Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2009-38

RK-06-2009-38.doc  RK-06-2009-38pr1.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-06-2009-38
NázevStanice ochrany fauny v Pavlově
Zpracoval D. Vacková
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuMateriál upozorňuje na situaci s plánovaným ukončením činnosti státní Stanice ochrany fauny v Pavlově u Ledče nad Sázavou a navrhuje, aby se kraj Vysočina do situace aktivně vložil a přispěl k jejímu zachování.
Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR - organizační složka státu zřízená Ministerstvem životního prostředí) rozhodla ukončit po dvaceti letech fungování činnost Stanice ochrany fauny v Pavlově u Ledče nad Sázavou (dále jen Stanice). Termín ukončení činnosti byl stanoven na 31.12. 2009. Toto pracoviště fungovalo jako:
1. centrum chovu ohrožených druhů živočichů (vydra říční, sokol stěhovavý, raroh velký, puštík bělavý a řada dalších),
2. útulek pro handicapované živočichy v regionu kraje Vysočina,
3. středisko ekologické výchovy zaměřené na ochranu ohrožených druhů (roční návštěvnost cca 5000 návštěvníků, desítky výjezdních akcí atd.),
4. tzv. Záchranné centrum CITES (Ministerstvem ŽP akreditované pracoviště pro příjem živočichů zabavených Českou inspekcí životního prostředí z nezákonných chovů, nezákonného obchodování a tranzitů mezinárodně chráněných druhů živočichů).
Důvodem, který vedení AOKP ČR uvádí pro ukončení činnosti, je zejména to, že původní cíle Stanice (záchranné chovy ohrožených druhů) byly naplněny a zbylé funkce mohou být naplňovány i jinou formou, než v přímé režii státu.
Návrh řešení Stanice, kromě celostátních úkolů (viz jejich uvedení v příloze 1 materiálu - dopis ministrovi) zajišťovala řadu regionálních funkcí, pro které odbor životného prostředí považuje za potřebné, aby Stanice, byť v transformované formě, v kraji dále fungovala. Transformace stanice však nebude jednoduchá a patrně se jen těžko uskuteční bez aktivní pomoci kraje Vysočina.
Velká většina aktivit Stanice je významná zejména v rámci kraje Vysočina a je zřejmé, že pokud má být tato veřejně prospěšná činnost zachována, musí být podpořena krajem Vysočina. Stanice pro handicapované živočichy i střediska ekologické výchovy jsou ve velké většině krajů z krajských prostředků podporovány - v kraji Vysočina zajišťoval dosud tuto činnost stát (jako v jediném kraji v ČR), od roku 2010 zůstane tato činnost nezajištěná.
Stanice může zajišťovat následující činnosti pro kraj Vysočina:
1. Centrum ekologické výchovy - letní prázdninové školy, dětské výukové pobyty, kurzy, školící středisko pro problematiku ochrany ohrožených druhů (pracoviště má v tomto směru zkušenosti a dobré jméno )
2. Praktické pracoviště pro SZŠ Humpolec - místo praktické výuky péče o volně žijící živočichy - pravidelné praxe studentů
3. Zajištění péče o živočichy dočasně neschopné samostatného života v přírodě na většině území kraje Vysočina. Pracoviště je plně vybavené k zajištění péče o celé spektrum našich druhů živočichů včetně zvláště chráněných druhů
4. Další činnosti dle požadavků kraje Vysočina - (řešení výzkumných úkolů v ochraně přírody, realizace praktických úkolů OP, propagace OP v médiích atd.)
Odbor životního prostředí předpokládá, že pracoviště bude nadále zajišťovat některé úkoly i pro AOPK ČR, MŽP, ale i pro obce v regionu, což umožní zajištění prostředků pro provoz i z dalších zdrojů (záchranné centrum CITES, záchr. centrum pro vydru říční s celorepublikovou působností, záchranný chov norka evropského, útulek pro handicap. živočichy).
Pro další fungování Stanice byly s krajským pracovištěm AOPK ČR diskutovány některé možné formy organizace:
1. samostatná příspěvková organizace kraje
2. složka některé stávající příspěvkové organizace (např. SZŠ Humpolec)
3. samostatná nevládní nezisková organizace typu o.p.s. se smluvním vztahem s krajem Vysočina
Odbor životního prostředí považuje za optimální zajišťovat uvedené činnosti formou samostatné o.p.s.

Návrh může mít dopad do rozpočtu kraje. Pro další fungování Stanice bude třeba vyřešit vlastnictví budov a pozemků, zařízení apod. Pozemky a budovy stanice jsou v současné době částečně v majetku státu - AOPK ČR (účetní hodnota veškerého investičního majetku státu ve stanici je v současnosti cca 4,5 mil., reálnou cenu bude možné vyčíslit až po zpracování znaleckých posudků - předběžný odhad se zohledněním mortality činí 2 - 3 mil.). Druhá část budov a pozemků je (po proběhlé restituci) v majetku soukromých vlastníků (nemovitosti v hodnotě cca 4,8 mil. Kč). Soukromí vlastníci dosud činnost stanice podporují a jsou připraveni své nemovitosti pro tyto účely za výše uvedenou částku odprodat (existuje smlouva o smlouvě budoucí s AOPK ČR). Na roční provoz stanice vynakládala AOPK ČR cca 700 tis. Kč, dále 300 tis. nájem restituentům a 5 mzdových fondů - cca 1.700 tis. Kč).
Pro zachování činnosti stanice je třeba vyřešit výkup nemovitostí od soukromých vlastníků, nemovitosti v majetku státu (výkup, přislíbená je však i možnost dlouhodobého pronájmu a pokud půjde o využití v zájmu ochrany přírody, nemusí jít o tržní nájemné, nájem může být snížený na minimum). Možností je využití dotace z Operačního programu životního prostředí (OPŽP - prioritní osa 6 - oblasti podpory 6.2). V rámci dotace by pak patrně bylo možné řešit i výkupy nemovitostí.
Následný provoz pracoviště by měl být krytý z více zdrojů, je však zřejmé, že s ohledem na spektrum činností se základ činnosti neobejde bez finančních prostředků z rozpočtu kraje. Pro další fungování stanice je nezbytné zajištění provozu stanice minimálně čtyřmi pracovníky. (Výhledově - za předpokladu získání dostatečných finančních zdrojů - lze s ohledem na plánované spektrum činností nutné počítat optimálně s 5 pracovníky).
K zajištění provozu včetně mezd je tedy nutné počítat s ročním rozpočtem cca
2,5 - 3 mil. Kč.
Odbor životního prostředí navrhuje Radě kraje Vysočina podpořit existenci a činnost Stanice a podílet se na její transformaci.
StanoviskaOSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky. OSŘKŽÚ oddělení právní a krajského živnostenského úřadu upozorňuje, že zvýhodňování samostatné o.p.s. popsané v tomto materiálu bude muset být řešeno i z pohledu veřejné podpory.
Návrh usneseníRada kraje
podporuje
existenci Stanice ochrany fauny v Pavlově u Ledče nad Sázavou a
ukládá
odboru životního prostředí vést další jednání s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR o dalším způsobu fungování Stanice ochrany fauny v Pavlově u Ledče nad Sázavou.
Odpovědnost OŽP
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz