Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2009-38

RK-27-2009-38.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-27-2009-38
NázevUvolnění míst přísedících pro Českou republiku - Krajský soud v Hradci Králové
Zpracoval I. Šteklová
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuDopisem ze dne 7. 8. 2009 se na hejtmana kraje Vysočina obrátil místopředseda Krajského soudu v Hradci Králové JUDr. Miroslav Veselský, ve kterém jej informuje, že přísedící Vlastě Vítkové, která zastupuje občany kraje Vysočina, končí funkční období k 20. 9. 2009 a tato již nechce být opětovně navržena.
Podle § 65 odst. 1 zákona č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích je předsedou krajského soudu stanoven celkový počet přísedících Krajského soudu v Hradci Králové na 80. Protože do obvodu tohoto krajského soudu patří území více krajů, ve smyslu § 65 odst. 2 zákona o soudech a soudcích je počet přísedících pro jednotlivá zastupitelstva krajů určen takto:

Královéhradecký kraj 40 přísedících
Pardubický kraj 30 přísedících
Liberecký kraj 5 přísedících
Vysočina 5 přísedících

Vzhledem k tomu, že v současné době působí u Krajského soudu v Hradci Králové pouze 1 přísedící zastupující kraj Vysočina, a to výše uvedená Vlasta Vítková, které končí funkční období, může tedy Zastupitelstvo kraje Vysočina z vlastní aktivity obsadit 5 volných míst občany, jež splňují předpoklady pro výkon této funkce.
Návrh řešení Podle § 64 zákona č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů
a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, přísedící krajských soudů volí zastupitelstvo kraje na návrh člena příslušného zastupitelstva.
Zastupitelstvo příslušné ke zvolení přísedících se určuje podle trvalého pobytu navržené osoby a nikoliv podle sídla krajského soudu, ke kterému je přísedící volen.
Dne 21. 8. 2009 byli osloveni předsedové všech politických klubů Zastupitelstva kraje Vysočina, ohledně navržení kandidátů na přísedící Krajského soudu v Hradci Králové.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informaci o uvolnění 5 míst přísedících Krajského soudu v Hradci Králové, která náleží kraji Vysočina.
Odpovědnost zastupitelstvo kraje, OSH
Termín 15. 9. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz