Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2009-19

RK-05-2009-19.doc  RK-05-2009-19pr1.xls
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-05-2009-19
NázevProjekt ICHNOS - závěrečná zpráva pro RK
Zpracoval V. Jáchim, P. Pavlinec
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuDne 30.4.2007 byl po 26 měsících ukončen mezinárodní projekt ICHNOS zabývající se problematikou vnitřního řízení sítě informačních míst pro podnikatele. Projekt koordinovala italská servisní organizace Ancitel Sardegna, partnery pak byly kraj Vysočina a organizace CESGA ze španělského regionu Galicie. Subdodavatelem části aktivit projektu byla pak agentura EPMA. Projekt byl financován z programu Interreg IIIC. Vzhledem k tomu, že poslední platba z ERDF byla kraji Vysočina zaslána až 23.12. 2008, je tento materiál připraven pro RK nyní.

Souhrnně lze definovat výstupy projektu v těchto bodech:

- Kraj Vysočina disponuje analýzami modelu podpory podnikání a administrativy při zahájení podnikání, které byly využity pro potřeby odboru regionálního rozvoje i např. Ministerstva průmyslu a obchodu ČR pro implementaci v prostředí kraje Vysočina a ČR.

- Kraj Vysočina identifikoval jako zásadní myšlenku nutnost řízení sítě organizací podporujících podnikatele prostřednictvím jednotné metodiky včetně softwarové (znalostní) základny, výstupem projektu je nový modul aplikace Helpdesk umožňující procesní řízení a řízení zdrojů. Aplikace byla úspěšně testována v prostředí podnikatelského inkubátoru v Třebíči. Tento modul je v současné době používán také v prostředí KrÚ a připravuje se jeho nasazení na dalších krajích ČR.

- Kraj Vysočina navrhl model využití poznatků z projektu použitelný v budoucnu zejména pro síť poboček vědecko-technologického parku a návazných podnikatelských inkubátorů či krajského systému CRM.

- Kraj Vysočina navázal velmi dobré vztahy s různými subjekty v regionu (např. živnostenský úřad, Hospodářská komora, podnikatelský inkubátor) a předpokládá využití těchto vazeb v dalších projektech nebo souvisejících aktivitách.

- Kraj Vysočina v rámci projektu získal poznatky týkající se aktivit projektových partnerů v oblastech rozvoje inovací, vědecko-technologických parků, informačních a komunikačních technologií, které byly využity v aktivitách odborů regionálního rozvoje a informatiky.

- Kraj Vysočina získal velmi cenné znalosti projektového řízení EU projektů, ze kterých bude těžit v dalších podobných aktivitách. Ukázalo se také, že Vysočina je kvalitním a spolehlivým projektovým partnerem se srovnatelným potenciálem, jaký mají západoevropské regiony.

- Projekt byl hodnocen kladně i ze strany EC. Důkazem je schválení jeho pokračování - viz. projekt ICHNOS-Plus opět za účasti kraje Vysočina.

Textové výstupy z projektu naleznete na následující webové adrese ke stažení:
http://extranet.kr-vysocina.cz/download/projekty/ichnos/ichnos.zip

Celkové náklady projektu byly vyčísleny na 253 205,58 euro s tím, že 75% nákladů tvořil příspěvek EU a 12,5% pak příspěvek státního rozpočtu ČR.
Veškeré finanční náležitosti projektu jsou uvedeny v příloze č.1. tohoto materiálu.
Návrh řešení Odbor informatiky navrhuje radě kraje vzít tuto závěrečnou zprávu na vědomí.

Dále odbor informatiky navrhuje radě kraje schválit převod zbylých finančních prostředků v celkové výši 5 718 849, 81 Kč ze zvláštního účtu projektu ICHNOS do Fondu strategických rezerv kraje.
StanoviskaOdbor ekonomický:
Ekonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
závěrečnou zprávu ICHNOS dle materiálu RK-05-2009-19;
schvaluje
* převod konečného zůstatku ve výši 5 718 849,81 Kč na zvláštním účtu INTERREG IIIC - ICHNOS a připsaných úroků za 1. čtvrtletí 2009 do Fondu strategických rezerv z důvodu ukončení projektu Ichnos;
* rozpočtové opatření spočívající ve snížení rozpočtu zvláštního účtu INTERREG IIIC - ICHNOS ve výši převodu konečného zůstatku a připsaných úroků za 1. čtvrtletí 2009.
Odpovědnost OI, OE
Termín únor 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz