi krajem Vysočina a firmou SATES ČECHY s. r. o., se sídlem Svatoanenská 87, 588 56 Telč, IČ 251 72 654, ve které se kraj Vysočina zaváže po dokončení výstavby podélného parkoviště na základě geometrického plánu dodaného firmou SATES ČECHY s. r. o., uzavřít kupní smlouvu na převod části pozemku par. č. 7424/1 v k. ú. a obci Telč zastavěného podélným parkovištěm z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví firmy SATES ČECHY s. r. o., a to za cenu v místě a čase obvyklou.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 10. 11. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz