Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2009-42

RK-09-2009-42.doc  RK-09-2009-42pr1.doc  RK-09-2009-42pr2.doc  RK-09-2009-42pr3.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-09-2009-42
NázevStrategie kraje Vysočina pro období hospodářské krize
Zpracoval M. Šulc, K Kotrba, K. Tesařová
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je podobně jako ostatní kraje postižen negativními vlivy hospodářské krize. Ačkoli intenzitu postižení bude možné komplexně zhodnotit až s určitým časovým zpožděním, již nyní je zřejmé, že Vysočina patří k těm (nej)více postiženým regionům v České republice, a to zejména díky poměrně citlivé struktuře průmyslu. Aktuální vývoj na trhu práce tuto skutečnost potvrzuje. V listopadu 2008 poprvé od roku 2000 překročila míra nezaměstnanosti na Vysočině celorepublikový průměr, v lednu 2009 byla pak míra nezaměstnanosti o 1,54 procentního bodu vyšší než v lednu 2008, což je druhý nejvyšší nárůst mezi kraji. K nejvíce postiženým oblastem Vysočiny patří správní obvody obcí Světlá nad Sázavou, Humpolec, Jihlava a Pelhřimov.
Krize dopadá na obyvatele i podnikatelské subjekty kraje Vysočina, obtížná situace nastává především pro občany v produktivním věku, kteří ztratili práci a nemohou nalézt novou.
Přestože si kraj uvědomuje, že není v jeho možnostech významným způsobem zasáhnout do vývoje ekonomických parametrů a eliminovat nepříznivý hospodářský vývoj, považuje za vhodné přijmout strategii a následně dle takové strategie uskutečnit opatření, která by vhodně doplnila opatření realizovaná vládou a ministerstvy a která mohou, byť jen dílčím způsobem, zmírnit dopady hospodářské krize v území kraje.
Navržená strategie vychází mimo jiné z přesvědčení, že zachování funkčního podnikatelského subjektu a udržení pracovního místa v době krize jsou hodnoty nesrovnatelně vyšší kvality než nalezení zdrojů pro zvýšení pomoci nezaměstnaným a lidem s nedostatečnými příjmy. Dále vychází z předpokladu, že úsporná opatření, tedy pouhé krácení výdajů z rozpočtu kraje, by v této situaci byla kontraproduktivní a krizovou situaci by ještě prohlubovala. Jako účelné a v mezích možností účinné řešení se jeví dosáhnout dílčí změny ve struktuře výdajů z rozpočtu kraje tak, aby především byly posíleny strategické, další růst stimulující a budoucí úspory přinášející investice, a to i na úkor běžných, provozních výdajů. Je však nezbytné udržet stabilitu hospodaření kraje a cash flow.
Vznikající krizi kraj částečně reflektoval již při sestavování rozpočtu na rok 2009 - rozpočet daňových příjmů kraje je na úrovni 97 % skutečnosti roku 2008.
Návrh řešení Ředitel krajského úřadu navrhuje Radě kraje Vysočina přijmout Strategii kraje Vysočina pro období hospodářské krize a po rozpracování postupně dle možností a aktuální potřeby uskutečňovat v ní obsažená opatření ke zmírnění dopadů hospodářské krize v území kraje.
Ředitel krajského úřadu dále navrhuje radě kraje ustavit skupinu odborníků, která zajistí implementaci přijaté strategie.
Dle § 59, odst. 3 zákona o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zabezpečuje rada kraje rozhodování v ostatních záležitostech patřících do samostatné působnosti kraje, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu nebo pokud si je zastupitelstvo nevyhradilo.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Strategii kraje Vysočina pro období hospodářské krize dle materiálu RK-09-2009-42, př. 1;
pověřuje
MUDr. Jiřího Běhounka, hejtmana kraje, sestavením skupiny odborníků pro řešení problematiky dopadů hospodářské krize na obyvatele a podnikatelské subjekty v kraji Vysočina (ve spolupráci s politickými kluby Zastupitelstva kraje Vysočina, příslušnými orgány veřejné správy a dalšími subjekty, jejichž součinnost bude pro naplňování cíle nezbytná nebo potřebná) a jmenováním jejích členů;
ukládá
Ing. Vladimíru Novotnému, náměstkovi hejtmana kraje, organizovat činnost skupiny odborníků a koordinovat opatření vedoucí ke zmírňování nepříznivých dopadů hospodářské krize na obyvatele kraje Vysočina a zdejší podnikatelské subjekty.
Odpovědnost MUDr. Jiří Běhounek, hejtman kraje, Ing. Vladimír Novotný, náměstek hejtmana
Termín 17. 3. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz