Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2009-24

RK-03-2009-24.doc  RK-03-2009-24pr1.pdf
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-03-2009-24
NázevDomov důchodců Ždírec - změna místa provozování sociální služby do nově budovaných prostor v Havlíčkově Brodě
Zpracoval J. Bína, R. Sýkora
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuUsnesením Zastupitelstva kraje Vysočina č. 0045/01/2008/ZK ze dne 12. 2. 2008, byl schválen investiční záměr na provedení rekonstrukce Domova důchodců Ždírec. Náklady předpokládané rekonstrukce přesahují 59 mil. Kč a 44 mil. Kč kraj požaduje ze státního rozpočtu. Jedná se o celkovou rekonstrukci budovy, která je nevhodná dispozičně i provozně. Vyžaduje rozsáhlé stavebně technické zásahy, neumožňuje splnění hygienických předpisů a neumožňuje zajištění kvalitního bydlení pro klienty. Po provedení rekonstrukce Domova důchodců Ždírec dojde ke snížení kapacity z 91 lůžek na 54 lůžek. Provedení této rozsáhlé rekonstrukce však není možné za provozu, a proto musí z tohoto důvodu dojít k vystěhování všech zde ubytovaných klientů. Zahájení samotné rekonstrukce Domova důchodců Ždírec je v současné době naplánováno na 2. pololetí kalendářního roku 2010 s tím, že dle nynějšího odhadu by v 1. pololetí roku 2012 byla rekonstrukce dokončena. Tento harmonogram je stanoven v podané žádosti o dotaci ze státního rozpočtu, ale v případě oddálení poskytnutí státní dotace je třeba počítat také časovým posunem harmonogramu stavební akce.
Proces útlumu provozování poskytování sociální služby v současných prostorách Domova důchodců Ždírec, přesun organizace a její fungování v náhradních prostorách a následné obnovení provozu ve zrekonstruovaných prostorách Domova důchodců Ždírec, musí vycházet z harmonogramu, který bude řešit následující základní otázky.

* Snižování počtu ubytovaných klientů v Domově důchodců Ždírec
Po dobu rekonstrukce současných prostor Domova důchodců Ždírec se počítá s tím, že pro další fungování organizace v náhradních prostorách budou využity prostory v nově budovaném pavilonu DD v Havlíčkově Brodě, který se nachází v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace. Tyto prostory budou stavebně dokončeny koncem kalendářního roku 2009, přičemž jejich kapacita bude pro cca 48 klientů (z toho 4 na hospicovou péči).
Současná kapacita organizace v prostorách Domova důchodců Ždírec, včetně pobočky v Dobroníně, je 119 lůžek. Rada kraje Vysočina již rozhodla na zasedání č. 18/2008, konaného dne 3.6.2008 svým usnesením č.0742/18/2008/RK o ukončení činnosti pobočky Domova důchodců Ždírec, p.o. v Dobroníně /28 lůžek/ nejpozději do 31.12.2009. 48 klientů bude možné přemístit do náhradních prostor v Havlíčkově Brodě.

* Zajištění dodatečné volné kapacity v obdobných zařízeních v kraji Vysočina
Snížení na požadovanou kapacitu ve stanovené době nelze přesně naplánovat a dlouhodobé nepřijímání nových klientů by vedlo k nedostatečnému uspokojení poptávky po umístění v domovech pro seniory. Proto je třeba uvažovat o využití dalších volných kapacit v zařízeních v kraji Vysočina. O dalším zajištění péče bude nutné jednat s klienty (opatrovníky, rodinnými příslušníky) o jejich možném přemístění i do jiných obdobných zařízení v rámci kraje Vysočina. K tomuto kroku mohou být využity jednak současná stávající obdobná zařízení v kraji, kde však s ohledem na jejich současnou vytíženost připadá v úvahu jen velmi omezené množství volných míst. Jako vhodnější a významnější však připadá varianta využití možností v nově vzniklých zařízeních. V pololetí roku 2009 bude zahájen provoz domova pro seniory v Pelhřimově o kapacitě 100 lůžek. Vzhledem ke kapacitě lůžek na Pelhřimovsku lze očekávat, že bude možné místa v tomto okrese po přechodnou dobu nabízet obyvatelům z Jihlavska. Další novou kapacitou bude domov pro seniory o kapacitě 74 lůžek v Jihlavě, který vznikne v rámci přestavby areálu bývalé Tesly v roce 2011. Využití zmíněných možností je závislé na harmonogramu rekonstrukce domova ve Ždírci a na projednání s vedením příslušných zařízení a se zástupci místních samospráv. S přesunem většího množství klientů do jiného zařízení lze řešit i možnost zaměstnání pracovníků domova po dobu rekonstrukce a vyhnout se případnému sociálnímu dopadu na zaměstnanost.
Přehled změn v kapacitách je graficky znázorněn v materiálu RK-03-2009-24, př. 1. Materiál obsahuje harmonogram i možnosti přesunů obyvatel domovů. Je však možné, že skutečný průběh bude posunut vlivem zpoždění poskytnutí dotace ze státního rozpočtu na rekonstrukci domova ve Ždírci.

* Přesun vlastní organizace a klientů do náhradních prostor
S ohledem na věk a zdravotní stav klientů Domova důchodců Ždírec bude třeba naplánovat harmonogram postupného přesunu klientů a organizace do náhradních prostor tak, aby se u nich předešlo možným stresovým situacím, které by mohly mít vliv na zdravotní či duševní stav klientů. Bude se tak jednat pravděpodobně o nejtěžší a co do naplánování nejsložitější etapu celého procesu rekonstrukce Domova důchodců Ždírec, neboť bude třeba zapojit velké množství pracovníků a techniky.


* Provedení rekonstrukce objektu Domova důchodců Ždírec

* Návrat organizace a klientů do zrekonstruovaných prostor Domova důchodců Ždírec

* Zabezpečení dalšího provozu domova pro seniory v objektu v Havlíčkově Brodě

S rekonstrukcí Domova důchodců Ždírec souvisí rovněž otázky administrativního rázu, kdy bude nutné zajistit změny všech potřebných právních dokumentů, souvisejících se změnou sídla provozování organizace a to jak ke vztahu k správním orgánům, zaměstnancům tak i zřizovateli.
Návrh řešení Vzhledem ke složitosti a náročnosti příprav na provedení rekonstrukce Domova důchodců Ždírec, navrhuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví zřízení pracovního týmu v souladu se Směrnicí o pravidlech, kterými se řídí činnost pracovních týmů pro řešení úkolů přesahujících působnost jednoho odboru nebo útvaru Krajského úřadu kraje Vysočina ze dne 1.3.2004 č. 3/04, a to ve složení:
JUDr. Věra Švarcová - vedoucí pracovní skupiny
Mgr. Jiří Bína - za odbor soc. věcí
... - právník odboru soc. věcí
Roman Sýkora - tajemník pracovní skupiny
Bc. Jiří Vondráček - předseda soc. komise kraje
Miroslav Svatoš - ředitel DS Ždírec
Ing. Hana Hlaváčková - ředitelka DS Havlíčkův Brod
+ zástupce majetkového odboru a ekonomického odboru

Návrh zadání pro pracovní skupinu:
* Časový harmonogram týkající se změn registrací, struktura zaměstnanců potřebná pro provoz v Havlíčkově Brodě, přemístění zaměstnanců, klientů, ošetření právních otázek, vybavení včetně veškerých ekonomických dopadů
* Komunikace s klienty a s jejich rodinami
* Komunikace se zájemci o umístění v domově a hledání možností uspokojení poptávky obyvatel Jihlavska
* Navrácení objektu v Dobroníně do vlastnictví obce
* Nastavení spolupráce s ostatními organizacemi - dodávky tepla, stravování apod.
* Technická příprava objektů před zahájením provozu včetně doprovodné dokumentace
* Řešení možných dopadů zahájení provozu nového domova pro seniory v Jihlavě
* Administrativní příprava provozní dokumentace domova pro seniory
* Podklady zajišťující naplnění Vyhlášky 505/2006 - standardy kvality
* Předání objektu a vybavení mezi Domovem důchodců Ždírec a Domovem pro seniory Havlíčkův Brod, včetně komunikace se zaměstnanci o jejich dalším zaměstnání a s klienty o jejich dalším umístění.
StanoviskaEkonomický odbor:
Majetkový odbor:
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o přípravách na rekonstrukci objektu domova důchodců ve Ždírci, o ustavení pracovní skupiny pro zajištění tohoto úkolu a
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví zajištění činnosti pracovní skupiny pro rekonstrukci Domova důchodců Ždírec.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 12. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz